ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ НА БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ

18:33
ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ НА БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ
Хората сме устроени така, че основната ни грижа е собственото ни оцеляване, респективно подсигуряване на запаси, за по-дълго безметежно съществуване. Трупаме запаси, за да сме спокойни, щастливи. А всъщност се оказва, че пак сме нещастни, защото треперим някой да не ни гепи запасите. Щастието обаче все ни се изплъзва, понеже се оказва, че пак сме взели грешното решение, следствие на погрешното мислене, последвано от действия в неправилната насока.

Всички си приличаме като досущ две капки вода, въпреки, че всеки гледа на нещата от собствената си камбанария. Както казва врага на оптимиста: "Това е лошо, но има и още по-лошо!" А то е, че не можем да се отърсим от навика да се вглеждаме в негативното.

Ето, приключи последния кръг на "А" група и кои са основните теми в медиите?! Кои са основните коментари на футболните хора?! Разбира се, бруталните действия в стил "Бейрут" на тридесетина пловдивчанина и още толкова почитатели на ЦСКА, които уж обичат футбола, а всъщност му обърнаха гръб и страстно се заеха неуморно да мятат едни към други камъни и тухли от Сандански, както и пловдивски бомбички.

В антрето на последния кръг на "А" група вниманието бе насочено към това ще даде ли Локо Сф. една точка на Берое, или не.
Нищо, че Коце Маца, шеф на Беласица, театрално се правеше на мъж като тръбеше, че Локо ще легне на Берое, че такъв отбор не е нужен, а после му се наложи да тича с "разкрачена" усмивка след Николай Гигов, Чавдар Цветков и Дончо Донев по време на финала за купа България Черно море-Литекс. И не само това, наложи му се да извинява, като забременяла ученичка пред строг родител. Навярно Коце Маца още не може да проумее, какъв е морала на бившите "беройци" Дзаферович, Списич, Данаил Митев, които дадоха всичко от себе си за успеха на Локо Сф. и със сълзи на очи пратиха Берое в "Б" група. Същото щеше да стори и Аделино Лопеш, ако не бе контузен. Сега тези, и другите спечелили бронза за Локо Сф., показаха морал, обаче това никой не го интересува. Виж, ако мачът случайно бе завършил наравно, тогава темата Локо Сф – Берое щеше да е доста актуална, обширна, цветиста.

С края на шампионата Стойчо Младенов като изпечен застраховател и презастраховател възкликна: "Очаквайте през новото първенство футболната мафия да тика Левски". Така Стойчо от сега посади съмнение за стойността на идващото първенство. Така постъпи Коце Маца малко преди това, така постъпиха и много други далеч, преди това.

На красивите голове никой не се възхищава, прецизните извеждащите пасове – също, камо ли това, че някой е показал мъжество и е доиграл срещата контузен. Цял шампионат футболисти, треньори, ръководители, фенове се трудиха на нивата на българския футбол като засаждаха съмнение, гняв, омраза, злоба, негативизъм и после се чудеха защо все им се налагаше да жънат големи и по-големи разочарования и неприятности. Иначе, всеки един от тях си вярва, че доста разбира от футбол, че мисли и действа по най-добрия начин. Като туриш чертата, под нея се вижда резултата - всеки, по свой начин гледа да изгони и последните запалянковци от трибуните на българския футбол.

Ами погледнете пред колко домакинска публика обичайно игра шампиона ЦСКА - 1000-2000 души. Носителят на купата на България Литекс се изявяваше редовно пред няколко стотин зрители. На "Герена" също имаше обидно малко запалянковци, така бе почти на всички стадиони, където продължава отлива на феновете. И ще е така, докато негативизмът и страха не напуснат българския футбол. Страхът от загубата караше треньорите на Левски и ЦСКА да играят защитно, да рушат действията на вечния враг... Същото се получи и във финала за Купата на България, където Литекс и Черно море почти нищо не съградиха, а се страхуваха да се оголят. Страх тресеше и провинциалните отбори, когато гостуваха на по-големите клубове. Всички рушаха, рушаха, рушаха играта от страх, всички убиваха футбола от страх, никой не смееше да гради. А фенове ще има, когато се гради нещо стойностно, красиво, а не когато всички събарят, без значение дали са няколко фена-хулигана, няколко клубни боса-мошеници, или няколко играча-далавераджии.

Иначе се възхищаваме като гледаме мачове на западни отбори – чистота, ред, правила, честна игра. Цялата тази работа ми прилича на българските гурбетчии, които се секнат на улицата, стъпкват на тротоара фаса си, хвърлят през прозореца на колата си чашката от изпитото кафе, а като седнат на лаф, се възмущават от мръсотията в България, сочат за пример чистота оттатък Калотина. На същия начин е устроен е и футбола ни, където ежедневно всички го цапаме, а седнем ли на лаф, всички се ядосваме че е омърсен, че не можем да му се радваме на чистотата, на красотата.

Е, идва новото първенството, в което може да имаме чист и красив футбол.
Но няма кой да ни го направи, ако самите ние не съумеем през лятната пауза да осъзнаем какви сме, как да пречистим мислите си. А, пречистим ли мислите си, ще пречистим и действията си, и тогава ще имаме като чист резултат – красив, честен, истински футбол. Ама дали го искаме наистина?! Или предпочитаме да се гордеем, че сме имали щастието да бъдем очевидци на последните дни на берящия душа български футбол. А не "нещастници", като младите геймъри, които хабер нямат как не много отдавна на ст. Васил Левски е бил смачкан фасона на европейския клубен шампион Аякс, например.


Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

KILLna7
20.05.2008 21:39

Българският футбол да се оправи. Всички казват, че първенството ни ще се оправи, ако отборите станат по-равностойни. Добре е да бъдат такива, но тогава по-скоро "най-добрите" ни отбори ще бъдат от ранга на Видима Раковски, Беласица, Берое и т,н. И тогава какво? Ще се радваме на регионалните групи и отбори. Българският футбол вече е мъртъв и това е живата действителност. Единственият шанс за съживяване не е нито БФС, нито подобни организации и министерства. Ако трябва да бъда по-конкретен, всичко е свързано с държавата. Така че единственият шанс се крие зад думата "правителство". Но да не очакваме много от тях. Тяхното безхаберие докара до просешка тояга целия ни спорт, а не само футбола. По тази причина всички млади таланти напускат страната ни с надеждата да се реализират някъде зад граница. Ще се повтаря - това е реалността. Аз съм на 17 години и много добре разбирам всичко. Проблема с базите, липсата на спортни площадки, мизерните условия, в които се развиват всички деца. Това не може да продължава вечно, но да не забравяме, че живеем в България.

toti2323
20.05.2008 21:29

Само искам да кажа на botevforever че , на мачовете на Берое има повече публика от колкото на мачовете на ботев , локо и др.

lubo_nemaniq
20.05.2008 00:23

За какви фенове можем да говорим в България???... оооо да сетих се-за такива,които трошат автобуси,организират се преди и след мачове да си правят боища,псуват...ами такъв е манталитета на футболния запалянко в България!Аз имам чувството,че така наречените ултраси в България ходят на мачове,само и само да си излеят гнева(не зн поради каква причина) вместо да гледат...футбол.Щях замалко да кажа да се насладят на футболната игра..но какво наслаждаване можеш да получиш от бг футбола.Най-много да забележиш поредната изровена дупка в центъра на терена и изпочупените седалки на стадиона.Тази гледка се гарнира с невъзможнота на БФС да се справи с мърлявостта на българските стадиони!И вместо да изпееш химна на любимия си отбор,ти гледаш как да напсуваш другия.Спомням си на мача Литекс-Локо(ПД) как няколко разгорещени фена на смърфовете пееха-Е*ахме Ботев в г*за,Е*ахме Ботев в г*за(това се повтаряше до такава степен и така ме изнерви,че ми се наложи да сменя канала)!!!Е какво повече да говорим...Да верно е,че ние само критикуваме и сме недоволни,но каквото ние си направим никой друг не може да ни го направи!

beto
19.05.2008 23:14

Окей!Нека пречистим мислите си и да бъдем оптимисти.Съгласен съм.Но..........!Разумните хора мислят оптимистично, когато има предпоставки за това.А голият оптимизъм е за глупците и лудите.А, когато става дума за бългърски футбол оптимизма наистина е гол.Темата за "честната" игра на Локомотив според мен малко се преекспонира.Защо локомотивците заиграха чак след почивката,когато господин Гигов ги дръпна здраво за ушите и ги вкара в "правият" път.А да не мислите,че и на самият Гигов му е до феърплей.Едва ли.Просто и неговите уши са били издърпани преди това.Проблема според мен идва от реваншистката политика на БФС.И малките деца знаят, че Берое бе лицензиран неправомерно за пролетният полусезон.И за да не се разрази по голям скандал преди новото първенство "заралии" трябваше да отпаднат.Така един гаф бе замазан с друг.Отделно и беройци също на са "света вода ненапита".Да не забравяме порното им със Спартак.И така мога да продължа доста дълго,но няма да ми стигне мястото.В завършек ще кажа, че съм оптимист,когато става дума за Лукойл Академик или мъжки волейбол ,но не и за бългърски футбол.

botevforever
19.05.2008 20:23

В България почти всичко е мафия.. , а в българския футбол е всичко!!! Няма красота, няма фенове, няма нищо... ако изключим 2-та софийски и 2-та пловдивски "грандове", които има публика на всеки мач, ще се види че никъде другаде няма хора... аз 100-150 човека, от който 70 старци не ги считам за фенове, а за хора които нямат какво друго да правят. Докато не се оправят стадионите, докато не се оправи БФС и всичките му малоумни съдии, хората ще си отиват и отиват.... Какъв е смисъла да видиш как един отбор дава всичко от себе си и играе по-добре и накрая пада.... ще дам пример с Ботев / понеже не следа другите отбори чак толкова/.. когато Ботев игра с Цска, Левски, Локо сф и Литех.. и в 4-та мача бяха дадени дузпи за противниците, като в мача срещу Литех, дузпата беше в 93мин.... И за да не кажете "то може да е имало наистина дузпа".. ще кажа, че съдията УЖ е наказан за 5 кръга да не свири, но аз съм сигурен, че ще го видя още 1вия кръг като почне пъвренството!!!!- Христо Ристосков... всичко е мафия... няма футбол... за това сме толкова зле и в ШЛ... УЕФА.. Интертото и т.н... лошото е че вече твърде мн години е така....

MeBePe
19.05.2008 19:59

Ми да всичко е напълно вярно И само да добавя, че заради интересите на някои решиха да изпадне Берое Един отбор, който винаги когато играе в Стара Загора се събират може би най-много хора, от където и да е другаде по стадионите, и бях почнал да си вярвам, че се оправя работата като гледах и родители да си водят децата, но сега в Б група пак една крачка назад, като цяло и за българския футбол и за старозагорци, които ходят да гледат Левски и ЦСКА, а не ФК Търнокоп Трояново

Arekusanderu
19.05.2008 19:30

Ами да вярно е .. затова Българския футбол е на такова ниво ,нищозно може да се каже .. Защо винаги ЦСКА-Левски излизат с мисълта да не допуснат гол , а не с мисълта да си вкарат 4 гола .. затова Българския футбол е скучен и никой не го харесва .. и Българския футбол никога няма да прогресира и няма да имат успехи като Руснаците.. Зенит примерно нее кой знае какъф гранд Байерн .. при 2:0 не се върнаха да пазят а продължиха да мачкат и логично спечелиха а не тая година ЦСКА знае ,че Левски неможе и пак играят насигурно ...