Филипов: Най-големият враг на младите е непостоянството

11:42
Филипов: Най-големият враг на младите е непостоянството
Венелин Филипов е едно от новите попълнения в Черноморец Бургас през тази зима. 20-годишният футболист беше привлечен от Черноморец Поморие и вече получи доверие от старши треньора Антон Велков в два от трите пролетни мача.

- Венко, кой те запали по футбола и на кой треньор дължиш израстването си?

- Да си кажа честно нямам спомен от детството си без топката до мен, така че е много трудно да кажа кой точно ме е запалил. Доста треньори смених през юношеските си години. Пейо Николов,  Тодор Койчев, Иван Цветанов, Тодор Киселичков, Петър Хубчев – това са все хора, които допринесоха много за моето развитие като футболист.

- Брат ти Цветан, който е по-голям от тебе с 2 години, също е професионален футболист и от тази пролет също играе в "А" група, след като премина от Черноморец Поморие в Берое. Ти или той беше по-отдаден на любимата игра в детските и юношеските години?

- Брат ми е човек, на когото винаги съм се възхищавал. По-голям е и започна по-рано да тренира футбол. Дори може би той е първият ми учител. Каквото научеше през деня, излизахме и ми показваше всичко, което е усвоил. С него сме много близки и доста често опирам до съветите му.

- А какво научи от Петър Хубчев в Черноморец Поморие?

- Черноморец Поморие винаги ще ми е на сърцето. Там преживях страхотни моменти. Достигнах и до финал за купата на България. Г-н Хубчев знае точно какво е нужно на един млад футболист, кои са неговите положителни и отрицателни страни и винаги намира начин да предразположи играча, така че да даде най-доброто от себе си.

- Ти проведе зимна подготовка с Черноморец Бургас и миналата година, но после не остана в отбора. Кое наложи тогава да се завърнеш в Поморие?

- Всъщност целта тогава бе да проведа пълноценна подготовка с Черноморец Бургас и след това да бъда върнат в Поморие, където да имам по-голям шанс за изява.

- През тази зима освен теб от Черноморец Поморие в Черноморец Бургас бяха привлечени още Бранимир Костадинов и Яни Пехливанов. Удачна ли е стратегията с поддържане на сателитни отбори, какъвто е поморийският?


- Да, напълно удачна е, разбира се. В такъв тип отбори се дава шанс на млади футболисти да играят редовно, да свикват с мъжкия футбол, за да може когато дойде момента, те да са готови. В Европа това е една практика, която се използва от много години. За съжаление в България всичко се свежда до финанси и трудно се намират средства за сателитен отбор.

- От началото на пролетния полусезон в "А" група изигра 79 минути срещу Академик”и пълни 90 минути срещу Левски . Чувстваш ли се узрял за титуляр?

- Никога не съм се чувствал титуляр. Никога, никой не е титуляр. Най-големият враг на един млад футболист е непостоянството, затова всеки ден се старая да давам най-доброто от себе си на тренировка. Г-н Велков решава кой е най-добре подготвен и кой да започне даден мач.

- Лесно ли се сработи с партньорите в защита?


- С всички момчета се разбирам перфектно. Всеки е готов да се хвърли заради другия. До мен има опитни футболисти, които ми помагат изключително много, особено в моментите когато допускам грешки.

- Сега играеш в дясната зона като защитник, но си изпълнявал ролята и на полузащитник. Коя от двете позиции ти пасва повече?


- Като цяло свикнах с поста си на десен защитник, но лично за мен няма значение  на коя позиция точно ще играя. Днес във футбола всеки атакува и всеки защитава.

- Черноморец Бургас зимува в челната тройка, но през пролетта излезе от нея и малко поизостана от конкурентите. Какви според теб са шансовете на отбора да изпълни целта си, като се класира за евротурнирите?

- Има още много мачове, всичко е възможно. Черноморец има цели, които ще гони до край.

- Миналата година игра финал за купата на България с Черноморец Поморие, в който загубихте нещастно срещу Берое. Може ли през тази година да повториш, а защо не и да надминеш постижението с Черноморец Бургас?


- Разбира се. След загубен финал много неща ти минават през ума. Мечтая отново да играя финал и този път съдбата да е на наша страна.

- Водите ли негласно съревнование с брат ти кой ще развие по-успешна кариера?

-Не! Дори му пожелавам да стигне най-високото ниво във  футбола.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация