Как тактиката на Пелегрини погреба мечтите на Реал за триумф в Шампионската лига

15:32
Как тактиката на Пелегрини погреба мечтите на Реал за триумф в Шампионската лига
Вчера Реал Мадрид отпадна за шести пореден сезон на осминафинал в Шампионската лига. Мачът с Лион на "Бернабеу" очерта контурите на един своеобразен парадокс – Отборът рекордьор по трофеи в най-престижния европейски и световен клубен турнир да засича постоянно в подножието на върха вече повече от половин декада.

Естествено, причините за този евросрив на "Кралския клуб" са комплекси или казано с една дума: Недалновидна и изцяло сбъркана политика на ръководството на отбора , която трови представянето на Реал вече много дълго време.

Най-лесен пример, че ръководството на "белия балет" вършеше глупости още преди години, е уволнението на Висенте Дел Боске, който бе изгонен от отбора, защото не отговарял на имиджа на клуба. Сам мустакатият специалист, донесъл две титли от Шампионската лига във витрината на Реал, обрисува начинът, по който е бил принуден да напусне "Бернабеу" с една дума – унизително.

\"\"

Всъщност, всеки, който поне малко следи Реал отблизо, трябва да е съгласен, че спадът на този клуб започна именно от лятото на 2003 година, когато Флорентино Перес реши, че "белия балет" не само трябва да твори красив футбол, но и всички най-важни служители в клуба трябва да бъдат едва ли не модни икони.

Тази грешка на президента на Реал тогава доведе до много страдание за клуба в следващите години, тъй като "Кралския клуб" трудно се съвзе след края на първия "Галактически отбор". Специалисти като Фабио Капело и Бернд Шустер успяха да донесат титлата в Примера дивисион на "Бернабеу", но и на двамата не беше оставено време за работа, а начинът, по който италианецът и после немецът водеха "белия балет" със сигурност не отговаряше на цялостната философия, която е изповядвана от най-титулувания клуб в Испания и Европа.

През това лято на президентския пост в Реал се завърна Флорентино Перес, който направи първия "Галактически отбор" на "белия балет", но който бе и в основата за краха на онзи велик състав.

Трансферите, които Перес осъществи, бяха повече от впечатляващи. Без да изброявам кой и за колко пари дойде на "Бернабеу", само ще кажа изводът, който се открои в началото на септември. А именно – Реал Мадрид се превърна в един съвсем нов отбор, притежаващ играчи от световна класа на всички постове. Разбира се, заедно с новите звездни попълнения, бе назначен и нов треньор за "Кралския клуб".

Като оставим настрана недостатъците за Мануел Пелегрини в началото на неговия престой на "Бернабеу", трябва да се отбележи един много важен позитив. Чилийският специалист получи възможност да работи с готов състав, който трябваше само да бъде подреден в правилната тактическа схема, която да превърне взаимодействието на звезди като Кристиано Роналдо, Кака, Шаби Алонсо, Карим Бензема, Гонзало Игуаин и така нататък в машина за голове и победи.

\"\"

Но преди да се върна към фундаменталния проблем с тактическата постройка на Реал, е честно да се споменат и трудностите, с които се сблъска Пелегрини. Първо, той трябваше да направи "Галатическата" група в "Галактически" отбор, второ, чилиецът бе поставен под ежедневно напрежение от фенове и медии, които бяха недоволни от всеки дори минимален спад в представянето на отбора. И трето, бившият наставник на Виляреал трябваше да се справи с огромните цели, поставени пред него. С този сглобен състав, Перес бе прав да изисква требъл и за Пелегрини остана задължението да донася поднася успех след успех пред гладните привърженици и президент на Реал.

Сезонът започна и всички най-големи надежди на зложелателите на тима не се оправдаха, защото Кристиано Роналдо напълно оправда дадените за него пари и благодарение най-вече на вдъхновена му игра, гарнирана с много голове, Реал мачкаше и в Европа, и в Испания.

Провалът за Купата на Краля срещу Алкоркон беше сериозен удар за "белия балет", но не мисля, че Перес е привличал Рон, Кака и Бензема с мечтата да триумфира точно с Купата на краля.

Казано с други думи, сезонът на мадридчани вървеше в правилната насока до преди мачовете с Лион. Именно тук е моментът да изложа и своята теза. Според мен, основният виновник за това Реал да отпадне в тази фаза на Шампионската лига е Мануел Пелегрини.

Лично аз нямам никаква антипатия към специалиста Пелегрини и към работата, която бе свършил в Реал преди първия мач с френския тим. Тогава обаче, съм убеден, че чилиецът сбърка фатално. Имам в предвид изборът на наставника за тактическа постройка на своя отбор. Не знам как да си обясня желанието на Пелегрини да използва схема, в която няма външни халфове, когато в състава ти е един от двамата най-добри флангови футболисти в света (сами се сещайте за кого ви говоря).

Вместо това, Мануел Пелегрини подреди своя тим в 4-3-1-2. Акцентът в подобна тактика пада върху атаките през центъра и основната тежест ляга на плещите на атакуващия полузащитник, който дори когато се казва Кака, трудно може да се справи, когато цял мач зад гърба му стои дефанзивен халф на гостите.

\"\"

Идеята на чилийския специалист за Кристиано в тези два мача беше португалецът да играе като нападател заедно с Гонзало Игуаин. Вярно е, че Роналдо се скъсва да бележи, където и да играе, но нека напомним на по-малко паметливите, че през сезон 2007-2008, когато Рон вкара 42 гола за Манчестър Юнайтед, той в 95 % от мачовете играеше по един от двата фланга на "червените дяволи", а обикновено в атака беше убийствения голов тандем Уейн РууниКарлос Тевес.

Така че в мача на "Стад Жерлан" Роналдо не направи силен мач, не защото не е искал, а просто защото не играеше на своята позиция. От друга страна, Кака отнесе страшно много критики за представянето си, но и той не е човекът, който трябва да бъде винен. Просто когато един отбор играе с изявен плеймейкър, най-лесното нещо е противникът да концентрира поне 70% от усилията на полузащитниците си, в това да неутрализират атакуващия халф.

Пример за това е проваленият сезон на Ювентус. Ферара играеше в същото 4-3-1-2, като Диего изпълняваше ролята на типичния плеймейкър. С тази тактическа схема Юве стигна до стряскащото 1:4 от Байерн Мюнхен, който по-късно за малко не отпадна от 11-я в Серия А.

Но нека се върнем на драмата, която се разигра с Реал Мадрид. Логично бе, след като отборът ти е изглеждал ялов и безидеен в първия мач, да се опиташ да промениш нещо. Напук на тази логика, Мануел Пелегрини отново остави Кака да играе пред трима вътрешни халфове и заби Кристиано на една от двете позиции в нападение.

\"\"

Въпреки че мадридчани започнаха добре мача на "Бернабеу" и имаха няколко много чисти голови положения, с които можеха да направят резултата 2:0, в играта им липсваше тази острота, която би била на лице, ако тимът, например играе в схема 4-2-3-1. Така и Кака би бил на оригиналния си пост, и Кристиано би имал възможността да си поеме топката на фланга, да финтира един или двама, и после да избира дали да шутира или да подава. Далеч съм от мисълта да претендирам, че съм по-голям разбирач от специалист като Мануел Пелегрини, а само си спомням, че в определени срещи чилиецът използваше тази постройка и Реал играеше добре. Класическото 4-4-2, което е обожествявано от светило в треньорския занаят като сър Алекс, също щеше да даде резултат за Реал.

Но реалността за белия балет показва, че за шеста поредна година тимът е аут от Шампионската лига. Срамното в случая е, че отборът отпадна от тим, който се мъчи във френската Лига 1 и трябваше да се оправя в осминафиналните срещи без двама от основните си бранители. Преди двубоя на "Стад Жерлан" се говореше дори, че в отбрана ще бъде върнат Жереми Тулалан, който игра на тази позиция в мачовете срещу Ливърпул в груповата фаза.

Без да подценявам отбора на Лион, съм на 90% сигурен, че те ще от отпаднат на четвъртфиналите. Просто наставниците на клубовете, които ще отидат в тази фаза на турнира, няма да имат наивността, която неочаквано, поне за мен, прояви Мануел Пелегрини.

Сега думата има Флорентино Перес. Единственото жалко е, че тези футболисти, които в момента, защитават цветовете на Реал, няма да участват повече в шоуто Шампионска лига през този сезон.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

boc1
12.03.2010 14:44

Аз не знам кой е по-прост Дунга или Пелегрини *joking*

excille
11.03.2010 23:40

Найстина много добра статия.emo_peleto по-точно не бих го казал даже и сър Алекс изпита последствията на финала. А колкото до смените на Пелегрини....незнам как да се изразя като че ли умишлено искаше да отпаднат.

GodOfHatred
11.03.2010 20:18

tamate_unufreev това беше едно от най-тъпите неща които съм чел *lol* Никой не те кара да обичаш Реал ти си ги мрази но колкото и да отпадат в тази ШЛ ще си останат най-великите.Гледай си смешните отбори и не коментирай испанските отбори че явно не знаеш къде се намираш *thumb_up*

emo_peleto
11.03.2010 20:10

Една от малкото задълбочени и качествени статии в тоя сайт... Съгласен съм за всичко, което казва човека. И Сър Алекс сложи Роналдо на върха с/у Барса и после изпита последствията.

Dido1912
11.03.2010 19:56

Аз пък ще ви кажа, че статията е много добра. И не си правете труда да четете коментари като на тоя индивид tamate_unufreev, който има над 10 любими отбора. Мразил той Барса. На някой пука ли му? Гледай си всичките жалки отбори, на които си фен и не коментирай Реал.

onzzy
11.03.2010 19:15

"ако не беше ДиСтефано и Пушкаш" ами по тая логика ако не "беше" Меси Шави и Иниеста

Gheorghe_Hagi
11.03.2010 19:07

Да приятели има много вярно във тази статия но нека да не забравяме,че ако гредата на Игуаин беше влезнала и ако на Кака шута не беше свирнал също на метар от ъгъла и ако Същия Игуаин не беше пропилял 2 чисти положения и Роналдо си беше вкарал поне 1 гол от 3'те пряк свободни които изпълни в този мач или поне ЕДНО ОТ ТЕЗИ ПОЛОЖЕНИЯ БЕШЕ ВЛЕЗНАЛО ПРИ 1 на 0 ТАЗИ СТАТИЯ НЯМАШЕ ДА СЪЩЕСТВУВА!!!

tamate_unufreev
11.03.2010 19:04

незнам кой е Автора на тази статия ..но човека мноог много го е задълбочил ...
аз ще ви го кажа по просто ..
От малък мразя Реал *smile* (на 24 години съм и съм фен на Барса ЦСКА Мила и Евъртън)
този отбор .. е нищо друго ..освен една РЕКЛАМНА АГЕНЦИЯ ... това е ..кратко лесно просто ясно ..
Ако не беше Ди СТефано Пушкач нямаха тия да са "най тутилования клуб в света"
това е
Реал не е Футболен отбор а РЕКЛАМНА АГЕНЦИЯ
*beer* Реал Боклуци сега Барса на Бернабеу и да повтори успеха от миналата година
Най големия Удар по Реал нанасян някога от Барса ..Миналото Дерби с 6-2 ... на Бернабеу ..ряпа ще яде пред това Барса да вдигне купата през май месец на Бернабеу
Реал ..Боклуци .. който е отишъл там е пропаднал ..никой не е прогресирал ..
Както спорят някои ..Това е отбора ..Това е върха на Футбола да си в Реал ..да бе Върха ..смешници ..четете следното ... Реал Мадрид отпадна за шести пореден сезон на осминафинал в Шампионската лига.....та ... това ли е Върха на Футбола ? питам аз ? Смешковци .. *thumb_down*

onzzy
11.03.2010 19:01

A кой свестен треньор ще се навие да дойде при шефове идиоти

wsteam
11.03.2010 18:22

за жалост си прав , но пропуска6 , 4е реал 6те е на филана , но 6те са в ложата , не ни трябват наи добрите в света , не 4е не6то против - звездите , но можем и без тях

Raul_7_7
11.03.2010 18:19

Статията е супер и наистина шампионска лига ще загуби много но това е турнира една грешка и чао.
Но независи от тази загуба фена си е фен и подкрепя до край САМО РЕАЛ МАДРИД *stop*

Jump3R
11.03.2010 18:11

Браво! Много добра статия. Winner.BG RulZz..

golemiq_geshan
11.03.2010 18:09

Груба грешка бе смяната на Кака определено !!! Човекът който трябваше да влезе беше Бензема , макар че наистина Раул е светило , Бензема е по - бърз и можеше да създаде повече опасности според мен поне ...

EmoKirilov
11.03.2010 17:58

Едно беше изпуснато в статията по-горе.. За мен е неразбираемо как при условие, че отбора загуби първият мач излезе на терена само с 1 нападател (които беше "изяден" второто половреме). Дори и това да бе "добра" тактика от Пелегрини, остава без обяснение как при 1-0 (резултат, които води само до продулжения) Реал заигра дефанзивно, без никаква преса цяло 2ро полувреме... играики пред домашна публика, с финал на Бернабеу, отлична игра първото полувреме и отбор, които не е от топ 5-6 на "Евро" отборите!

botevpldfan
11.03.2010 17:47

Груба грешка е на Пелегрини,че използва Роналдо като централен нападател-това далеч не е поста му! Но за всичко е виновен Перес,който реши да продаде няколко играчи ей така,защото така му харесва-говоря за Робен и Снайдер! *thumb_up*

georgiqg
11.03.2010 16:52

Кажете ми с какъв акъл, в 75 минута, когато резултата стана 1-1 и Реал имаха нужда от два гола, Пелегрини изкара Кака (един от малкото, които играха на ниво снощи) и пусна Раул??? Аз уважавам много Раул за това което е направил за Реал, но вече е много бавен и сякаш си изгуби головия нюх. А още по-странното е, че в 88 минута пусна в игра Мамаду Диара, дефанзивен халф!!! Да беше пуснал поне Дренте (който вкара гол на Милан, също в ШЛ), или дори и Москера, макар и да няма опит в големи мачове, поне е офанзивен халф.

GodOfHatred
11.03.2010 16:28

Наистина жалко че Реал отпадна.Аз много мразя когато се вижда че отбора не върви и то само заради треньора а при загуба се обвиняват футболистите.Пелегрини от началото на сезона не може да намести Кака и не му дава никаква свобода на терена.Този човек е позор за отбор като Реал Мадрид.Не случайно футболистите го нарекоха страхливец той е точно такъв.Опитва се да гради отбора само върху възможностите на Роналдо и Игуаин.С Пелегрини максимума е 1/8 финал това е.Сигурен съм че няма да спечели Примера дано бъде махнат възможно най-скоро.

xtazy_91
11.03.2010 16:02

Съгласен съм с Коко . Една от най-добрите статии напоследък в сайта . Макар че Реал отпаднаха , аз още вярвам , че ще спечелят Ла Лига . Завинаги фен на Реал Мадрид !

BKL_KoKo
11.03.2010 15:45

БРАВО ! Една от най-добрите статии в winner последно време. Много добре защитена и абсолютно вярна *smile* Не съм почитател на Реал, но все пак ШЛ ще загуби от отсъствието на играчи като Кака , К.Роналдо, Игуаин и много други И отново поздравления за добрата статия *thumb_up*

Rooney_10
11.03.2010 15:40

Роналдо и Игуаин са най-големите в тоя жалак отбор ! *beer*