Направи ли достатъчно грешки Рафаел Бенитес?

17:59
Направи ли достатъчно грешки Рафаел Бенитес?
През седмицата тимът на Ливърпул понесе сериозен удар по амбициите си за шампионска титла след като допусна изравняване в срещата си срещу Уигън. Преднината пред Юнайтед вече я няма, а феновете на отбора започнаха да се питат как се случи това като техните любимци не са играли кой знае колко тежки мачове през изминалия месец. Лично мое мнение е, че Ливърпул имат кадрови потенциал да спечелят титлата в Англия, но това ще стане много трудно с треньор като Рафаел Бенитес. Причината е много проста и тя се крие в ръководенето на срещите от страна на наставникa. Прекалената предпазливост в много от двубоите убива играта на отбора и дава възможност на далеч по-скромни отбори да се възползват от ситуацията и да откраднат точка от "червените".

\"\"Първата слабост на мениджъра бе проявена в срещата срещу Арсенал на "Емирейтс Стейдиъм" в края на декември, където "артилеристите" играха с човек по-малко близо цяло второ полувреме след като Хауърд Уеб вдигна втори жълт картон на Емануел Адебайор в 61-а минута. Половин час с човек повече в шесточков мач срещу директен противник за титлата. Допълнителен бонус бе, че бе изгонен най-опасният нападател на противника и без него "артилеристите" не разполагаха с никаква скорост в нападение. Самотникът в предни позиции Ван Перси е безспорен талант, но едва ли е опасен, когато се намира на 45 метра от Рейна и е обграден от двойка Даниел Агер - Джейми Карагър. Лидерът и "ум" на Арсенал Франсеск Фабрегас бе заменен на почивката от Абу Диаби, което допълнително лиши "топчиите" от креативност и ги постави в партер. Какво направи Рафаел Бенитес, за да спечели мача? Първо замени крилото Алберт Риера и пусна в игра Райън Бабел. Ход, който изглеждаше атакуващ и смел, но младият холандец бе инструктиран да играе по крилото и не оказа никаква подкрепа на Роби Кийн в нападение. В 81-а минута, наставникът реши да извади голмайстора в срещата Роби Кийн и да включи анонимникът Ел Жар. Признавам, че това ми се видя доста странно след като на терена все още участие вземаха дефанзивните полузащитници Шаби Алонсо и Лукаш Лейва. И за да бъде "геният" на Бенитес пълен, той реши да пусне в игра нападателя Давид Н\'Гог привлечен от ПСЖ, едва в 88-а минута на мястото на Лейва. Пропилян половин час игра, с човек повече, срещу директен противник, който нямаше как да е по обезкървен. В крайна сметка Арсенал спечели точка, а Ливърпул загуби две.

\"\"Дойдоха срещи с Болтън, Нюкасъл и Престън, които бяха спечелени категорично, и спомена за грешките на треньора някак избледняха. Градското дерби с Евертън се очакваше с огромен оптимизъм от "червените" фенове, а победата се предвкусваше. И как да е иначе, след като в тима на "карамелите" имаше един здрав нападател в лицето на Виктор Аничебе, а хита на сезона Маруан Фелайни бе наказан за натрупани картони. Иконата на Ливърпул Стивън Джерард даде преднина със страхотен удар в 68-а минута и всичко вървеше по план. Да, но благоприятните нещата за "червената" част на Ливърпул спряха до тук. Какво направи Рафаел Бенитес? Нападателната двойка Роби Кийн - Фернандо Торес бе развалена минута преди гола като бе заменен бившата "шпора", а в игра се появи Йоси Бенаюн. В 85-а минута напусна и Торес, за сметка на дефанзивния Лукаш Лейва. По този начин тимът на Ливърпул остана единствено с Дирк Кайт в нападение и позволи на Евертън да хвърли целия си осакатен състав в предни позиции. Както често се случва във футбола, това даде успех. Всеки от вас е гледал поне два мача на "карамелите" и спокойно може да каже, че най-големите неприятности за противника идват след статични положения, в които Тим Кейхил, Джулиан Лескът и Маруан Фелайни носят най-голяма заплаха. Въпреки това, австралиецът бе оставен на метър от голлинията и успя да смълчи "Анфийлд" в 88-а минута след удар с глава, изравнявайки резултата. И всичко това се случи, точно когато единственият нападател на "карамелите", Виктор Аничебе, бе контузен и трудно се придвижваше по терена, но Дейвид Мойс не го заменяше, поради липсата на качествен играч на резервната скамейка. Всъщност Мойс не посегна към смените през всичките 90 минути. Липсата на каквато и да е острота в предни позиции за Ливърпул се оказа фатална и тимът загуби нови две точки.

Няма да се спирам на срещата за ФА отново с градския съперник, защото тя може да не се причисли към приоритетите на Ливърпул през сезона, но всеки от вас може да намери доста голяма символика със статичните положения, Тим Кейхил, Джулиан Лескът, липсата на нападател при "сините" и да намери достатъчно аргументи, които да подкрепят тезата за страхлива (предпазлива) игра.

\"\"През седмицата беше време на Уигън да изпита качествата на Бенитес. Да, но на всички нас това ни се стори като дежа вю. Ливърпул отново игра приятно, създаваше доста положения, успя и да поведе след гол на израелеца Йоси Бенаюн в 41-а минута. Но дойде време за смени, за освежаване на отбора. И както често се случва в последния месец, Ливърпул май се отслаби и логично допусна гол. Торес отново бе заменен в 72-а минута, а на негово място се появи крилото Алберт Риера. Качествата на испанския нападател не е нужно да се коментират. Те са достатъчно известни още от престоя му в Атлетико Мадрид и представянето му с националната фланелка. Всеки защитник е нормално да се притеснява от присъствието на Торес, колкото и в лоша форма да е той, и неговата смяна в нерешен мач не е оправдание, освен при контузия. Дузпа за Уигън в 83-а минута след наивна игра на Лукаш Лейва в наказателното поле и съприкосновение с Джейсън Кумас. Дебютантът Мидо бележи, Ливърпул губи две точки, Уигън печели една. Положението можеше да е много по-лошо ако ударът на Родалега, от фаул, не бе срещнал горната греда на Рейна. След изравнителния гол дойде и апогеят на Бенитес за последния месец. Специалистът реши да замени, не кой да е, а Стивън Джерард в 84-а минута и да пусне в игра Роби Кийн. Всеки фен на "червените" може да си спомни поне пет срещи, в който Стиви Джи е измъквал отбора си, затова ще оставя на всеки от вас сам да прецени адекватно ли е това, което направи Рафаел Бенитес в епилога на срещата. Дори колегите от официалния сайт на мърсисайдци изглеждат потресени от направените смени в срещата и все още в инфото на мача не е отразено кой е заменен?!

Като всеки голям почитател на английския футбол и аз искам да гледам завързана борба за титлата, и напрежение до последния кръг, но това е на път да се изпари съвсем скоро.



\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Gardjone
17.03.2009 16:23

За мен това е един от най-добрите трениори на всички времена,той може да искара ЛИВЪРПУЛ до финала на Шампионската лига,дори да вземат из под носа купата на Манчестър,не е честно да го съдиме толкова рано,та този човек е направил толкова много за Ливърпул,най - много ме израдва последната победа над МАНЧЕСТЪР с 1:4 за Ливърпул,това е отбора който заслужава да спечели купата тази година,отбор с големи претенций и амбиции,на това аз му викам истински отбор от класа ,кажете ми кой отбор е побеждавал Манчестър два пъти и като домакин и като гост,и кой отбор е побеждавал Реал Мадрит,като гост и като домакин само в рамките на един месец,та даже и Челси ги победиха два пъти,ми какво друго им остава само БАРСЕЛОНА сега да им се падне на четвърт финала и тях да ги смачкат едно хубаво макар че няма никак да им е лесно защото Барса не е Манчестър ЮН., и ще се бори с нокти и зъби,но съм сигорен че ще загубят ако се паднат срещу Английски тим като Ливърпул,Барса неможе да играе срещу Англииски тимове много добре

djunkata
25.02.2009 22:43

ееее винаги може да се допуснат още грешки *smile*

dj_m_i
24.02.2009 19:48

И аз мисля като повечето, които са коментирали, че е време да напусне поста си. Няма какво повече да прави там!

MaN1aKa
23.02.2009 16:49

Няма място на анфилд вече смятам достатачно компромиси му направиха шефовете на клубът

ashlak
19.02.2009 14:00

.... аМи едиН каТо СпалеТи ше им доди Добре ... Манчестер .. forever

Niki8912
19.02.2009 08:56

Повечето хора смятат, че Рафа вече няма какво да даде на Ливърпул...
... но я се замислете за минутка .. ако Рафа си трагне какво ще стане със Ливърпул ... кой ще го замести ... Според мен Рафа върши доста добра работа в ПУЛ .. ( 2- ри в В. Л./ и тепърва предстоят мачове със Реал М. за ШЛ. )

dgeorgiev
02.02.2009 19:03

Според мен Бенитес даде голяма почивка на титулярите.Правеше смени, от които нямаше смисъл:Торес,Джерард и др.важни футболисти.В Ливърпул има криза която се получи при неподписването на догоовора на Бенитес.Да се надяваме кирзата бързо да отмине.

ALTAN
31.01.2009 09:48

Аз мисля че Бенитес даде почивка на Алонсо, Кийн и Риера срещу ЕВЕРТЪН и УИГЪН който ги остави на резервната скамейка за неделечното дерби срещу челси..Дано да бием чЕЛСИ !!! YNWA

cesekarchetooo
31.01.2009 00:42

Бенитес е прекалено добър треньор, за да бъде уволнен след 3-4 неуспешни игри. Просто "мърсисайдци" са в криза, от която рано или късно ще се измъкнат, колкото по-късно - толкова по-добре за конкурентите им.
В последните мачове наистина допусна някои фрапантни грешки, като вкарва безумно слаби футболисти, на мястото на Торес, Джерард и останалите лидери на отбора. Просто Рафа трябва да проумее, че един гол не е достатъчна преднина. С този стил на игра би успял с Валенсия, но не и с Ливърпул.

koko
30.01.2009 22:59

Рафа е добър трениор и е във всички случай много успешенен. Но с голямата слава идва и голямата отговорност две хубави неща за него са Торес и задържането на джерар. Всички други действия му бяха грешни тотално. риера, белами кийн, фауар, досена, аурелио и кви ли не глупаци буквално.Масчерлано не може д ритне топката пълна каша е без мисъл отбор не се прави, а той продължава да си вярва.Този Рафаел Бенитест незабавно трябва да напусне, за да спаси реномето си. Ливерпул затъва и нищо позитивно не ги очаква.

proffesor
30.01.2009 22:57

Разбира се, че колкото по- дълго остане очилатко, толкова по- дълго Ливърпул няма да стане шампион! Какво толкова: 1 купа на лигата и 1 ШЛ и то с огромен късмет, а да видим през това време Ман Ю какво, доста повече успехи! Той не осъзна, че като печели един мач, просто не трябва да прави промени в отбора до края, елементарно, Уотсън!!!

qvkata
30.01.2009 20:38

Най - лесно е да се критикува треньора!!! Един фен на Ливърпул със сигурност не трябва да го прави! Рафата е постигнал много , направи два значими финала, така че който по плюе да гледа реално! Нима Кийн Торес и Лукаш не са виновни?? Критикувайте Торес по добре !!!!!!!!! Рафаел Бенитез номер 1 !!!!!! Дано остане колкото се може за по - дълго.

oshane
30.01.2009 20:14

Този треньор Бенитес съм го намразил когато се отнесе грубо,нахално,като остави на пейката вратара от Полша,който му донесе европейската титла по футбол.Този вратар спаси няколко дуспи и Ливерпул стана Европейски шампион, но после Бенитес доведе своя сънародник Рейна и остави поляка на пейката.Мнага мръсен номер на неблагодарен треньор.Радвом се за Евертън,който направи равен на отбора на Бенитес! За Уигън също.Скоро Бенитес ще бъде изгонен от Ливерпул.

infernistone
30.01.2009 20:14

Бенитес не е слаб треньор но просто в англия с дефанзивна игра няма как да стане работата. с тая игра може да победи и барселона но не и някой отбор който играе сходно с л -пол. Ман. Юн. обаче си е класа за англия а САФ е най -добрия.Glory Glory Man United.

kali_92
30.01.2009 20:02

Безспорно уникално слаб трениор. Мъри е 3 пъти по класен. Glory Glory Man United

beavis
30.01.2009 19:58

Нека не забравяме все пак че Рафа е от доста време в клуба, и с изключение на Джерард и Карагър, всички други мисля са футболисти, привлечени от него. Факт е, че успя да сглоби страхотен състав с "неизвестници' - Риера, Шкъртел, Аурелио... но е и факт че за кой пореден мач бърка по един и същи начин с едни и същи Лейбовци и Бабелци, които и за хокеен запалянко е ясно, че наай-малкото не са във форма, да не кажа друго. Но Ливърпул винаги играе в силните мачове, затова и ще бие челси. А и Манчестър има къде да сбъркат - това е Англия все пак.

eye_
30.01.2009 19:51

Аз незнам от къде всички се извъдихте такива експерти и анализатори само... но продължавайте в същия дух... ятото ви не е малко

Hecepuo3eH
30.01.2009 19:34

Няма смисъл да го махнат заради 3 хикса. Ако дойде нов треньор дакато навлезе в нещата, ще стане по-зле. Пък и в момента Евертън и Уигън са в много добра форма, а хикс с Арсенал не е голям провал, въпреки че 2то полувреме бяха с човек по-малко. Той се е доказал в Испания с Валенсия, както и в ШЛ.

michael_forever
30.01.2009 19:32

2005 когато ви спечели ШЛ го засипвахте с хвалби, а сега всички искате да му видите гърба във най-силния сезон на ливърпул от 20 години насам. *wink*

simeon_1994
30.01.2009 18:57

нека си седи още в ливърпул,има още много купи за челси и ман юнайтед *wink* *smile* *joking*

angel_hi
30.01.2009 18:53

Да,Бенитес направи доста грешки,но нека видим дали в Неделя Ливера ще победи Челси в което много се съмнявам.Титлата им се изплъзва.Трябва промяна.

grosseto
30.01.2009 18:51

Тази тъпа куха ЛЕИКА ''Бенитез'' трябва да си тръгва от този отбор *evil*

emzlatev
30.01.2009 18:47

Може би нямаше да взема отношение по случая, но се задава изключително интересен мач, по точно два през уикенда. Като фен на Челси също не съм оставал доволен от Сколари, но във футбола е така има и спадове. Страхотни играчи, които Сколари не можеше да мотивира да играят винаги на ниво. Сега се срещат Рафа Бенитес със своя Ливърпул и Луиш Фелипе Сколари с Челси. И двата отбора са много добри, доказвали са го във всички досегашни срещи помежду си, но сега момента е много особен.На Челси играта не върви, но грешките на Сколари не са толкова очевидни, докато Бенитес продължава да проваля с всеки изминал мач отбора. Според статистиката и двата отбора са спечелили повечето точки като гост и ето тук е може би шанса на Челси. Най вероятния знак е Х, но това е самоубийство и за двата отбора, защото Астън Вила няма да пропусне своя шанс, а О' Нийл е доказал се треньор и ето че Астън Вила заема второто място, а Челси и Ливърпул съответно-трето и четвърто. Ето защо мисля, че Челси ще надскочат себе си за да запазят второто място, а за Ливърпул просто съжелявам за Бенитес.

Hecepuo3eH
30.01.2009 18:31

Не забравяйте, че този треньор спечели ШЛ с не много силен състав и 2 години след това пак игра финал. Може би за последните 5 години Милан и Ливърпул са най-добрите отбори в ШЛ.

beckham_07
30.01.2009 18:15

И аз съм на мнението на gerrard_888 .Бенитез не е най-подходящия треньор за тях.Тази година е дори по-напрегната,защото знам,че ако станем Шампиони изравняваме рекорда на "мърсисаидци" и е още по-хубаво,че точно с тях се съревноваваме в момента за това.Дано Бенитез продължава да губи точки и ЮНАЙТЕД да станат шампиони и то не само на АНГЛИЯ!!!!!!!

incrediblefan
30.01.2009 18:12

Ае САФ що не прави такива грешки ? Бенитез трябваше отдавна да си тръгне от Анфилд и да не оставя напразни надежди за титла през сезона.Вече Юнайтед и Челси ще се борят за титлата......Пул лека полека отстъпват и се надявам поне в 4-ката да се задържат....

gerrard_888
30.01.2009 18:05

Бенитез направи твърде много грешки и не заслужава да е мениджър на този велик клуб има много по добри от него които никога не биха направили тези грешки *evil*