Моля, свалете сините очила!

14:50
Моля, свалете сините очила!
Измина поредното Вечно дерби в българския футбол. Скучно както винаги и лишено от футболни достойнства. Все пак не може да се отрече, че този път имаше желание за игра от двете страни. Момчетата играха колкото могат и заслужено си поделиха по една точка. Тъкмо си помислих, че този път никой от футболисти и ръководство на двата клуба няма да спомене вълшебната дума "съдия" и ......сбърках. Това, че голям брой от "сините" фенове недоволстват от отсъждането на най-тежкото наказание във футбола срещу отбора им мога да го разбера, но потресаващото в случая е, реакцията на главните действащи лица в мача.

Явно от "Герена" още не са запознати с правилата на играта или по-лошото, все още не искат да осъзнаят, че в една среща трябва да се отсъжда това, което се случва на терена без значение кой от двата отбора ще е потърпевш.

Нарушения на играта, при които се отсъжда дузпа:
► При умишлена игра с ръка в наказателното поле на футболист различен от вратаря.

► При не умишлена игра с ръка се дава или дузпа или непряк свободен удар в наказателното поле по усмотрение на съдията. Най-често играта с ръка се наказва с картон.

► При нарушение срещу противников футболист.

► При нарушение при спряна игра и удар без топка в наказателното поле от противников състезател.

Това най-общо казано са ситуациите, при които чернодрешковците трябва да надуят свирката и да посочат бялата точка. Подобно положение имаше и във Вечното дерби. Но не така мислят от "синята" част на България.

Главни действащи лица бяха Живко Миланов и Здравко Лазаров. Вярвам, че снимковият материал публикуван в cska.net най-после ще внесе яснота за тази ситуация. Използвам този източник не заради пристрастия, а по простата причина, че не може да се намери по-добър.
Ето и ситуацията:
Здравко Лазаров овладява топката и навлиза на ляво в наказателното поле на Левски. \"\"Посреща го Живко Миланов. "Електричката" повежда топката покрай защитника и видимо се отдалечава от вратата, след което, абсолютно ненужно е препънат от левия крак на Миланов. Дърпането с лявата ръка ще го оставим на страни, защото то единствено може да наруши стабилността на играча, но не и да го събори. За всички, които ще кажат, че нападателя сам се е наврял в Миланов ще побързам да кажа, да погледнат посоката на движение на Лазаров и тази на Миланов. Очевидно е, че червеният футболист не извършва движение по посока на Миланов, а се е устремил към топката. За сметка на това, Живко прави странно движение в страни, което няма как и да се тълкува като игра за топката, защото тя е доста далече. Може би опит за гърдиране на Лазаров, но доста неразчетен и довел до събарянето на играча.
\"\"

През цялото време ясно се вижда, че нито за момент червения футболист не използва дясната си ръка, с която може да придърпа защитника още по близо до себе си с цел контакт.

\"\"

Позицията на СтаниславТодоров е перфектна и логично отсъжда дузпа. Жалкото в случая е, че рефера изсвири срещата добре, което се случва доста рядко по българските стадиони, а за сметка на това бе обиждан и наричан "неадекватен". Това, което изуми в случая е реакцията на "сините". Виновният Живко Миланов взе да се кълне пред камери и репортери, че нищо не е направил и дори не е закачил Лазаров???? Изумление!  След това най-просташки заяви, че съдията бил неадекватен и не му отговорил нищо, като го попитал защо е свирил дузпа. Пълен смях! Ми какво да ти каже бе Живко "събори го", това ли? Другият "син" герой, за който вече и на всички левскари е ясно, че нищо не разбира от футбол, господин Тодор Батков, се възмути как така се дава втора дузпа във втори мач подред срещу "армейците". Някакъв лимит ли има не разбрах??? Като има нарушение какво да даде, тъч ли? След това започна да ни запознава с данъците на ЦСКА, Кремиковци, Томов и всевъзможни други простотии. При "червените" е ясно , че е блато, ама в момента коментираме срещата и това дали има дузпа или не. Не правим финансов отчет на клубовете.

Преди години в едно от най-големите дербита на Острова между Арсенал и Ливърпул бе отсъдена изключително спорна дузпа в полза на мърсисайдци в края на срещата. "Събореният" тогава Роби Фаулър се изправи на крака отиде при главния съдия и го помоли да отмени дузпата, защото е симулирал. След това в многобройните си интервюта призна за "събарянето" в наказателното поле и добави, че съжалява. На 24 март 1997 година Ливърпул печели срещата с 2:1,  а в последствие Роби Фаулър взима наградата на УЕФА за феърплей. Коментара е излишен, сами открийте разликите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

drummer
08.11.2008 13:53

rado_kz91, в момента опорния крак на Миланов е десния, а с левия извършва дузпата която съдията отсъди. Така че замълчи, и не създавай ненужно напрежение върху съдията!

rado_kz91
07.11.2008 15:05

Никаква дуспа в момента левият крак на Миланов е опорен т.е. той няма как да спъне противников състезател с него, но този тънъкмомен едва ли може да бъде забелязан от съдията. Така, че най - добре да замълчим и да спрем за съсдаваме ненужно напрежение върху съдиите

drummer
06.11.2008 21:05

bobby_123, вместо да благодариш на WINNER.BG за прекрасния снимков материал и подробното разяснение на ситуацията, ти говориш че по снимката е пипано.Аз мисля че е пипано, но ...в твоята глава!

bobby_123
04.11.2008 12:00

fRSkn добре де кажи ми къде му е ръката? Вижда се, че по снимката е пипано!

pafata
04.11.2008 11:41

@ agenta087, за хора с по-малко умствен багаж, виж по-долния ми коментар отправен към drummer. Тук никой не е напълно обективен, включително и ти. Всеки държи на своето и да го убедиш в противното си е просто загуба на време.

pafata
04.11.2008 11:07

Най-смешното е, че после си пускам телевизора, за да гледам Ювентус-Рома и виждам идентична ситуация, която съдията естествено подмина. Предлагам на Гонзо в следващото дерби да се блъсне като валяк в Иван Иванов в наказателното поле. Явно номерът минава...

bobby_123
04.11.2008 00:56

Снимката за мен е колаж !!! Къде е лявата ръка на Мирослав Иванов ???

SwedeN
04.11.2008 00:51

agenta087,само по сложния ник мога да разбера,че си от червените мазги,които цяло лято плюха всичко и всеки,че изкуственосъздаденият им отбор гледа европейски футбол по телевизията,но в момент,в който ви бутнаха счупената талига чернодрешковците и се разскимтяхте за правда и честност в българския футбол.Такава дузпа се свири само от разни псевдосъдии като Майк Райли и Андре Маринър,които са и под нивото на българските рефери,а не мога да разбера защо никой не споменава удара в наказателното поле на ЦСКА,при който един от защитниците на абревиатурата спря пътя на топката с ръка или за това не се свири дузпа ?
Нищо де,отдавна съм се отказал да убеждавам прасетата в какъв филм са се вкарали,но жалко,че играем само два пъти в годината с тях иначе Гонзо щеше да е голмайстор на "А" Група.837 минути без гол и пак ви го сложи на вас.

nachoss
04.11.2008 00:38

pafata е много прав. Най - вероятно Лазаров се е спънал в Миланов, който странно защо се е разкрачил като момиче за 5 лева.

bobby_123
04.11.2008 00:34

Няма да свалим сините очила, докато не стане ясно как свалихте "случайно" лявата ръка на Миро Иванов, или той играе с една ръка ... ??!?!?!?!?!!?!?!?!

agenta087
03.11.2008 23:19

Мале, мале! SwedeN и pafata, защо се излагате така бе хора? От всички левскари дето са писали тука Вие ли сте най-зле? SwedeN, какво да приемаме хипотетично, събарянето на играча ли? Човека се е постарал да обясни ситуацията, а вие се впрягате. Тази игра с ръка в наказателното май само ти си я видял, ама за това явно си "експерт".
pafata Наистина те съжалявам! Ти братле си още по-зле. Цитирам : " Ами ако допуснем, че не Миланов си е сложил крака между краката на Лазаров, а обратното и Електричката е търсил?" Само като се замисли човек, какво си написал и може да се разплаче. Луда работа! Интересно е само, кой луд ви дава титлата "експерт" и на двамата, след като изобщо не сте обективни. Дори по-лошо, изразявате ненужно пристрастие.

drummer
03.11.2008 23:00

Трагедията ти тук е че този случай не е точно такъв. Хайде, още малко да се вгледаш в действията на Миланов! Ама като гледам при теб най- силно е първото впечатление, така че все същото. Съжалявам!

pafata
03.11.2008 22:23

@ drummer, да ти го обясня по-простичко като за тебе - едно е аз да те спъна, друго е ти да се спънеш в мене. Достатъчно ясно ли ти е?

Kantona
03.11.2008 22:14

Според информация,която изтече в последните минути екип от СКОТЛАНД ЯРД,МИ-5,ЦРУ,КГБ,МОСАД и ДАНС са си признали, че са фалшифицирали снимката и дузпа няма- с цел да се охладят страстите!Живко Миланов е бил в Етрополе по време на мача а Електричката го е гледал по телевизията и всичко е монтаж!
Утре ще представят монтажиста на този долен,повтарям долен заговор!

ForzaMilan1899
03.11.2008 21:22

Пътво този който е писал темата е от ЦСКА
2ро първата снимка както някои знаят не е истинска
И също така и 2мата се държат и положението е много спорно

drummer
03.11.2008 20:43

Много хубави, интересни и ....весели коментари, но pafata отново ни хвърли в ....джаза!!! От десетките повторения които гледал установил че: "Не Миланов си е сложил крака между краката на Здравко Лазаров а обратното." Това вече е твърдение на "експерт" който се нуждае от ....лекарско направление...?!!!

bat_boiko309
03.11.2008 20:42

ква дуспа? кви 5 лева? никой ли не видя, че фала беше на центъра

paco5
03.11.2008 19:52

Еи, не виждатели че това вечно дерби е на Дучето и на такива като него .Та те от това живеят.Нахъсват децата продават им дрога и ви говорят за вечно дерби.

Geccata
03.11.2008 19:25

Ей, смешници, дузпата е стопроцентова!!! Който твърди обратното, по-добре да си намери друго хоби или професия... То бива субективност и изкривяване на реалността, но с тези изказвания можете да намерите реализация в някой цирк... Не е ли ви срам?! Кьорави ли сте?!

Kantona
03.11.2008 19:24

Тук за пореден път се вижда едно отявлено поведение на левскари.Да се вика на Черното-бяло."Нямало дузпа".А когато онова момченце-Гаджев се хвърли все едно е стъпил на противотанкова мина с/у Черно море, а?Имаше ли дузпа за вас?На всичкото отгоре имаше наглоста да каже, че "Щом съдията е отсъдил -значи има" .А сега с претенциите и даже се кара на съдията!Че той,какъв е шеф на съдийска комисия ли? А през есента на 2006- незабравимия ви Боримиров с онова падане в стил "Чувал с картофи" дето бихте с въпросния гол от дузпа- не равен -бихте!Стига сте ревали като вдовица за .... ами гледайте реално на нещата! За да няма догодина Тампере или некви други аматьорчета.
А тоя Педя мустак Лакът глава, да си спомни ,кой му дава парите следващия път като звънне до Израел и да не говори много!
Мойте уважения към феновете на Левски но ,какъвто е Томов,такъв е и този-изгонете го!

kuramiian
03.11.2008 19:13

е не,то си му личи по изражението на електричката,4е симулира дори и при суприкосножение от която и да е страна не мисля 4е го е заболяло така както показжа изкустжената му гримаса!!!АРТИСТ НА ГОДИНАТА

TTT
03.11.2008 18:32

Догодина след подобно подпиряне в наказателното поле ,на Ц-то пак ще им подарят точица ...

pafata
03.11.2008 18:29

Вие някакви свръхспособности ли притежавате, за да разберете от една снимка кой накъде е тръгнал и какво е направил преди това. Ами ако допуснем, че не Миланов си е сложил крака между краката на Лазаров, а обратното и Електричката е търсил съприкосновението? Гледах десетки повторения и мисля че точно това и стана! Единственото прегрешение на Миланов е че държи Лазаров за фланелката, но за това не би трябвало да се дава дузпа. Записът е по-убедителен от 1-2 снимки:
www.vbox7.com/play:3b3e3fe5

IvoMitev
03.11.2008 18:25

Що дузпи и червени картони се свирят за съперниците на "левски", и Бай Ганьо не е свикнал така добре да се свири на мач с участието на "левски".Това е България, това е футбол с марка BG!
А Роби Фаулър, дори май каза на Сиймън къде ще бие дузпата, защото я спаси, но при добавката, Макатиър(ако не се лъжа) вкара.

SwedeN
03.11.2008 16:56

Първо ситуацията се интерпретира според това,на който,както му изнася.Много малко съдии в Европа биха отсъдили подобна дузпа в мач от такова значение,а повечето реномирани рефери биха подминали падането на Здравко Лазаров.Изглежда някакси неправдоподобно да се тълкува положението по снимки,тъй като те са само мимолетни кадри от цялата борба между защитника и нападателя и затова са създадени записите,които са далеч по-достоверни,а от тях определено не бих се съгласил с шуменския съдия.Но нека да приемем,че дузпа е имало,само така хипотетично и реферът е преценил,че Миланов е фаулирал нападателя на гостите.В такъв случай човекът със свирката не трябваше ли да покаже еднакъв критерий,когато защитник на ЦСКА спря пътя на топката към вратата с ръка ?Или просто не е "видял" положението,г-н редакторе ?Когато се опитвате да създаде чувство за истина в свой материал,започнете да анализирате всичко както е било,а не както смятате,че е било.И второ - Роби Фаулър пропусна умишлено дузпата,а не я вкарва.

marinbg
03.11.2008 16:52

моля за коментар от хората, дето се подвизаваха тук, за да плюят съдията и дузпата....

Spairo
03.11.2008 16:19

Аз заложих на ЦСКА преди да почне сезона, но не съобразих че след победата над Литекс коефициента ще падне, и вместо 13.5 стана 4.5, заложих 5 лева при 13.5, щеше да е друго ама да съм внимавал, а и не е сигурно дали ЦСКА ще стане шампион има много време до края.

lazio77
03.11.2008 16:17

Аз съм левскар но смятам че съдията се справи добре с мача. Относно дузпата мисля че беше 50/50 може да се свири може да не се свири. Определно се вижда че и двамата футболисти не играят чисто. Струва ми се че първоначално Лазаров побутва Миланов, който пък докато пада дръпва Лазаров за фланелката. А от снимката се разбира едно голямо НИЩО!!!

CSKA_champions
03.11.2008 15:46

Ей,осъзнайте се!Ясно се вижда на снимката на линка как Лазаров тича към топката,а Миланов към краката на Лазаров,за да го спъне!(това е същата тази ситуация 1 секунда преди подкосяването!)

bat_boiko309
03.11.2008 15:34

извинявай, но повечето знаят къде са левскари коментаторите и това е ринг без един де. а и още нещо да кажа. ако случайно не знаете или сте забравили, но коефициента за цска беше 13.5 за шампион преди 3 месеца. е нормално е тия горе да ги оставят да си вземат първенството. все пак този коеф падна до 4.5 преди да е почнал шампиоата. сеща те се какви пари са заложени за това

morqka
03.11.2008 15:28

bat_boiko309 не съм чорбар батка ... не ме убиждаи

steonist
03.11.2008 15:26

Ами като футболът ни е за канала, къде да го дават и коментират. Разбира се, че по (в) канала - мръсния.

bat_boiko309
03.11.2008 15:25

не знам за какви сини очила става на въпрос. просто от бнт не показаха точния момент на преплитане или там каквото точно беше м/у миланов и електричката. а колкото до това, че коментаторите били левскари мн се лъжете. просто феновете на ц(*ка за пореден път доказват колко са умни. вс сини коментатори избягаха от бнт преди 5 години поне. а че тия не разбират от футбол, ми кой разбира наистина? май само най-известните трениори разбират ма повечето не са в бг.

steonist
03.11.2008 15:15

Браво на "Моряка". Много неща щяхме да си спестим. Не само времето.
Но бих добавил: защо съдията не даде картон на Гонзо след гола за напускане на терена, а даде такъв на "електричката" след дузпата? Компенсация, може би.

morqka
03.11.2008 15:12

По добре да съберат двата отбора и да ги заведат на пикник , по добре ще е !!! А към шефа на БТН ... да вземе да си наеме коментатори които са истински професионалисти ! Не трябва ли щом си застанал зад микрофона да коментираш някои мач , не трябва ли да не показваш каквито и да било пристрастия , а лично тези двама пиклиовци и баба ми разбра че са заклети левскари , няма лошо да подкрепяш отбора който обичаш , но щом коментираш така нареченото дерби на България мисля че не трябва да показваш пристрастия !

morqka
03.11.2008 15:10

Вечно "дерби" ... ХА ... по - точно вечния цирк ... един срещу друг застанаха двата най - смешни отбора , така наречените грандове ! Беше ми все едно кой ще победи и кой ще загуби ... беше ми пределно ясно че това ще е още един смешен епизод от поредицата "Дербито на България" ! Имам едно предложение към собствениците на Левски и Цска , и едно предложение към шефа на БТН ... Предлагам шефовете на двата отбора да седнат на една маса , да пият по една ракия и да се разберат , когато дойде време отборите им за се изправят един срещу друг да пишат в протокола че мача е завършил 1:1 или 0:0 както си изберат и да не се излагат със смешен футбол и да не губят времето на българският футболен фен !

steonist
03.11.2008 15:10

Много е лесно да се правят изводи по статични снимки. Защо не се забелязва, че и двата крака на Живко Миланов са във въздуха още на първата снимка. Вижда се, че последният е ритнал топката, която се отдалечава от вратата и след това е бутнат. "Електричката" му прескача крака със своя ляв крак и си повлича десния, за да има допир със защитника.
По-добре си свалете червените очила!

dracula_88
03.11.2008 15:02

Аз също съм доволен от съдията, като махнем едно-две положения, където можеше да вдигне картони. Все пак не повлия на резултата. Така е преценил, така е отсъдил. Направи го без колебание, а и повече имаше основания да я покаже, отколкото да подмине ситуацията. Повече дербита бяха провалени от съдии през сезона, на фона на всичко останало, можем да му дадем прилична оценка...