Решителните втори мачове в УЕФА – разковниче между сигурността и сметките

14:59
Решителните втори мачове в УЕФА – разковниче между сигурността и сметките
След дежурната порция качествен футбол и емоциите, които Шампионската лига ни поднесе за пореден път този сезон, дойде време и за другия не по-малко вълнуващ турнир – Купата на УЕФА. Някой мои познати го наричат турнирът на неудачниците, други "Б" групата на Европа. Аз обаче не съм съгласен с тези определения. Няколко години подред (като изключим този сезон) Купата на УЕФА беше най-интересният клубен турнир. Благодарение на успехите си именно в тази надпревара, редица отбори като Зенит, Севиля, АЗ Алкмаар и т.н добиха статута на грандове. За други тимове, които вече са имена, турнирът се явява като поправителна евро-сесия след отпадане от Шампионската лига.

Според регламента, от сезон 2004-2005 победителите от първия кръг се разпределят в 8 групи то 5 отбора. Всеки от тях играе по 4 мача (две домакинства и две гостувания). Първите 3 от всяка група се класират за 1/16-финалите. По мое мнение формулата на провеждане на турнира е много успешна и атрактивна. В груповата фаза стават главоломни въртележки и често до последно всички тимове имат шанс да продължат напред.
При тези обстоятелства днешните мачове се явяват изключително важни, тъй като отборите, които успеят да спечелят втори пореден мач със сигурност продължават. Тънките сметки къде трябва да "ударим", къде ще се борим за хикс и къде можем да си позволим дори да загубим също ги има. Затова след тазвечершните срещи въпросителните в някой групи могат да паднат, а в други интригата още повече да се заплете.

Група "D"

► Спартак Москва – Удинезе е един от най-интересните мачове. Намиращите се в отлична форма италианци могат още тази вечер да си осигурят участие в следващата фаза. В миналия кръг те успяха да се възползват от проблемите на Тотнъм и сега дори равенството изглежда приемливо за тях. До края им остават домакинство на Динамо Загреб и гостуване на НЕК Ниймеген, така че типично по италиански Паскуале Марино може би вече е направил сметките. За Удинезе няма да играе полузащитникът Фернандо Тисоне, но по-голямата загуба ще бъде евентуалното неучастие на Антонио ди Натале, който е под въпрос. Домакините не са в най-доброто си състояние, но влизат в мача със самочувствие след победата над ЦСКА Москва. Това е дебютният им мач в групата и със сигурност ще играят с едно на ум, че и хиксът не е лош резултат. Моцарт, Рижков, Уелитон и Саенко са извън сметките на треньора на домакините Михаел Лаудрип. Равенството е най-вероятният резултат, но и една победа за гостите не е лишена от логика.

► В другия мач от групата Тотнъм посреща Динамо Загреб и случаят изглежда подходящ за домакините да затвърдят възхода си в последните срещи. Като че ли от началото на сезона "шпорите" играха с единствената мисъл да изгонят Хуанде Рамос. На линия вече са Доусън и Кинг, което значи повече стабилност в защита. Въпреки загубата в Удине, Тотнъм си остава един от фаворитите в групата и според мен ще вземе победата. Гостите обаче не са за подценяване. Вече биха НЕК, а в следващия кръг за тях идва мачът на истината срещу Спартак в Загреб.

Групата е изключително интересна. Удинезе се класира със сигурност, докато за Тотнъм ситуацията е по-сложна. Ключовата им среща е гостуването на НЕК. Останалите отбори ще решат спора по между си, а всяка открадната точка от фаворитите веднага ги изтласква едни гърди напред.

Група "H"

Фейенорд – ЦСКА Москва е поредният вълнуващ и съдбоносен сблъсък от днешния кръг. За домакините това е последният влак за следващата фаза, а при победа ЦСКА се класира. Московските "армейци" направиха огромна крачка към елиминациите след успеха над Ла Коруня, а успокоително действа и фактът, че имат домакинство на ЛЕХ Познан. Двата отбора почти нямат проблеми с контузени и наказани. За мен руснаците са по-класния отбор, а и умеят да взимат подобни срещи на контраатака. Очаквам резултатен мач, който мисля, че ЦСКА няма да загуби.

Групата е една от най-равностойните и интересните. Всичко може да се случи, но моите очаквания са ЦСКА Москва, Нанси и Ла Коруня (въпреки класическата загуба в първия кръг) да продължат.

Група "В"

Бенфика и Галатасарай излизат на "Луж" за пръв път в евротурнирите. Домакините играят повече от успешно срещу турски съперници вкъщи, а допълнително предимство им дава и многото проблеми на гостите. Контузени са Хасан Шаш, Айдън Йълмаз, Емре Гюньор, Угур Учар и Тобиас Линдерот. Бенфика взе безценна точка в Берлин и сега трябва да спечели, защото гостуването на Олимпиакос се очертава бъде тежко, а и не бива да се разчита на безпроблемна победа, било то и срещу Металист у дома. За Галатасарай мачът не изглежда да е съдбоносен. Турците биха Олимпиакос и като че ли им остава да направят по-лесното – победа срещу украинците от Храков.

В тази група, с оглед програмата, не би трябвало Бенфика да има проблеми с класирането си за следващата фаза. По-нататък изглежда трудно за прогнозиране...Но все пак ще опитам. Галатасарай е доказан турнирен боец и по мое мнение също ще се класира. Херта и Олимпиакос обаче ги очакват редица трудности. Въртележките тук са гарантирани и мисля, че преди последния кръг нищо няма да бъде ясно.

Група "А"

Сантандер – Шалке 04 според мен е най-интересният мач на вечерта. Съперниците не са играли до сега един срещу друг, но сблъсъкът е ключов и за двата отбора. Домакините нямат хикс в Европа, но и едва ли равенство ги устройва. Групата е тежка, а ако испанците искат да продължат трябва повече да търсят победата. Гостите, като че ли ги устройва и хикс, но след това трябва да бият навън Твенте, за да бъдат сигурни. Защитниците на Сантандер Луис Фернандес и Ориол Лосано пропускат мача поради контузии. За сметка на това обаче Мунитис и Чите са готови за мача. Добрите новини за наставника на гостите Фред Рутен са, че вероятно ще може да използва Фарфан и Рафиня. Тук ще си позволя да направя една по-смела прогноза в полза на интригата и футбола – победа за Сантандер с един гол разлика.

Иначе групата е желязна. Абсолютно всички имат шанс да продължат. След победата си в първия мач дори Твенте изглежда реален претендент.

Група "F"

Славия Прага – Астън Вила – доста интригуващ сблъсък. Забелязал съм, че средняшките английски отбори не правят големи трагедии, ако отпаднат рано, рано от евротурнирите. Тази година обаче Астън Вила по всичко показва, че няма да бъде средняк. От своя страна Славия играе добре у дома, но дали тази тенденция ще се запази и в Европа? Логичната прогноза изключва домакинска победа.

Хамбургер, Астън Вила и Аякс вероятно ще продължат напред.

В останалите 3 групи няма да се спирам на конкретни мачове, понеже смятам, че тази вечер не предстои да се случи нещо интригуващо. Но все пак по няколко думи за всяка една от тях: Група "С" – Севиля, Сампдория и Щутгарт изглеждат фаворити. За Партизан като че ли предстои втора загуба и всичко свършва, но белгийският Стандарт може и да отнеме нечие място на 1/16-финалите. Група "Е" – Брага е със сериозни шансове да пробие. Милан е сигурен, а за 3-то място ще има борба. Група "G" – за мен най-безинтересната. Всички имат шанс да продължат.

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация