Вън чужденците от BG-футбола!!!

13:17
Вън чужденците от BG-футбола!!!
Тимът на България неистово се нуждаеше от победа в световната квалификация срещу Италия на ст. "В. Левски". Да, обаче имахме големи проблеми в защита – не напълно възстановени бяха: Валентин Илиев, Тунчев и... Лусио Вагнер. Преди срещата пък друг национал, хърватският бранител Игор Томашич се изцепи, че повече няма да рита за "трикольорите". Нещо подобно намекнал и другия чужденец в "А"-състава, защитника Лусио Вагнер, за когото се говори, че скоро се подготвя да бяга от Левски (може би затова неговите адуктори отказаха точно преди двубоя с "адзурите", най-вероятно все по-често ще е травмиран и на "Герена"). Другият мотив на Лусио бил, че не е в цветущи отношения с партньора си на левия фланг Мартин Петров. Поради тези причини бразилецът щял да изчака да минат квалификациите с Италия и Грузия, и ако изгубим шансовете си за класиране - да си бие камшика. А в същото време, защитата ни, без Вагнер се представи много добре срещу световните шампиони.

Лошото обаче е, че Пламен Марков се лови на номерата на Томашич и Вагнер. Селекционерът навярно е бил вглъбен в мислите си, докато звучеше химна на България, преди важната битка с Италия, и едва ли е забелязал съсредоточението в десетимата българи от стартовия състав. Още повече едва ли е видял ГУЗНАТА, ОБЪРКАНАТА ФИЗИОНОМИЯ на Вагнер. Въпреки, че изпитваше определено неудобство, Лусио излезе, поотъпка тревата, колкото да вземе премии от уважителното 0:0 срещу планетарните първенци, резултат за който нашенците се раздадоха напълно. Като българчето Иван Иванов, който макар и да игра на непривичен пост, се представи на по-високо ниво от бразилския ни национал с български паспорт. А с ранното си напускане на терена, Лусио Вагнер ни накара да смятаме, че вината за пропиляната първа смяна е в неправилната преценка на Пламен Марков, както и на хората от лекарския щаб. Страхотно! Гениално! Браво, бе, Вагнер! Изпълни програмата си максимум – излизаш чист като сълза, ще си вземеш премиите, независимо, че другите се биха срещу Италия, ще се борят и в Грузия, а ако имаме шанс за класиране, току-виж си размислил и си се върнал, за по-големите финансови стимули. Браво, и на Томашич! Браво, бе, тарикати! Стане ли напечено, беж да бягате и да оставите българите да си вадят кестените от огъня! Защото знаете, че те сами могат да се справят и че без наемни чужденци са побеждавали гранд-тимове на национално и клубно ниво. А Томашич и Вагнер определено знаеха, че много други, както и италианците сме ги пердашили без нито един иностранец в отбора - още се помнят успехите ни над "адзурите": първо на Котков, Пенев, Дерменджиев с 3:2 на четвъртфинала на европейско първенство през 1968 г., а по-късно, през 1991 г., когато макар и в контрола, Стоичков и компания с 9 души постигнаха 2:1 над "скуадрата".

Да, преди години, когато нямаше другоземци в ЦСКА, Левски, Локо Сф, Славия, че и при "трикольорите", натрупахме грандиозни BG-успехи над велики чужди състави. Сега "А" група се зарина от пришълци на средно и под средно равнище, заемащи масово титулярните места, като по този начин затапват развитието на бъдещите Котков, Аспарухов, Якимов, Шаламанов, Дерменджиев, Д. Пенев, Стоичков, Л. Пенев, Ем. Костадинов, Бербатов, М. Петров, Ст. Петров. Стигна се до парадокса в шампионатната среща ЦСКА - Вихрен да започнат едва 7 българи от 22-ата футболисти на терена – петима за столичния тим и едва двама за наемната команда от Сандански. Е, иначе лековато мога да бъда апострофиран, че в българското първенство има чужденци, които са полезни за клубовете. Ще ми се даде пример с Том (Литекс), Удоджи (ЦСКА), Жоазиньо (Левски) и кой ли не от световнонеизвестните ритнитопковци, изкарващи добри пари у нас, за сметка на гладуващите ни пенсионери, създали благините с дългогодишен трудов стаж.

Но питам аз с какво чужденците повдигнаха нивото на ЦСКА, Левски, Литекс, Локо Сф?! В истинските мачове, в евробитките нашите или падат като зрели круши, или ги приземяват малко по-красиво – като зимно-пролетни снежинки. Отупват ги рано-рано, като ненужен, прашясал килим, докато кипърци, румънци, руснаци творят еврофурори...

Реших да напиша този материал, защото не обичам да се водя по течението, а да търся истината, независимо, че може да е неудобна. Поради тази причина не се ловя на чуждите приказки, а градя мнението си на база постигнати резултати. А резултатите казват следното – българският футбол е стигал до полуфинали, четвъртфинали в клубните битки само с български играчи. Българският футбол е вземал скалповете на големи национални отбори, пак само с наши момчета. Сега първенството ни се напълни с футболисти - другоземци на средно ниво, а успехите ни се говори в минало време. Това е горчивата истина! Ако обаче я караме по същия нашия начин, както в последните години, след време в държавния състав ще имаме двама-трима чисти нашенци, останалите ще са натурализирани, с трудно запомнящи се и още по-трудно произносими имена. Тогава ще се чудим, защо стадион "В. Левски" пустее (по подобие на клубните ни стадиони), и защо в миналото са давали агнета, в момент на тотално безпаричие и криза, по 60 лв. за билет на черно.

В цялата объркана работа има и един светъл лъч, който може да служи за пример - Димитър Пенев оправи кашата в ЦСКА, почна да чисти чужденците, да налага юноши и "червените" отново са начело. Стратега даде път в ЦСКА на собственото производство на клуба Мартин Тошев, Александър Тонев, Николай Чипев и Павел Виданов. Е, поне един от тях в бъдеще да облича фланелката на "трикольорите", добре ще е. По подобие на национала Иван Иванов, получил шанс първо на "Българска армия", а след това записал за един сезон 25 мача за Локо Пд. А нима не се сдобиха с шанс на ранна изява и дълготрайно налагане в ЦСКА, Стоичков, Пенев, Костадинов и ред други именити наши футболисти.

Така че няма какво повече да се занимаваме с глупости и с другоземци на и под средно равнище, които не могат да напълнят стадионите, играят пред празни трибуни, вземат дотирани пари.... Затова нека тихо, учтиво, вежливо, но съвсем твърдо и непоколебимо да си кажем: "Вън чужденците от BG-футбола", за да не отпадаме рано-рано в евромачовете!

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

supervanio
22.10.2008 16:12

Че кои други освен говедарските натурализанти играят за националния!?

lubogeri
21.10.2008 17:21

Не мога да разбера кои им дава право да пишат такива статий.Този некадърник няма право да плюе само по един двама футболисти,като се видя ,че те имат наи-малка вина за случилото се.И как точно се спря на тези от Левски(ма*ка му чорбарска)

pav81
15.10.2008 10:12

Frankie_Lampard ,братле,ти добре ли си с мозъка, май съвсем си издухал...вземи смени дилъра,че със сигурност не знаеш къде се намираш и какви ги говориш!!!

JoeDemby
14.10.2008 23:15

ТОЙ ЦЕСКАР ЛИ Е ВЕ..ЛОКОТО ГО НАПРАВИХА ФУТБОЛИСТ НЕ ЦСКА..НО ОСВЕН ДА Е РЕЗЕРВА В НАЦИОНАЛНИЯ ДРУГО НЕВИЖДАМ ЗА НЕГО....КАТО НЕ ИСКАШ ЧУЖДЕНЦИ КОЙ ЩЕ ИГРАЕ БЕ КАВАЛ..ТЕЗИ "ГОЛЕМИ" ФУТБОЛИСТИ ДЕТО СЕ ВРЪЩАТ ПО НЯКОЯ И ДРУГА СЪБОТА ДА ИЗИГРАЯТ МАЧ ЗА РОДИНАТА СИ..ДЕТО ПОЧТИ НИЩО НЕ ИМ ПЛАЩАТ, А В КЛУБНИТЕ ИМ ОТБОРИ СИ ПОЛУЧАВАТ ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ..ЗА КАКВО ДА ИГРАЯТ..ЗА ЧЕСТ И СЛАВА..КОИ ВЕЧЕ ИГРАЕ ЗА ТОВА..МНОГО СА МАЛКО ТЕЗИ..КАКЪВ Е ИЗВОДА ТОГАВА?.ДА ИГРАЕМ С МЛАДЕЖИ ДЕТО ИСКАТ ДА СЕ ДОКАЗВАТ..ЕМИ ЗНАЧИ ТОГАВА ДА ПАДАМЕ И ОТ Ф-ТЕ ОСТРОВИ И ЛИХТЕНЩАЙН, АНДОРА ...ИМА ДОБРИ ЧУЖДЕНЦИ, КОИТО МОГАТ ДА ИГРАЯТ ЗА НАЦИОНАЛНИЯТ И ДА ВДИГАТ НИВОТО НА ИГРА..И ПЕД*Л ТАКЪВ, НЕ ТЪРСИ ВИНАТА ВЪВ 2-МА ИГРАЧИ, ЗАЩОТО ИГРАЕ ЦЯЛ ОТБОР КАВАЛ ПРОСТ..ДЕЕ*А ПРИСТРАСТНИЯТ ТИ ЧОРБАР...

JoeDemby
14.10.2008 23:14

ЕИ ПЕ*АЛ,ЧЕ ТИ ЗАБРАВИХ ИМЕТО,,ЛЮБОМИР ЛИ СИ КАКЪВ СИ,ЧЕЛ СЪМ ДОСТА ТВОИ ЛА*НА АМА ТОВА Е ВЪРХОВНО,,САМО ДА ТЕ СРЕЩНА ЩЕ ТИ РИТАМ ЧЕРВЕНИЯ ГЪЗ 4АК ДО ПАНЧАРЕВО ..ДЕЕ*А ДУПЕДАВЕЦА ТИ ТАКЪВ ДЕБЕЛ...ТИ БОЛЕН ЛИ СИ БЕ БАСТУН ТАКЪВ..СЪЩОТО ПИТАМ И ДРУГИТЕ КОИТО СА ПИСАЛИ ПРОТИВ ЧУЖДЕНЦИТЕ..ИМАШЕ ЕДИН ДЕТО ЗА ВЕНКОВ ТРЪГНАЛ ДА МИ ГОВОРИ...ТОЯ НИКОГА НЯМА ДА ПОРАСНЕ, ИМА КАЧЕСТВА, НО НИКОГА НЯМА ДА ИМА ОПИТА, КОЙТО ИМА ВАГНЕР..., А ПЪК ЗА ИВАН ИВАНОВ МИ ГОВОРИТЕ ..

roommen
14.10.2008 22:46

Тази статия ни е представена като латиноамерикански сериял.Г-н журналиста се опитва нещо да каже само дето не може да се аргументира .Предполагам иска да ни убеди ,че Бардон ,Ричард ,Вагнер ,Томашич не са допринесли за добрите резултати на Левски в Уефа.Възможно е да има и други добри играчи в България ,но просто още не са забелязани а и те още не са се доказали .Ще ви кажа аз как виждам нещата ,според мен червените играчи в отбора не искат да играят с Вагнер , за да може да бъде наложен друг играч от Цска на този пост (примерно Иван Иванов),който според мен не се представи толкова блестящо ,че на моменти дори се чудеше дали е на стадиона или сънува.Пък и не само Пената налага юноши в отбора и Ботев ,и Черно Море и Пирин също имат юноши те също биха могли да носят нацоналната фанелка

iksvel
14.10.2008 20:43

Г-н Тасков, представете си, че българите не можеха да премнават в чужди клубове. Представете си един отбор с Благой Георгиев, Бербатов, Мартин Петров, Стилиян Петров, Иванков/Георги Петков. А сега нека да помислим малко. Бербатов щеше да си седи в България, знаейки, че не може да получи по-голяма сума, освен ако тимът не стане по-богат. А как става един тим по-богат? Като печели! Бербатов щеше да играе 10 пъти по-добре за 10 пъти по-ниско заплащане. Ако отборът на Левски с "некадърните чужденци тарикати" Вагнер и Томашич стигна по 1/4 финал, докъде би стигнал този отбор?
Вие сам го казахте - има и добри чужденци в нашата "А" група. Аз от друга страна признавам, че има и откровено некадърни такива. Но сега, когато почти всеки кадърен български футболист търси слава в чужбина, каква е алтернативата? Цялата ни "А" група да е съставена от 20-годишни момчета?

Kiro_1962
14.10.2008 19:41

Напълно съм съгласен с мнениеъто на beto и веднага давам пример: спомнете си за онзи натурализиран французин Зидан от които сички трепереха до преди няколко години

beto
14.10.2008 18:51

fackelmann дали Асамоа,Кураний, Гомес,Клозе,и Подолски се чувстват немци?Сантакроче,Роси, Каморанези и сигорно и Амаури ще се почувстват италианци? А всички африканци играещи за Франция?

beto
14.10.2008 18:47

ov3r за твое сведение не всички бразилци са типични техничари.Сега ми дойде едно име.Това е Дунга.Нито бе техник нито бързак.Но бе капитан на играчи от ранга на Ромарио и Бебето

fackelmann
14.10.2008 18:44

Най-мразя тая тема ама си е вярно това за чуждоземците трябва да си има лимит, и не на всеки паткан дошъл тука от някоя по тъмна страна да го правите Българин да го пускате за националите и да блеее докато свири химна на страната ,а да научи там тия пет стиха ,а не само да цоцат премийките и да си карат S kласата. И въобще какво си говорин за чужденци в националния отбор нямат място щото Трябва да се чувстваш Българин за да играеш там.

ov3r
14.10.2008 18:38

Смятам, че има съвсеееем малка разлика между чужденците които играят в България и тези в Испания и Англия например. А за дядо ви Лусио... Тоя ако е бразилец, аз съм марсианец. Какво ми е бразилското? Може би техниката, нечовешкия дрибъл или скоростта му? Искам само да го пуснат 1 мач Левски - ЦСКА (юноши старша възраст примерно), да го направят крив и смешен и после да го питаме к'во прави в националния...

beto
14.10.2008 17:31

Хайде без обиди ако обичаш.А това , че няма нужда от чужденци го кажи на, германците, испанците, италианците, турците и т.н. Дали ще те послушат а ????

Frankie_Lampard
14.10.2008 17:27

Абе некъдърници прости , НЯМА МЯСТО ЗА ЧУЖДЕНЦИ независимо колко добре играят и как допринасят на отбора.. , а най - вече проблемите за Б-я идват от ляво, не тъпите говеда да казват , че Вагнер бил стълб.. моля ви се!!! Вече се видя , че проблем е и БЕРБАТОВ, как може тоя инвалид да играе бе, той едвам мърда там.. има толкова надежди на БГ футбола нека Марков поне 1 път да пусне друг нападател тоя е като подвижно дръвче нищо не  може да направи , а после каде били проблемите ????!!?!?!?!?! "Най" " ДОБРИТЕ " в състава ни явно нямат вече стимул ???

beto
14.10.2008 17:03

Първото, което може да се изтъкне, като факт е, че Мишо Венков за толкова години в Литекс така и не успя да се наложи , като твърд титуляр.Играта му е на приливи и отливи.Докато Лусио и в Черно море и в Левски беше и все още е стълб.И благодарение и на него бяха успехите на сините в УЕФА.Освен това е доста по известно име в Европа от играча на Литекс и за това ще бъде доста по лесно да бъде продаден и без да рискува излишно , като плюят по репутацията му в националният отбор.А Венко въпреки мечтите на Гриша Ганчев за трансфер в западен отбор така и ще си остане тук.

mir_2009
14.10.2008 16:45

Браво за статията.Отлично. И един въпрос: С какво М.Венков е по-слаб от Вагнер? Отг: Вагнер е за продан.

beto
14.10.2008 16:37

Успехите в миналото са факт неоспорим.Но тогава българските играчи нямаха право да играят в чужди клубове.Сега в новата действителност ми е много чудно кой бългърски клуб може да си позволи един Бербатов в редиците си.Или един Мартин Петров, Стилиян Петров и да не ги изреждам нататък.Отговорът е никой.Точно за това се и купуват и чужденци.Които в по голямата си степен се представят доста по добре от наште лигльовци.И не случайно повечето от тях са лидери на отборите си.Другото интересно твърдение е за Димитър Пенев.Ми кой му връзва играта на него? Маркиньос!!!Кой е вратар на ЦСКА? Беконо!!!Какви са последните покупки на червените? Чуждестранни!!!За какви юноши говорим тогава.Щом червените си оправят всички проблеми по картотеки и подобни ще ми бъде интересно да видя къде ще бъдат тези юноши.За Иван Иванов!!!Талантлив играч, но за да го резбереме това трябва да благодарим само на Локо ПД.Защото в ЦСКА го бяха погребали.Аз съм за чужденците в бългърският футбол

amorphisa
14.10.2008 16:12

Не мисля, че чужденците са проблема за слабите игри

cc160
14.10.2008 15:37

И на мен ми се иска да ревна-Станишев,Царю,Догане МАРШ ,ИЗЧЕЗВАИТЕ ,ВЪН, ама няма кой да ме чуе

pav81
14.10.2008 15:01

Абе, Любо, ти си голям смешник бе! Един добър журналист трябва да бъде обективен и най-вече безпристрастен в изказванията си, а не да натрапва собственото си мнение на цялата аудитория. А и вярно, като си такъв голям разбирач, защо не вземеш да станеш ти треньор на отбора?!

maniq
14.10.2008 14:51

Поринцип журналистите винаги 1-во ще открият отрицателната страна на нещата. Всички европейски клубни отбори имат голям брой чуждестранни играчи в съставите си вярно е, че по някога има и играчи, които са безполезни, но има и такива, които се справят на високо ниво.Немога да разбера как човека писал това може да сравнява сегашните отбори и онези от миналото, когато нямало чужденци.....   ами нали преди 89 година възможността чужденец да влезе в някой българси отбор е била почти нулева....Също така можеше да напише в заглавието и вев финала на статията не BG футбол, а Български футбол, нали си уважаваме родния език.

Kiro_1962
14.10.2008 14:10

Според мен това мнение е много грешно всеки един играч има силни и слаби мачове !!! А момчето с русата коса, Иван Иванов, за които наистина признавам, че е талант съвсем не направи страхотен мач !!!
и ако може да задам въпрос на журналистът написал мнението, Любомир Тасков, които е завършил НСА - уважавам мнението на всеки човек, но Все пак нека да не се бърка в работата на Пламен Марков !!! Всеки може да говори и пише, но защо не иде тоЙ да стане селекционер да видим какво ще направи  

stenli111
14.10.2008 14:09

Съгласен съм донякъде ,но един Вагнер според мен има място в А отбора последните няколко мача има спад в играта му, но като цяло сме се убеждавали че футболист с добри качества, умее добре да задаржа топката и прави добри пробиви по фланга и най вече играе с хъс и самочувствие, точно такъв български футболист с тези качества на неговият пост нямаме ,затова мисля, че е полезен,от Томашич нямаме нужда имаме няколко БГ играчи, които се представят по-добре от него,но това си е мое мнение разбира се

Leader78
14.10.2008 13:22

хахахаха къф си ти да казваш бе ц*скар смешен боклучец