Тази седмица става ясен новият шампион на Италия

17:29
Тази седмица става ясен новият шампион на Италия
Въпреки че до края на шампионата в Серия А остават още пет кръга, специалистите на Ботуша са на мнение, че който отбор е на първо място във временното класиране след предстоящия уикенд, той ще спечели Скудетото.

Както е известно, в момента Рома води пред Интер с една точка, след като в събота "нерадзурите" завършиха наравно 2:2 като гости на Фиорентина, а Рома трудно победи Аталанта с 2:1 на стадион "Олимпико". Третият отбор, който има практически шансове за трофея Милан не успя да спечели домакинството си на Катания и остана на цели четири точки от лидера.

Програмата на трите тима до края показва, че е почти невъзможно "росонерите" да се преборят за отличието, въпреки че, естествено, във футбола стават чудеса. По-трезво погледнато обаче, се вижда, че мачът с Катания беше последният по-лек двубой за възпитаниците на Леонардо, на които им предстоят доста трудни сблъсъци. Първо Милан гостува на борещата се за място в топ четири Сампдория, която на всичкото отгоре е и в много добра форма. След дербито с "дорианците", миланският гранд пътува до Сицилия, за да играе с Палермо. По ирония на съдбата, южняците имат равен брой точки със Сампдория и двата състава се борят със зъби и нокти за заветното четвърто място. Като се имат предвид кадровите проблеми на Милан, то едва ли момчетата на Леонардо, в най-добрия случай ще успеят да вземат повече от четири точки от тези два двубоя, като реално погледнато "росонерите" могат дори да загубят и двете срещи. После 17-кратният шампион на Италия домакинства на Фиорентина, която също има надежди да влезе в зона Шампионска лига. Следва трудно гостуване на Дженоа и в последния кръг на "Сан Сиро" гостува Ювентус. Без ни най-малко да се подценява Милан, една победа от тези пет мача е една напълно възможна реалност за "росонерите". Много е възможно този успех да дойде чак срещу Ювентус, защото "Старата госпожа" е в отчайваща форма през тази кампания, а и момчетата на Леонардо вече биха Юве с 3:0 като гости през този сезон.

\"\"

Казано с една дума, обстоятелствата до голяма степен изхвърлят Милан от борбата за Скудетото още сега.

Нека погледнем какво предстои на Рома и Интер.


За "вълците" следва гостуване на градския им противник Лацио тази неделя. После в Рим идва Сампдория, а в заключителните кръгове римляните имат гостуване на Парма и домакинство на Каляри. Накрая за възпитаниците на Раниери идва гостуване на Киево.

Ситуацията в Рома стои по следния начин. "Вълците" са в уникална серия от 23 мача без загуба в Серия А, а Франческо Тоти оздравя и се завърна на терена. Мирко Вучинич пък е във форма и му връзва почти във всеки мач. Черногорецът бележи лесно голове и това е една от главните причини столичани да постигат успехи. От друга страна, Раниери донесе със себе си стабилност в лицето на схемата 4-4-2, която прави Рома един балансиран тим, който е много труден за побеждаване на местна сцена.

Фактът че 58-годишният специалист от малък е фен на тима му помага да разбира добре клубната философия и за момента връзката между Мистър Клаудио и "вълците" върви повече от добре. Важна част от уравнението е, че римляните вече биха Интер в прекия сблъсък между двата състава и самочувствието на столичани е на нужното шампионско ниво.

Поглеждайки предстоящите мачове на Рома, може да се предвиди, че ако възпитаниците на Раниери вземат три точки от омразните "орли", те ще успеят да отнесат и Сампдория на свой терен, въпреки че "дорианците" със сигурност няма да се дадат лесно и ще се борят до самия край поне за точка. Последните три мача на римляните изглеждат с предизвестен завършек, поради простия факт, че Парма, Каляри и Киево са отбори, които са почти сигурни за своето оцеляване в Серия А и в заключителните си двубои, те няма да имат необходимата мотивация, за да се противопоставят на Рома. Единствено веронци все още могат да се притесняват за статута си на елитен отбор. "Летящите магарета" са на седем точки от опасната зона, но в следващия кръг те приемат последния в класирането Ливорно и ако бият ( което изглежда напълно резонно), те могат да се считат за спасени.

\"\"

Тоест, най-важният мач за възпитаниците на Раниери се явява дербито с Лацио. Бият ли в следващия кръг, "вълците" изглеждат почти сигурни за титлата.

В Интер ситуацията е доста по-различна. "Нерадзурите" водеха в Серия А цели 22 седмици, но в последните кръгове те преживяват сериозен спад и в последните си пет шампионатни мача те имат едва две победи.

Няколко основни фактори вредят върху формата на тима. Мнителността на Жозе Моуриньо, че всички и всичко в Италия е против неговия отбор, със сигурност подтиска играчите му и им пречи да се представят на най-високото си ниво. Скандалът между специалиста и Марио Балотели остави тима без един от най-добрите си играчи в няколко поредни ключови двубоя и отборът от Милано изпусна няколко точки. Заетостта на Интер в Шампионската лига донася и доста умора в основните футболисти, които трябва да играят тежки мачове в цикъл сряда събота. В последните дни пък в италианската общественост се роди скандалът Калчополи 2, който разкрива, че моралните шампиони от 2006 година (Интер) всъщност също като другите злодеи ( Ювентус, Милан, Лацио и Фиорентина) са си уреждали кой съдия да ръководи мачовете им. Тези разкрития сигурно също влияят на "нерадзурите", които до скоро са мислили, че собственикът им Масимо Морати е най-честният бизнесмен във вселената, а фактите излязоха други.

Всъщност, реално погледнато, програмата на Интер в Серия А до края не е тежка, като единственият по – труден мач за отбора изглежда домакинството на Ювентус този петък. Тук, естествено, трябва да се отбележи, че "бианконерите" са в тотална управленска, игрова и какъвто друг тип криза се сетите, но въпреки това дербито с "нерадзурите" е мач, в който "Старата госпожа" ще се хвърли с всички сили.

\"\"

Първо, Юве все още имат отчайваща нужда от точки, за да влязат в зона Шампионска лига. Друг важен фактор е омразата на тифозите на Юве към Интер. Може само да се спомене кой е служебен шампион за 2006 година и веднага може да се разберат корените на тази ненавист. Въпреки че проблемите на Ювентус започнаха още в началото на ноември 2009, торинци някакси успяха да ударят Интер на свой терен в началото на декември с 2:1 и тогава нанесоха първото поражения на "нерадзурите" в този шампионат. Един позитивен резултат за "бианконерите" в петък до определена степен би зарадвал феновете, които изживяха една от най-срамните години за техния любим отбор.

Разбира се, като организация, спортно-технически щаб, както и изпълнители, Интер има повече козове и е безспорен фаворит срещу Юве, но да не забравяме, че дербито ще дойде само три дни, след като Моуриньо и компания за втори път са гостували на Фиорентина. Първият мач за Серия А бе в събота и завърши 2:2. Утре пък двата тима ще играят помежду си в двубой от турнира за Купата на Италиа. Друг интересен момент е, че след сблъсъка с Юве, на "Сан Сиро" идва Барселона. Тук някъде изниква въпросът: Ще стигнат ли силите на "нерадзурите" в следващите три мача?

\"\"

Много е вероятно именно Ювентус да се окаже отборът, който ще спре Интер да спечели титлата през този сезон. Това би било наистина сладко отмъщение на "бианконерите", които обаче, трябва да се замислят защо изпуснаха специалист като Клаудио Раниери.

Ако Интер обаче, резонно отупа Юве, то в следващите четири мача на тима в Серия А "нерадзурите" изглеждат сигурни победители. Домакинството на Аталанта едва ли ще е проблематично за възпитаниците на Моуриньо. После следва гостуване на Лацио. Това на пръв поглед е труден мач, но "орлите" вече са на шест точки от зоната на изпадащите, а и момчетата на Еди Рея не биха имали нищо против да попречат дори индиректно на Рома да вземе Скудетото. Въпреки това обаче, тук трябва да се отбележи, че на 5-и май 2002 година Интер бе почти сигурен шампион и в последния кръг гостуваше на Лацио. "Орлите" нямаха за какво да играят, но въпреки това биха с 4:2, Ювентус стана шампион, а после Масимо Морати призна, че тогава е бил в прединфарктно състояние.

\"\"

След дербито с Лацио за Интер идва домакинство на Киево и гостуване на Сиена, като изглежда на 99% сигурно, че от тези два мача момчетата на Специалния лесно ще вземат шест точки.

Като извод може спокойно да се каже, че който е на върха в Серия А след предстоящия уикенд, той ще е и новият шампион.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Xmeno
12.04.2010 23:27

не следя италианското първенство ама ми се иска Рома да са шампиони

Sadden
12.04.2010 23:16

Миалн още първия мач падат от Сампдория със сигурност, а Интер и Рома до псоледно ще се гонят. Фен съм на Интер, но се радвам, че най-сетне има някаква интрига.

nokiqta
12.04.2010 21:38

Парма "подля вода" на Интер (2-рия мач 1-1 , с гол на Божинов) по пътя към титлата , победи и отбора на Милан.Мисля , че нетрябва да бъдат подценявани от тук нататък защотото имат мач със Рома и Юве и ще е много интересна не само борбата за титлата а и за 6-тото място към което са се концентрирали не сам отборите на Дженоа , Самп , Юве и Фиорентина - Парма също имат основания да мечтаят и като пристрастен фен прогнозирам , че Парма ще спечели битката и ще се класира на 6-тото място даващо право на участие в турнира Лига Европа.Това си е лично мое мнение и не ангажирам никой със него *joking* все пак ще са доста интересни последните кръгове във Италиянското калчо.Успех на всички. А за това кой ще е шампион прогнозирам , че ще е Интер *thumb_up* колкото и да не ми се иска

ub7
12.04.2010 21:12

Абе някой хора остаряха чакайки Рома да се издъни.

ManUtdTillidie
12.04.2010 20:01

Леле , за Рома просто нямам думи мкиналата година 5-ти а сега първи , Интер като ги гледам как се излагат просто се чудя как мож да са толкова слаби и непостоянни!

abito
12.04.2010 19:48

"че ще го вземем лесно" къса ми се сърцето като видя такива изказвания качил все едно сте собственици на клуба *lol* а реалното не сте ходили в тази страна даже каму ли на някакъв мач *lol*

cifcho1
12.04.2010 19:47

FORZA ROMA ве4е е ясно Рома е на върха *thumb_up*

golemiq_geshan
12.04.2010 18:26

Мога да кажа , че наистина не смятам мача срещу Парма , че ще го вземем лесно , тъй като Парма изглежда искат да направят запомнящ се край на това първенство и въпреки , че изглеждаха като едва ли не загубени при гостуването си на Наполи , защо да не ни поднесат изненада ... Иначе не съм съгласен , че Лацио ще се опъне на Интер , защото точно преди 2 сезона когато изоставахме отново от Интер на 11 точки и тогава нямаше уй как да станем шанпиони , та зехме , че ги настигнахме и преди последния кръг има само 1 точка аванс , която обаче се оказа решаваща , но идеята ми е там , че тогава Интер отново игра с Лацио и Лациалите едва ли не само не тръгнаха си да си вкарват паднаха 0-3 и лишиха "Олимпико" от титла ... Мисля , че ако се стигне до там Интер да трябва да печели срещу Лацио та да стане шампион , те ще минат през Лацио като влак малка гара и все пак дай боже станем шампиони след 9 години пауза *beer* *thumb_up* *wink* *smile*

Markozz
12.04.2010 18:26

Милан ако бие 2подред,ще видите ко ше стане накрая на сезона. ForZaMilan. *beer*

shizofrenik
12.04.2010 17:59

Не е точно така.интер имат големи шансове за титлата а Милан вече съм ги отписал.Догодина може и да станат , но тая година е изключено трябват им 5 победи докрая а това няма как да стане

don_a4o
12.04.2010 17:48

Играе се до последният мач и тази седмица нищо няма да се реши иначе съм за Интер да са шампиони ще видим

smasheddd
12.04.2010 17:44

аве да ви кажа дори и Милан си имат своя шанс ... така погледанто е лесно да се каже но Интер ще са толова изморени а Рома едва биха Аталанта и могат да се издънят в някой ма4 нищо не е сиг !!!!!

Adrian000
12.04.2010 17:40

Не смятам ,че Парма са за подценяване особенно на техен терен да не забравяме и че половината им отбор са интеристи мачовете изглеждат лесни, но дали е така?!

kuramiian
12.04.2010 17:39

всичко е в ръцете на лацио *wink*)) най-добре да ги отупаме рома и хикс с интер *smile*)))