ТРОЙКА ПИКА. НО НАС ОТДАВНА НИ НА(ДЦ)АКАХА...

08:15
ТРОЙКА ПИКА. НО НАС ОТДАВНА НИ НА(ДЦ)АКАХА...
В последните десет години българският клубен футбол отново надигна глава. Сякаш агонията, в която бе изпаднал след прехода вече е в миналото, а въпреки слабата 2007-а желанието на тимовете да бъдат константа в Европа – все същото..

Но станахме свидетели на една от най-тежките пролети от доста време насам. Не за първи път няма оцелял наш представител в евротурнирите, но сега няма и качествени тимове и конкуренция за титлата в "А" група.

На мача между Локо Сф. и Рен на "Армията" трима играчи на френския тим се облекчиха на лекоатлетическата писта на стадиона. Тук израза "тройка пика" не важеше само за онази карта от тестето, а и в буквален смисъл. След тази постъпка феновете възроптаха, и то с основание. Но не беше ли късно вече. Нас на Стария континент отдавна ни бяха на(дц)акали.

Литекс изпи "горчивата чаша" със Зимбру, Видзев, а в Австрия направо се на(Г)АКа. ЦСКА чакаше чудото в последния момент срещу Динамо, ФК Тирана, Хайдук, Торпедо, Омония, Блякбърн, а Левски така и не преодоля комплекса "гостуване в Словения", като създаде и нови любимци на сектор "Г"- Щурм, Тампере, Беверен...

Не отричам, че имаше и успехи - срещу Шалке, Удинезе, Ливърпул, Байер, Шахтьор, Генк, както и някой достойни поражения, но всички те по-скоро бяха да поддържат надеждата да гледаме европейски футбол и на Изток от Калотина, жива.

Пак се връщам в България. Както казах, тази пролет е по-различна.Водещите клубове не са толкова ангажирани в програмата си.

ЦСКА отпадна от Локо Пд. и Тулуза, и единствената цел бе юбилея на "армейците" да бъде празнуван с шампионска купа. Афишираните амбиции за Лигата на големите сега могат да се осъществят, но само от хора с "червени сърца" като Стойчо, и такива, който, ако не помагат, поне не пречат. Не трябва да има (разпро)дажба на основни футболисти.

Левски едва ли ще повтори скоро своя европробив в УЕФА. Грешката в "Подуене" бе, че решиха изведнъж да подмладяват състава, а не постепенно. Основните играчи бяха подарени на смешни цени на аутсайдери в Турция, Израел, Кипър. Сега не само, че клубът изглежда жалък, но и бе провалена кариерата на добри и перспективни футболисти, заслужаващи изяви на Запад, а не мъка на Мала Азия. Войната Наско-Батков не беше публична тайна, нейният краен изход бе ясен, но едва ли най-добрият за Левски. Вили трябва да нахъса страшно отбора, иначе го очакват кошМЪРнИ нощи.

Литекс напипа верния път с привличането на Йешич, а уволнението му бе извън логиката. Не се получи а(е)фектът "ЦСКА", а точно обратното – в Ловеч акустира трофеи от години насам. Какво ли мнение ще изкажат феновете, ако съставът се срине догодина? Успехът от тази пролет едва ли ще бъде повторен, а пред Гриша Ганчев стоят много трудности, за да върви наравно с "червените" и Левски .

След години "отшелничество" Локо Сф. отново влезе във верния коловоз. Докога обаче "сърдитите старчета" ще са кадърни за футбол? И как ще се направи прехода с новата генерация? Въпроси с много неизвестни, дошли след една посредствена втора част от сезона.

Сега има много време за сериозна работа. ЦСКА има малко по-голяма увереност след доминацията, Вуцов – джуниър да се докаже пред сектор „Б”, новият треньор край моста на Кольо Фичето да продължи прогреса в играта на Литекс, Локото да продължи с позитивни резултати, като в срещите с Левски, Славия и Берое. Тук и сега е момента съставите да бъдат окомплектовани и подготвени за по-сериозен удар в Европейските надпревари идния сезон.

За да има БГ хегемония, а не само хеге(о)мония.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация