Ще бутне ли някой Топ 4?

17:27
Ще бутне ли някой Топ 4?
Някои от изненадващите резултати от последните кръгове в английската Висша лига логично поставят въпроса: Може ли някой отбор извън "голямата четворка" да намери място сред участниците в Шампионската лига през следващия сезон? Или отново ще станем свидетели на класиране в челото на таблицата на Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Челси и Арсенал, без значение какъв е редът? По-силна ли е Висшата лига тази година и ще станем ли свидетели на пробив от друг отбор за участие в най-престижния клубен турнир в Европа?

Преди началото на сезона отборът на Тотнъм бе спряган за евентуално присъствие в Топ 4 на Англия. След лошата селекционна политика обаче, "шпорите" търкат дъното на таблицата, въпреки показания временен възход след идването на Хари Реднап на мениджърския пост. Астън Вила показва добри игри от началото на новата кампания, но в тима от Бирмингам липсва постоянство. Купуването на Манчестър Сити от арабските милиардери, привличането на Робиньо и очакваните мега-трансфери през зимата дават отлични перспективи пред "гражданите". Неубедителните изяви на тима на Мартин Петров и Валери Божинов обаче засега го оставят далеч от четвъртата позиция.

Сега големите четири в Англия заемат първите места в класирането, но това не означава, че не можа да настъпи промяна. В началото на ноември сме и истинската битка едва сега започва. Ще се постарая да разгледам двете мнения!

Първа гледна точка : Може


Арсенал изглежда най-колеблив до момента, след като допусна загуби от Фулъм, Хъл и Сток Сити. Ако отборът воден от Арсен Венгер продължава така, нищо чудно да отстъпи място на Астън Вила или Хъл Сити, с които в момента има равен брой спечелени точки. На "топчиите" им липсва характерната увереност, а защитата е доста несигурна. Поредното трудно изпитание пред Арсенал предстои в събота, когато на "Емирейтс" гостува
намиращият се в супер форма отбор на Манчестър Юнайтед. При загуба или равен "артилеристите" могат да попаднат на 6-та позиция, а психологическият удар ще е още по-болезнен.

Отборите на Челси, Ливърпул и шампионите Манчестър Юнайтед изглеждат спокойни на върха във Висшата лига, но очакваната селекция от Ман Сити през януари може сериозно да обърка плановете на грандовете. При привличането на още няколко класни футболисти, отборът воден от на Марк Хюз може да се превърне в сериозна конкуренция за челните места в крайното класиране.

Астън Вила има изграден чудесен състав, който с малко повече постоянство и със задължителната доза късмет спокойно може да завърши на 4-о място през тази кампания в Англия. Нападателната двойка Гейбриъл Агбонлахор и Джон Карю е гаранция за голове във вътрешния шампионат, а като прибавим и Ашли Иънг, Найджъл Рио-Кокър, Гарет Бари и Стилиян Петров нещата изглеждат доста оптимистично за Вила. Отборът на Тотнъм, въпреки, че изостава на цели 11 точки от четвъртия в класирането Арсенал, може да събере сили и в началото на пролетния полусезон да се намеси в борбата за зоната позволяваща участие в Шампионската лига. Дарън Бент е доказан стрелец на Острова, а кондиционното състояние на Роман Павлюченко със сигурност ще се подобри. Лука Модрич, Джърмейн Джинас, Аарън Ленън и Дейвид Бентли имат необходимия потенциал да изведат отбора до топ 4.

Висшата лига в Англия все още е непредвидима, относно класирането на първите четири отбора. Разликата между водача Челси и тимовете в Зона УЕФА е едва 6 точки, което прави предстоящата борба завързана и интересна.

Втора гледна точка : Не може


Последният път, когато "голямата четворка" бе разбита, се случи през 2005 година. Тогава отборът на Евертън завърши на 4-то място, но разликите са очевидни, основно породени от приходите на топ отборите от редовното участие и успехите в Шампионската лига. "Карамелите" дори не успяха да попаднат в груповата фаза на най-комерсиалния клубен турнир, и така героичните им усилия останаха напразни. Разбира се, Евертън успя да завърши на 4-то място, заради фокусирането на усилията на Ливърпул в Шампионската лига, които в крайна сметка доведоха до онази паметна нощ в Истанбул, когато мърсисайдци станаха за пети път в своята история "Крале на Европа".

Челси показва отлична форма и доминантна игра във Висшата лига. Немислимо е отборът на Луиш Фелипе Сколари да завърши на различно от челните места в края на сезона. Шампионите от Манчестър Юнайтед са крайно амбицирани да повторят успехите си от миналия сезон, а конкуренцията в тима, особено в нападението, генерира изключително желание за игра на всички звезди и гарантира успехите на сър Алекс Фъргюсън. Ливърпул, макар че допусна загуба от Тотнъм, този пък изглежда по-силен и мобилизиран, и няма да търси само класиране за Шампионската лига, а и титлата в Премиърлийг. Арсенал са неубедителни от началото сезона, но визията на отбора ще се промени, когато в игра се завърнат Едуардо и Томаш Росицки. Арсен Венгер знае, че може да разчита на таланта на Фабрегас, Адебайор, Ван Перси и Уолкът и е трудно да се повярва, че "артилеристите" ще са извън топ 4 в края на сезона с тези играчи.

Преценете сами, ще успее ли през този сезон някой тим да развали обичайния квартет в челото на английската Висша лига.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Xep0uHa
24.10.2009 22:30

svetlio Vn Напълно съм съгласен с теб но мисля че Лондончани ще успеят да вземат купата през сезон 2009/2010 и дано! *beer* *thumb_up*

suny
04.01.2009 10:51

Според мен това няма да се случи скоро,защото отборите в топ 4 са от световна класа.

Notlike
11.11.2008 18:10

искрено се надядавам отбор от топ 4 да си отстъпи мястото на Астън Вила или някой друг заслужил. В момента реалните възможности са 2 отбора с шанс за ШЛ : Тотнъм и Вила. Формата на Тотнъм и дава доста големи шансове, но предвид слабия старт 11 точки са доста за наваксване. Вила са доста близо до топ 4 и си мисля, че имат реален шанс. Отборите от топ 4 не са големи доминанти. Често се среща да се дънят. Но, замислейки се, сега още е началото на сезона. Просто 70% се решава в цикъла около Коледа. Тогава отборите от топ 4 вадят дълбока скамейка и си проличават здравите тренировки. Колкото и един отбор да играе силно и с хъс, то по Коледа свършва парата. Хъл ги забравете в топ 7. Имат теоретичен шанс за Интертото, но видяхме колко бързо почнаха да връщат газта. А след Коледа ще се смъкнат надолу, но все пак оставане в премиършип също ще бъде прието с достойнство.

messi1919
08.11.2008 07:37

според мен е невазможно някои отбор да измести отборите от топ 4

svetlio_vn
07.11.2008 20:23

По отношение на първата четворка английското първенство е лесно предвидимо . Въпросът е ще успее ли някой да измести Ман Ютд от трона ? Челси ги виждам като най-сериозния конкурент - предстои интересна борба до края

LuckyLuke
07.11.2008 17:52

хах гледайте само как тотнъм ще се изкачат много нагоре, жалко че чак сега се заиграха, ако бяха така отначалото, сиг щяха да са в топ 4.

UtherX
07.11.2008 17:47

Добра статия - поздрави на автора.
Всеки кръг поне 1 от топ4 се дъни ( загуба или равен със слаб отбор).
Мисля че тази година астън вила ще се наместят на мястото на Арсенал или Ливърпул .