Алкохол, побоища и убийство попълват \"лигата\" на футболистите затворници

18:57
Алкохол, побоища и убийство попълват \"лигата\" на футболистите затворници
Да си извоюваш статуса на герой и след това да те осъдят и тикнат в затвора е явление, характерно предимно за периоди с политически катаклизми. В класическия вариант такава е съдбата на опозиционно настроените личности. Англия обаче си има традиция, която е частен случай. Родината на футбола е и страната, в която футболистите имат свое запазено място зад решетките. А футболните отбори в затворите от време на време се оборудват с професионалисти.

Последният такъв пример може да е Стивън Джерард, ако утре съдът в Норт Сефтън му лепне ефективно наказание. Ако се стигне дотам – нещо, в което малцина вярват – капитанът на Ливърпул ще бъде наказан броени дни, след като вкара общо 3 гола на Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед. Делото, което тече срещу него, е за съучастие с други двама в малтретиране и обезобразяване на диджей в бар в Саутпорт преди Нова година.

\"\" Тримата побойници пледират, че са невинни. Апропо, Джерард е кавалер на Ордена на Британската империя и с почетна титла за спортни заслуги от университета "Джон Мурс" в Ливърпул. Стиви Джи за втори път е разследван. На 1 октомври 2007 г., пак в Саутпорт, 10-годишен велосипедист изскочи пред автомобила му и той без да иска го прегази. Впоследствие халфът го посети в болницата и му подари маратонки с автографа на неговия идол Уейн Рууни от Манчестър Юнайтед.

\"\" Ако днес съдът все пак не го помилва, звездата на Ливърпул и на Англия ще стане един от множеството британски футболисти, осъдени за различни провинения. Още през 1984 г. покойният Джордж Бест, в самия край на 20-годишната си състезателна кариера, повлече здрав крак с 3-месечна ефективна присъда. За шофиране в пияно състояние плюс непростима обида на полицай и неуспешен опит да се отърве под гаранция. Бест удължава кариерата си, ритайки за отбора на затвора в Западен Съсекс. А алкохолните градуси често подгряват биографиите на британските играчи. Самият Бест на 2 февруари 2004 г. отново е заловен да върти волана с мътен поглед и му отнемат книжката за 20 месеца. Преди да изтекат, североирландското крило умира.

\"\" На 5 декември 2005 г. е първото задържане на друг от "лигата" на суперхулиганите. Пол Гаскойн, който до този момент е вършил какви ли не щуротии, е задържан след нападение над фоторепортер. Газа бил особено нервен, тъй като по-рано същия ден бе изритан от треньорския пост в "Кетъринг", на който се задържа едва месец. Съдиите обаче не отчитат това. По-късно нападнатият оттегли обвинението си, но Гаскойн е повлякъл крак и година по-късно пак е арестуван - за невъздържано поведение в лондонски нощен клуб. А миналия септември пък се опитва да влезе в затворен пъб, а в него е открита връзка с ключове от различен калибър. За съжаление тези "невинни прояви" са придружени с въдворяването му в психиатрия, след като вдига на крак хотел в Нюкасъл. Газа обаче има две лица. В трезво състояние участва в няколко благотворителни акции, а за последно помага при събирането на средства за болната от рак Мегън Армстронг.

\"\" Зад решетките е попадал и бившият капитан на Арсенал и един от лидерите на английския национален отбор Тони Адъмс. През 1990 г. той излежава 2 месеца – половината от присъдата, наложена за шофиране в нетрезво състояние. Година по-късно в същата ситуация е спипан друг екснационал – Тери Фенуик. Той няма късмета на Адъмс и лежи като пич 4-те месеца. По-късно Арсенал се отчита в полицията и с Джърмейн Пенънт, осъден на 3 месеца по идентично обвинение.

\"\" Оказва се, че шофирането в нетрезво състояние е от "невинните" прояви на британските футболисти. Доста по-брутални са побоищата, в които се замесват. Точно в тази графа попада и самият Джерард. В нея е и Вини Джоунс. Уелсецът е осъден през 1998 г. да отхвърли 100 часа общественополезен труд плюс 4-цифрена глоба, понеже подпукал с ритници съседа си Тимъти Гиър. Кривогледият Денис Уайз пък отнесе 3 месеца за нападение на таксиджия. "Кадър на "Уимбълдън", какво да го правиш", коментираха на Острова бившия ас на известния като "Лудата банда" тим. Джонатан Уудгейт също бе "поздравен" със 100 часа поправителен труд, след като със съотборника си от Лийдс Лий Бойър така обработиха ученик, че му оставиха белези не за една, а за 2 присъди. Докато делото срещу тях течеше, двамата помогнаха на Лийдс да запише последната златна страница в историята си, достигайки 1/2-финал в Шампионската лига.

\"\"С обилна смесица от алкохол, наркотици и много жени украсява живота си и бившият шотландски национал Франк Макавени. Той обаче е осъден много по-късно – на 12 януари т.г., след като забива глава на друг мъж. Четиримесечната му присъда е условна.
Безразсъдни футболисти пък директно раздават правосъдие на терена. Най-голямата звезда на Манчестър Юнайтед от 90-те години Ерик Кантона е осъден на 120 часа общественополезен труд, след като напада псуващия го на "Франция" и на "копеле" фен на Кристъл Палас Матю Симънс. Халфът както винаги е точен и го поваля с кунг фу ритник.

Първоначалната присъда от 2 седмици затвор е заменена, а отделно Английската футболна федерация го лишава от състезателни права за половин година и го глобява с 10 000 лири. През октомври 1995 г. пък нападателят на Рейнджърс Дънкан Фъргюсън става първият играч на Острова, осъден за нападение срещу друг футболист по време на мач. За удара с глава срещу Джон Макстей от Рейт Роувърс той отнася 3 месеца на топло. Епизодът вдъхновява композитора Осмо Райхала да напише 13-минутното парче "Деветката от Барлини", по номера на фланелката на Фъргюсън и на името на затвора, в който е лежал. В деня на премиерата, изпълнена от симфоничния оркестър на финландското радио, Фъргюсън бележи гол, с който Евертън побеждава Манчестър Юнайтед на "Гудисън Парк" с 1:0. Впрочем това е само едно от 4-те провинения на шотландеца, по които той е следствен в различни периоди.

\"\"Известна екзотика в съдебните хроники внася Брус Гробелар. Легендарният вратар на Ливърпул обаче минава по тънката лайсна – само с глоба, за участие в уговорени мачове. Доказателствата са събрани по начина, по който по-късно разплитат и скандала "Калчополи" – с подслушани разговори. Гробелар се оказва един от няколкото футболисти, "играли" за нелегален малайзийски букмейкър. На последна инстанция – в Съда на лордовете, глобата на вратаря е сведена до символичната една лира – най-малкото наказание в английското законодателство. Той обаче е осъден да плати и 500 000 лири разходи и компенсации на "Сън", които разкриват деянието.

\"\" Най-тежкото престъпление в новата история на британския футбол е извършено от Лий Хюз. През август 2004 г. нападателят на Уест Бромич влиза в затвор за 6 години, след като блъска с "Мерцедес"-а си друг автомобил, убивайки един човек и осакатявайки друг. Присъдата е за несъобразена скорост и опасно шофиране, а инцидентът напомня за случая с Максим Стависки. "Извърших грешка, която ще ме преследва цял живот", заявява сломеният Хюз. Зад решетките приема исляма и играе за затворническия "Федърстоун". През 2007 г. Олдъм сключва 2-годишен договор с нападателя 2 месеца преди да бъде пуснат на свобода.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

hax
20.03.2009 10:44

Ами вие какво си мислите? Като ги гледате само по телевизията това не значи, че са някакви супер-хора. И те имат своите проблеми, лични и служебни, и е въпрос на време кога тези проблеми ще избият навън. Лично аз, а мисля и повечето хора са подложени на постоянен стрес и търпят колкото могат, но в момент чашата просто прелива и ако има на кой да си го изкараш просто изсипваш един куп ругатни, псувни и викания по него. Ако няма на кой се напиваш и си намираш на кой да си го изкараш. Ако и тогава не намериш се качваш в колата и правиш някоя глупост. Не казвам че трябва да е така, но мисля че е така. Та за футболистите.. и те се карат с жените, и те се карат с шефове, треньори и колеги и.. и те имат нужда да изпуснат парата.

mitko2026
19.03.2009 20:04

Аз ще коментирам темата като MADE IN ENGLAND ONLY... Наздраве!

wba
19.03.2009 19:55

Това са съвсем нормални неще,които се случват както в България ,така и в Европа и чужбина.На мен лично ми е интерестно да чета такива неща както и класации и различни "изцепки" на трениори.Уар геим ис феирплеи-глупости на търкалета

Svetli0
19.03.2009 19:50

Не е никак супер..Защото това вреди на футбола ! Не е хубаво, че има такива случаи, особено при Лий Хюз, който направил такива злини, че няма на къде повече.. MY GAME IS FAIR PLAY *sick*

wba
19.03.2009 19:42

Еи супер.Ако може повече такива интерестни факти да давате да четем