Подценихме Черна гора, надценихме Италия, с 5-има ще мачкаме Грузия?

15:10
Подценихме Черна гора, надценихме Италия, с 5-има ще мачкаме Грузия?
Предстои ни гостуване на Грузия в квалификация за световното в ЮАР, която трябва да спечелим на всяка цена. За наша радост, домакините далеч не са свръх сила, даже не са и настоящ световен шампион. За сметка на това ще бъдат подкрепяни от 50 000 зрители, имат талантливи футболисти и определено ще са в състояние да ни поднесат неприятна изненада, ако подходът ни е несериозен.

През 1995-а високомерен бе подстъпът към евроквалификацията в Тбилиси на Стоичков и компания, подцениха грузинците и резонно отстъпиха с 1:2. Нищо, че преди това нашите бяха обърнали Германия с 3:2. Когато обаче "трикольорите" са се амбицирали, сме пердашили най-добрите футболисти на кавказката република: 2:0 през 1994-а в евроквалификация и 6:2 през 2005-а в контрола. Това показва историята. А близкото ни минало сочи, че в световните квалификации първо подценихме Черна гора и направихме реми - 2:2, а после надценихме Италия (най-вече неособено потентното им нападение към този момент), за да се радваме на 0:0. В същото време докато съперниците ни трупат точки, ние правим ремита, които може да ни изядат главата, като засега ни отдалечават от първото място, а в последствие недай си Боже и втората позиция в групата. Оказва се на практика, че не съперниците са най-големия ни проблем на "А"-отбора ни, а самите играчи, защото нашите не винаги се чувстват смели и сигурни, за да бият именитите и на ходом да пердашат малките тимчета.

Сега нашите са надъхани за победа, но как може да я постигнат?! Разбира се, че трябва да играят просто, леко, сигурно, на точен пас, като редуват масирани атаки, с прибиране в нашата половина и ползване на възможности за контри при създалите се пространства. Момчетата на Пламен Марков и в двата случая не бива да забравят, че всяка атака е важно да завършва с удар към противниковата врата. Така, с разнообразни действия ще успеят да вкараме гол, който ще обезвери съперника, ще го накара да се разголи, а стори ли го, ще изгрее часът на Димитър Бербатов. Най-интересното е, че този път "трикольорите" ще атакуват масирано - поне с петима футболисти. На върха на атаката ще бъде естествено Бербатов, който не би трябвало да има проблем с Мате Гвинианидзе (Мюнхен 1860) или Лаша Салуквадзе (Рубин Казан), защото го няма стълба в грузинската отбрана, контузения Каха Каладзе (Милан). По крилата ще действат и ще си разменят местата Мартин Петров, който би трябвало да отвява Александър Квахадзе (Зестафони, Грузия) и Велизар Димитров, който може да се справи с левия защитник Георги Шашиашвили (в Щурм Грац действа централен бранител или опорен халф). От по-задна позиция ще нападат разиграващите полузащитници Благо Георгиев и Чавдар Янков, които при възможност също ще сноват навсякъде в противниковата половина и ще се надиграват с опитния, универсалния Леван Кобиашвили (Шалке 04) и Зураб Ментешашвили (Вентспилс Латвия). При изгодни ситуации в помощ на нападателите ще са и крайните бранители Живко Миланов и Иван Иванов, които първо трябва да се справят с Леван Мчелидзе (Палермо) и Леван Кениа (Шалке 04), а едва тогава да търсят възможности за центриране на топки пред вратаря Георги Ломая (Локо Тбилиси). Дефанзивният ни полузащитник Стилян Петров пръв ще посреща нападателя Александър Яшвили (Карслруе), а противниковата половина на игрището ще пробва късмета с топовни удари извън пеналта. Централните ни защитници Тунчев и В. Илиев, както и вратаря Гошо Петков (Иванков има травма) трябва да са внимателни, защото таранът на Карслруе е много опасен, не са за подценяване и скоростните пробиви на 18-годишният Мчелидзе и 19-годишния талант Кениа (уж е контузен). Никак не е безопасен в нападение и дефанзивният полузащитник на Шалке 04 Леван Кобиашвили (който в този мач се очаква да действа като ляв халф). Кобиашливи е работлив, издръжлив и дисциплиниран, следствие на дългогодишния си престой в Германия. Леван има много силен удар с левия крак и нашият вратар трябва да е особено внимателен, когато халфът на Шалке има възможност да бие дори отдалеч. Кобиашливи се е сработил добре със съотборника си в Шалке 04 Леван Кениа. Младокът като атакуващ полузащитник впечатлява с прецизна техника и с голмайсторски умения. Нека си припомним, че Кобиашвили вкара за 1:2 от Ейре, а Кениа реализира за 1:1 с Кипър.

Притеснителен факт за нас е, че не е ясно дали младока Иван Иванов ще успее да се справи със скоростните действия на Кениа (другият вариант за ляв защитник е Станислав Ангелов, но той е борбен тип, а не е особено поврътлив и бърз). Положителният факт за нас е, че централните бранители на съперника са аут – травма в коляното лекува Каха Каладзе (Милан), а другия стълб в защитата на Грузия Зураб Кизанишвили (Блекбърн) е наказан. Санкция изтърпява и офанзивният Рати Алексидзе.

Да, нашите задължително трябва да спечелят в Тбилиси, защото тези квалификации са последния шанс за изява на световно първенство на Бербатов, Мартин и Стилян. Пропуснат ли възможността за успех край Кавказ, ще се окаже, че истината е една – не противниците им са проблем, а самите те, защото по принцип лековато пропиляват опциите си. Дано не проиграят поредния си шанс на ст. "Борис Пайчадзе" довечера.

ГрузияБългария, днес, 19.30 часа, ст. "Борис Пайчадзе"
Съдия - Бьорн Куйперс, Адриаан Иния и Сандер ван Рокел, тримата от Холандия.

Вероятно състави:
Грузия : Ломая, Квахадзе, Салуквадзе, Гвинианидзе, Шашвиашвили,  Размадзе, Ментешашвили,  Кобиашвили, Мчелидзе, Кениа, Яшвили

България :  Г. Петков, Ив. Иванов, Илиев, Тунчев, Миланов, Ст.Петров, Ч. Янков, Бл.   Георгиев, М.Петров, В. Димитров, Бербатов

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

lubo_nemaniq
15.10.2008 21:50

Само в заглавието не разбрах какво ще мачкаме.Тревата ли?Моля някой да ме светне!

pafata
15.10.2008 19:20

Станислав Ангелов не е бил повратлив? В сравнение с Иван Иванов?

iksvel
15.10.2008 17:08

НЕ подценихме Черна Гора - просто играхме толкова, колкото можахме. НЕ надценихме Италия - просто те играха толкова, колкото можаха.
todorov, забравяш директните мачове с Ейре. Ако бием тук и направим Х там, как ТЕ ще ни настигнат?
Честно казано не Ейре трябва да ни притесняват, а Черна Гора. Днес няма да ме изненада ако не загубят срещу Италия.
Още нещо, г-н Тасков. Значи Х-ове били лоши? Тогава си представете, че бяхме били Черна Гора и загубили срещу Италия. Една точка повече, кеф, а? Да, ама не! Ако беше станало така и днес Италия победят, жабарите щяха да дръпнат прекалено много, с 4 победи от 4 мача. По този начин надеждата щеше да остане във второто място, а както каза Turek, почти всички отбори в групата са с почти равни сили и битката за второто място би била ожесточена.
Г-н Тасков, само не разбрах защо сте толкова влюбен в този
Иван Иванов, не съм забелязал някаква брилятна игра или гениален ход от негова страна.

todorov
15.10.2008 16:54

Победата е задължителна, защото ако Ейре победи Кипър, както мисля и че ще стане после няма настигането на Ейре пък камоли Италия затова Победа и пак победа ниееее пеееем само за победа

Turek
15.10.2008 16:02

Въобще не разбирам тази истерия. Защо ако не победим ще сме загубили шансове за класиране. В нашата група с изключение на Италия останалите отбори са с доста изравнени възможности и ще има доста равни мачове. Не смятам, че Ирландия без проблеми ще спечели днес срещу Кипър. Прогнозата ми за този мач е Х. Според мен ако си вземем останалите домакинства са ни нужни още два х-са като гости и сме втори в групата.

cc160
15.10.2008 15:50

Да ходи да пише в сайта на ЛУПИ

Turek
15.10.2008 15:27

Тоя псевдоспециалист вече взе да ме дразни с некомпетентните си и пристрастни словоизлияния резултат на болния му мозък. Няма ли кой да му забрани да пише глупости.