Златната политика на оплаквания Левски

12:15
Златната политика на  оплаквания Левски
През последния сезон всички ожалиха Левски. Били много слаби, сезонът бил мизерен откъм резултати. Въобще, видя се дъното. А така ли е всъщност?! Истината е, че собственикът Тодор Батков и акционерното дружество като такова, изпращат една много добра финансова година. Година на крупни печалби.

Да погледнем фактите! През този сезон Левски продаде две от своите най-конвертируеми звезди за общо 4 милиона евро. Естествено става въпрос за Домовчийски и Ричард. В крайна сметка опасенията, че двамата ще презреят със синята фланелка и ще станат непродаваеми се оказаха неоснователни.

Към крупната сума от тяхната продажба се прибавят поне още три милиона евро от трансферите на Станислав Ангелов, Бардон, Йовов, Телкийски, Коприваров, Емил Ангелов, Топузуков, Джайеоба. Да не забравим добрите пари дошли от трансферите на младите Николай Михайлов и Атанас Курдов. Някакви по-дребни, но също добри парички пристигнаха на "Леге" от продажбата на седем-осем юноши на клуба в местни отбори. Картината е ясна, Левски работи под пълна пара като добро акционерно дружество и няма да е учудващо, ако отново бъде отчетена рекордна печалба, за втори път след миналата година, когато "сините" прибраха” приходите от Шампионска лига. Големият брой свежи приходи показват само едно - Левски е на светлинни години спрямо другите отбори в България.

Ако за Литекс, ЦСКА, Локомотив София основния приход в касите си остават дотациите на собствениците, то при Левски нещата са като в един средноевропейски клуб. Да речем от Чехия или Хърватска. По-важното обаче е моделът на самофинансиране да бъде запазен. Като говорим за тази прекрасна финансова перспектива за "сините" трябва да отдадем дължимото на далновидността на собственика на Тодор Батков, който преди четири години заложи на тандема Сираков - Стоилов. Именно те двамата обърнаха пирамидата на "Герена" и посоката на финансите.

Преди клуба бе като бездънна яма в която потъваха милионите на Майкъл Чорни, сега е като хамбар в който се събира зрънце по зрънце и се трупа на огромни купчини. Именно дуото създаде и реализира политика насочена към финансовия просперитет. Казаха, че ще оправят школата и за четири години тя се отчете с Домо, Ричард, Ники Михайлов, Курдов. А идва ред на Ники Димитров от който също се чакат милиони, Ели Зизов, Боби Табаков, Сашко Киров. Левски има какво тепърва да прибира като урожай. Всъщност нещата опират да модел.

Каквото и да се говори титлата на ЦСКА струва близо 10 милиона лева, а треньора Стойчо Младенов иска поне още толкова за да подсигури влизане в Шампионска лига. Е, къде ще му излезе края - 20 милиона лева напред заради една илюзия, която може да приключи още с тегленето на жребия. Докато на "Герена" могат да преживеят и още един по-лош сезон. Младите играчи ще осигурят финансирането. Колкото и парадоксално да изглежда, Левски води една златна политика, а другите да се чудят как да намират парите за да бъдат пред тях в класирането. Все някога обаче тези "слепи" инвестиции ще приключат. И тогава къде ще бъде Левски, къде ще бъде ЦСКА?!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Aintrachter
25.05.2008 21:43

аве mmnikov,майна,нещо се наакахте с тая 31-ва титла а ?
Допреди няколко години го правехте само като чуете 7-2 или актуалното преди десетилетие 5-0.
Айде браво за развитието - преди само с кафеви гащи,сега с такива,но и с купата да ги перете вътре.Гледайте само и кръв да не почне да има по тях след следващото дерби...

mminkov
25.05.2008 20:40

Ооооо боже, дано все такава да е политиката на Левски, все по толкова много пари да печелят и все да са на 16 точки по назат да са от ЦСКА. Направо ви казвам страхотно ми харесва политиката на Бай Ганьо

pii
25.05.2008 15:49

Хубави думи, приятни за ушите на всеки Левскар. Дано да е така, но за 3 бразилчета платихме около 3 мил. евро. За изброените трансфери не сме прибрали 8 мил. евро, а около 6 мил. евро. Значително по различно звучат фактите така нали?

URAGANA
25.05.2008 15:44

ЛЕВСКИ е най-великия клуп в България.това беше доказано когото сините влезнаха в групите на шампионската лига.когото мачкаха наред за купата на уефа. въпрос на време е левски да стане футболната машина която беше преди 2 години. а за прослувутият план 2009 които напоследък бе удумван много бих казал само едно той вече е в действие !!!!!!
предварително се извинявам за правописните грешки

sersema
25.05.2008 14:35

Статията е много точна!Все пак да не забравяме, че футболните клубове са търговски дружества и целта е печалба, а в България финаннсовата стабилност на един клуб е от първостепенно значение!

BoBi_Levskara
25.05.2008 12:44

Златна политка ? Съмнявам се малко. Ама дано тоя кадето е писал статията да е прав.И Левски отново да са на върха на България там кадето им е мястото!