Супер-Ботев Пд или Супер-Христолов шоу

21:30
Супер-Ботев Пд или Супер-Христолов шоу
Пловдив, неделя,  16.00 ч. - започва един голям мач за стандартите на България. Стадион "Христо Ботев" е пълен. Трибуните се люшкат в очакване на екстаз! Голяма част от  Пловдив тръпне в очакване и надежда, че 14-ият в класирането Ботев (Пд) ще покаже своето възраждане, именно срещу лидера в "А" група ЦСКА. "Червените" пък вероятно имат леко притеснение, следствие на "жълто-черната" еуфория, в последните дни. Причината е известна - продажбата на клуба на мистериозен богаташ, който е в Топ 10 на България по приходи.

Този факт определено подтиква най-запалените почитатели на "канарчетата" да виждат в представите си победа над ЦСКА и бъдещи големи успехи на Супер-Ботев. Вярват, че "червените" определено могат да бъдат надиграни, защото осъзнават, че разликата между отборите у нас не е кой знае каква, а това означава, че всеки би могъл да бъде сразен от всеки. Мечтаят, че Супер-Ботев с лекота ще повтори и надмине успехите си в миналото - шампион 1929 и 1967 г., национална купа - 1962 и 1981г., Балканска купа - 1972 г., както и 9-кратното участие в турнира за купата на УЕФА. По-възрастните почитатели на "канарчетата" пък на чаша ракийка, взеха да си разказват спомените за престижни международни успехи, като 2:0 над Пфаф, Аугенталер и останалите от Байерн Мюнхен, които си тръгнаха с наведени глави на 7 ноември 1981 г., в среща-реванш от турнира за КНК, играна пред 40 000 зрители на ст. “Девети септември” (голмайстори - Ат. Пашев и К. Костадинов).

Гроздовата ракийка не може да им замъгли и спомените от 1962 г., когато в същия турнир, на 1/16-финалите, Ботев отстранява Стяуа с 5:1  и 2:3, бие с 4:0 и 1:0 Шамрок (Ейре),  а на 1/4-финалите в Пловдив прави 1:1 на Атлетико (М). Докато си боцкат от...шопската салата изреждат любимците си от този тим: Георги Найденов, Георги Аспарухов-Гунди, Стоичко Пешев, Георги Чакъров... Далеч обаче не пропускат да споменат и онова, което са направили и другите клубни легенди: носителят на "Златната обувка" на Европа за 1981 г. Георги Славков, Динко Дерменджиев, Виден Апостолов, Запрян Раков, Марин Бакалов, Петър Зехтински, Костадин Костадинов, Антим Пехливанов, Иван Сотиров, Георги Попов, Трифон Пачев, Димитър Младенов, Митко Аргиров, Славчо Хорозов... Защото точно тези, с помощта на съотборниците си, Ботев е побеждавал с по 6:1 Левски на “Герена” и Ботев Вр, “вечния враг” Локо Пд с 5:0, Славия, Берое и Етър с по 6:0, Локо Сф с 5:2, ЦСКА с 4:2, с по 8:0 Черноморец Бс, Миньор и Локо ГО, Марек с 9:1, Берое с 8:1, с по 5:1 Спартак Вн, Черно море и Пирин Бл, Спартак Пл със 7:2 и т.н.

Да, всички тези спомени се съживиха, възкресиха и въздигнаха до проспериращи мечти, свързани с новия собственик на клуба, ботевист-богаташ, който продължава да е  неизвестен. Името му знаели Христолов, Бареков от Би Ти Ви, който направил връзката, както и самия известен, естествено. Може би името му се крие измежду спрегнатите досега: лидера на ДПС Ахмед Доган, собственика на доста фирми Иво Прокопиев, рекламния бос Краси Гергов, притежателят на ЦУМ Георги Гергов, шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, шведската фирма за мебели “Икеа”, винпром “Пещера”. Но като че ли най-сериозният купувач е фондация "Бъдеще за Ботев 1912" и най-вече нейния член Иво Прокопиев.

"Ботев е продаден!", рече и отсече, даже се закле вече бившият главен акционер Христолов и поясни, че заради договорка за конфиденциалност, името на новия собственик, ще бъде обявено след акционерното събрание на клуба, което обаче може да се осъществи и след месец. Хубавото в случая, че безпаричието в Ботев свърши, точно преди сблъсъка с ЦСКА. Новият бос извадил от джоба си 200 000 лв., за да отпадне планирания  бойкота на играчите - те си тренират нормално, даже вдъхновено, понеже им изплатиха заплатите и премиите, а на всичкото отгоре им обещаха яки стимули  за  пердах на “червените” - по над 2000 лв. на калпак, което е капка в сравнение 3-4 милионния бюджет на новия, хиперамбициозния заместник Христолов. Той дал да се разбере, че има идея скоро Супер-Ботев да мачка на модерен стадион.

Въпреки това над част от феновете като гъста, тегава мъгла се прокрадва злокобното съмнение - след почти 10-годишната война с Христолов, момчетата с жълти шалчета подозират, че Димитър Христолов може да им играе Супер-Христолов шоу, с поставено лице или офшорна фирма. Мнението на запалянковците споделят и от фондация "Бъдеще за Ботев 1912", от където твърдят, че са единственият кандидат-купувач  на клуба. Така малко преди сблъсъка с ЦСКА, ситуацията при "жълто-черните" изглежда объркана, но пък остава надеждата, че ще се оправят, нали?! А оправят ли се, току-виж Супер-Ботев не само се е пръкнал, а даже проходил, за да се завърне по-силен от всякога. Защото Той не умира, а и Жив е той, жив е! И може би много скоро СуперБотев ще стане шампион с лекотата, с която през 1967 г. титлата бе грабната от отборът, който, освен че записа името си в историята на българския футбол, ще се запомни от мнозина и с четиримата Ивановци: Иван Глухчев, Иван Кючуков, Иван Бачков, Иван Задума. Това дали ще стане, ще видим, но едно е сигурно, че в неделя, 16.00 ч. на лидера ЦСКА никак няма да му е лесно. А какво по-хубаво за запалянкото от това, на  футболния терен да има оспорвана битка?! Жалко, че заради травми, битката може да пропуснат капитана Илиян Гаров и Йордан Минев.


\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

svetlio_vn
19.10.2008 11:27

В това първенство сигурно половината отбори обявиха вече претенденции за титлата . Няма лошо , но нека говорят не с думи , а на терена , където обаче се вижда колко зле са всички

BoBi_Levskara
18.10.2008 23:01

Надявам се да се утре да се повтори резултата от преди 2 години, а именно 1-0 за Ботев, въпреки че реално мисля че Ботев няма да имат сили дори за Х, но все пак.

razorblade
18.10.2008 22:02

Две думи по въпроса ...САМО БОТЕВ ! Останалото е суета