Локо Сф и Литекс в стратегическа битка за титлата

13:07
Локо Сф и Литекс в стратегическа битка за титлата
Неделя,  15.30 часа Стадион "Локомотив". Сблъсъкът е Локо Сф - Литекс, достатъчно завързан, непредсказуем, качествен, интересен...

Нека обаче за малко се отклоня от Локо Сф - Литекс. За 8 мача Левски натрупа две загуби с по 0:1 - от Вихрен и от Локо Сф. "Сините" не се представиха добре и в евромачовете. Футболистите на Емил Велев все още търсят своя облик, не се знае дали излизат, излязли ли са от кризата, или още повече ще затъват.

Лидерът ЦСКА пък отстъпи от Сливен с 1:3, направи реми с Пирин 2:2... "Червените" обаче тепърва ги очаква много тежка програма до края  на есенния дял: в този кръг гостуват на Ботев, после приемат Черноморец на Херо, следва "вечното дерби" с Левски, сетне имат мач на "Армията" със силния тим на Черно море, отиват в "Надежда" на Локо Сф, домакинстват на Литекс и завършват с гостуване на Локо Мз. Според мен тепърва предстои на  "червените" да губят  точки. При това положение пред Сливен, Черноморец, Литекс и Локо Сф току-виж се отворил шанс за атака на първото място във временното класиране, че и титлата.

Единият от четиримата хипотетични претендента обаче може да отпадне още този кръг - Локо Сф и Литекс излизат един срещу друг не само за 3 т., но и за атака на челото. Точно поради тази причина сблъсъка в "Надежда" има голям  залог и още по-голяма стойност за победителя. Нищо, че Мъри Стоилов и Драгомир Окука побързаха да се застраховат, че който от двата тима отстъпи, не бива да се правят трагедия, щото има още много време и битки до края на шампионата. "С евентуална загуба от Локо Сф, няма да дойде края на света", заяви стратегически Мъри Стоилов. Същото произнесе и наставникът на "железничарите": "Дори и да отстъпим от ловчанлии, не е непоправимо". По принцип и двамата специалисти са прави, но като се сетим за миналото първенство как ЦСКА не позволи да загуби в нито една среща?!

Интересно е, че не само треньорските фрази обединяват двата клуба - притежават добри футболисти (Локо успя да направи успешна смяна на поколенията), прилична игра (с която винаги гонят победата), малобройна публика, богати собственици, които дават достатъчен кредит на доверие на амбициозните си наставници... Обаче има и още - една обединителна черта, която е доста, доста съществена - Локо Сф и Литекс определено имат стратези, но като че ли нямат стратегия. Или може и да я притежават, но така я следват, че сякаш въобще липсва. Защото тим като Локо Сф, победил Левски, не може да си позволява да отстъпи в следващите два мача - от Черно море с 0:1 и от Локо Пд с 2:3, както и преди това от Вихрен с 0:1. Същото в някаква степен важи и за "оранжевите" от Ловеч, които тръгнаха мощно в първенството, с 3:0 срещу Славия на "Овча купел", но после натрупаха три равенства с Пирин 1:1, с Ботев 2:2 и с Черноморец 2:2, както и загуба от Левски с 0:2.

По подобие на Локо Сф и Литекс няма право повече на грешки. Което означава, че футболистите на Мъри Стоилов ще излязат на терена в  "Надежда" в напълно бели екипи, но крайно мобилизирани - въобще не смятат да развяват белия байрак. Защото нито Литекс, нито Локо Сф имат право повече да се радват на лукса, като лъкатушат между силните изяви и слабите си прояви, от които могат само да се срамуват. Оказва се, че Локо и Литекс имат цели, потенциал и всичко необходимо, за да са лидери сред българските състави, но явно все още им липсва необходимия манталитет, с който постоянство и успех да се борят за титлата.

Това като че ли в по-голяма степен важи за Локо Сф, който очебийно се представя силно срещу силните и слабо срещу слабите. Може би и затова "железничарите" отпаднаха от Борац (Чачак), защото взеха сърбите за "слаба ракия". Тази в малко по-малка степен важи за ловчанлии, които пък направиха яки мачове с Астън Вила... Оказва се, че Локо и Литекс се дънят, защото излизат с една настройка срещу Левски и респективно Астън Вила, а по съвсем друг начин срещу Вихрен, Локо Пд, Черно море, от една страна и Пирин, Ботев, Черноморец от друга. А различната настройка е естествено да води до по-пестеливи действия, след които задължително следва разочарованието от получения резултат. Обаче не е луд този, където яде баницата, а онзи който му я дава (позволява). В случая от отговорността не бива да бягат Мъри Стоилов и Окука, защото кой, ако не двамата специалисти трябва да мотивират състезателите си.

Изправени до стената, следствие на своите си грешни стъпки, двата тима се очаква по традиция да изнесат поредната много добра футболна продукция. Нищо, че за Локо Сф ще липсват наказаният Г. Марков и контузеният Антунович, а от ловчанлии евентуално оплакалия се от травма бранител Александър Барт, както и национала на Босна и Херцеговина Джемал Берберович, излязъл срещу Армения. Но "червено-черните" и "оранжевите" притежават футболисти, които могат да се възползват от предоставения им се шанс и да покажат, че незаслужено търкат пейката.

От всичко казано дотук излиза, че в неделя, 15.30 часа ще видим два отбора-близнаци, със сравнително равни сили и възможности, които неистово се нуждаят и ще борят със зъби нокти за крайния успех! Какво по-хубаво от това за родния запалянко, който може да се наслади на оспорвания, на качествения сблъсък?! Пък и нали това е същността на футбола?!



\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

svetlio_vn
19.10.2008 15:20

Нищо против Локото и Литекс , но статията е написана така,все едно ще играят Арсенал и Ливърпул , или пък Валенсия - Атл.Мадрид . Изобщо не бих се учудил двата тима да демонстрират поредно бездарно представяне , така характерно за българския футбол напоследък