Левски и ЦСКА пак ли ще скопят Вечното дерби?!

14:27
Левски и ЦСКА пак ли ще скопят Вечното дерби?!
Убеден съм, че никак, ама никак не съм единствения, на който неистово му се иска грандовете на българския футбол да изнесат красива, запомняща се продукция в предстоящото Вечно дерби, а не пак да ни набутат поредната постна от към футболни достойнства игра. Нищо, че двата тима все още нямат облик, тъй като са прясно съградени. Това далеч не е пречка да зърнем нещо по-така, вместо да си припомняме гледката от последните години – футболистите на Левски и ЦСКА тичат настървено по топката и най-вече един срещу друг, а чуе ли се съдийска свирка, половината играчи лудо да търчат към рефера, за да му държат сметка за отсъждането. Грозна работа!

Да, по правило в битките между двата ни водещи отбора напоследък липсват футболни достойнства. А се получава така, понеже я няма играта, тъй като действията на състезателите се накъсват в средата на терена или от безбройните грешни пасове, или от неспирните тактически фаулове на отбраняващия се тим. А падне ли някой на тревата, той така се извива и въргаля, сякаш се се изръсил поне от третия етаж на новострояща се жилищна кооперация. След секунди обаче става, все едно през живота си не е получавал ритник. Ние, наивниците обаче много добре знаем какви са номерцата за просене на картони за съперника, ама въобще не ни се гледат тарикатлъци в "синьо" и "червено". Вместо това имаме едно просто изискване - да ни поднесат нещо красиво – дълъг, точен пас, солиден демараж, каскада от успешни финтове, шут към врата с обръщане... Но не, тези неща не ги "сервират" във Вечното дерби, защото се робува на грозната победа, а не красивите изяви! Еми, тогава човек защо да ходи на стадиона?! Само за да види в най-добрия случай един измъчен, опърпан успех?! Направо да ти писне!

Още по-лошо е, че по традиция в срещите си един с друг, грандовете ни залагат първо на добрата, сигурна отбрана, а едва след това на юруш напред, па да видим какво ще стане. Да, ама запалянковците от секторите зад вратите не мечтаят да гледат как футболистите в "синьо" и "червено" се кюскат като напористи козлета и глупаво нервничат в центъра на терена, подавайки назад или настрани. Момчетата с шалчетата на врата желаят топката скоростно да се движи, като се подава точно и само напред, като се напада с всички средства, пред чуждата врата, където да ври и кипи от емоции и голови положения, сякаш върви популярното телевизионно предаване "Гол след гол".

Гол след гол може, ама не и във Вечното дерби! Защо ли?! Ами нека погледнем водачите ни в класирането, колко гола са вкарали за 10 кръга – лидерът ЦСКА дотук има 19 попадения, не може да го докара до два на мач, а тепърва му предстои да срещне силни съперници. Левски пък има 17 попадения, за "сините" реализира кой ли не. Интересно е, че защитници и халфове се разписваха доста за ЦСКА и Левски, нападателите като цяло засега са длъжници. Ето и малко факти: за "червените" вкараха: Евг. Йорданов, отбелязал на Беласица, Маркес – на Сливен, Евг. Йорданов и Маркиньос – на Локо Пд, Й. Тодоров и Янчев – на Славия, Й. Тодоров и Ив. Иванов – Миньор, Маркиньос и Котев – на Пирин, Удоджи и Котев – на Вихрен, Мороз и Златинов – на Ботев, Манчев -2 - на Черноморец, а за Левски отбелязаха: Бистрон, Тиберканин, Карлос и Г. Христов-3 – на Ботев, Миланов-2 и Жоазиньо – на Локо Пд, Тиберканин, Жоазиньо и Христов – на Черно море, Тасевски – 2 – на Литекс, Н. Димитров – на Локо Мз, Тиберканин и Христов - на Беласица.

Ако върнем лентата назад, ще се сетим, че ЦСКА натрупа 25 точки, защото доста от тях взе с късметлийски попадения, докато Левски е със 19 точки, но поради липса на шанс, пропиля доста чисти голови ситуации. Според мен "червените" методично си вкарваха головете и трупаха точици, защото влязоха доста по-спокойни в първенството, за разлика от "сините", които се сковаха от нагнетеното напрежение, следствие от неуспешните им изяви в евробитките. А нека си припомним жаркото лято, когато вреше и кипеше на стадиона в "Борисовата градина". Тогава "наблюдателят" на ситуацията Вили Вуцов не само се кефеше, а сдоби огромен кураж, който му позволи да довери, че чака с голямо нетърпение мача с ЦСКА, за да им се отепа като магарета. Да, ама не ги дочака, понеже палачинката се обърна и с почването на шампионата, буреносните облаци полека-лека почнаха да се местят от "Българска армия" към "Герена".

От всичко казано дотук, мисля, че спокойно може да очакваме поредния римейк на някое от предишните Вечни дербита, които за съжаление се помнят с апострофи, напрежение, нерви, търкаляне на играчите по терена и със съвсем малко или с почти липсващи футболни достойнства. Тогава трябва ли да ни учудва факта, че мачовете между Левски и ЦСКА привличат все по-малко зрители, от година на година. Навярно и този път на "Българска армия" и "Герена" няма да си направят изводите, и най-накрая трябва да предложат на футболните почитатели: тотално себераздаване, концентриране върху граденето на футболната игра (а не на нейното рушене), концентрация върху това да играчите да демонстрират висшите си футболни умения. Само това да сторят едните и другите, никак, ама никак няма да е малко. Тогава със сигурност Вечното дерби отново ще се превърна в приятен за гледане мач, а не в скопена, 90-минутна "игра".


\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

bogidar73
14.12.2008 19:43

За мене този мач не е интересен вече.Това не са отбори вече.Аз съм Левскар откакто се помня,но....засега няма да се предавам .

iksvel
28.10.2008 22:10

major_Gluteus, ще ти се да ни е уредил, за да се оправдаваш ако ви бием, нали?
Както и да се лъжем, мачът ще наподобява Ботев Пд - Беласица....

BoBi_Levskara
28.10.2008 19:19

Много много не ме интересува красивата игра ако Левски загубят или завършват Х колко и да е красива играта ще съм разочарован.Само и единствено победа ни трябва сега за да се отърсим от срама от Жилина.Според мен Левски трябва да играят като за последно нищо освен победа няма да е задоволително та ако ще то и да е с дузпа с последната минута.Само Левски

ForzaMilan1899
28.10.2008 18:48

Даже няма да си правя труда да гледам мача....просто тотално се отказах от БГ мачове

SaDisTa
28.10.2008 15:11

Ай дано тоя път да видим малко футбол бе.поне 3 гола да има пак ще съм доволен.
САМО ЛЕВСКИ !