\"За\" и \"против\" Рафаел Бенитес в Ливърпул

14:48
\"За\" и \"против\" Рафаел Бенитес в Ливърпул
Отборът на Ливърпул се представя изключително зле през настоящия сезон. Мърсисайдци завършиха миналата кампания на второ място, като едва не спечелиха титлата във Висшата лига. Сега обаче нещата са коренно различни. Тимът се намира на 7-о място в класирането и основната му цел е попадане в Топ 4 в края на сезона. Като добавим и отпадането от Шампионска лига, ФА Къп и Карлинг Къп, смело можем да заявим, че провалът на състава на Рафаел Бенитес е пълен през този сезон.

Всички това поставя сериозно въпроса: Трябва ли мениджърът на тима Рафаел Бенитес да напусне "Анфийлд"? Предлагаме ви по пет защитени тези "за" и "против" испанския треньор.


Причини да напусне:

1. Оскъдица на трофеи

Ливърпул не е печелил трофей от 2006 година насам, когато вдигна ФА Къп. Като се има предвид огромните инвестиции, които Рафа Бенитес направи в тима и времето, за което имаше възможност да конструира състав способен да печели трофеи, трябва да се отбележи, че не се справи добре начело на един от най-великите клубове в Англия. Миналата година "червените" бяха на крачна от спечелването на Висшата лига, но в крайна сметка бяха изпреварени от Манчестър Юнайтед и въпреки доброто си представяне през целия сезон, и много силните игри, равносметката е една - липса на трофей.

2. Трансферна политика

С няколко изключение трансферите на Бенитес са осеяни със скъпи грешки. Джърмейн Пенант, Райън Бабел, Роби Кийн и сега може би Алберто Акуилани. Пенант струва 6.7 милиона паунда, Бабел струва 11.5 млн, Кийн струва 19 млн, Акуилани около 18 млн паунда. Всички те не оправдават както трансферните си суми, така и очакваните от тях резултати. Друг лош ход на испанеца е продажбата на основна фигура в състава, каквато бе Шаби Алонсо. Наистина халфът бе обявил, че желае трансфер в родината си, но за това подейства и личното неразбирателство с мениджъра на Ливърпул. Няма как да не споменем и блестящите трансфери на Фернандо Торес и Йоси Бенаюн, но реално погледнато не е нужно да сте велик мениджър, за да поискате да имате тези футболисти в отбора си.

3. Конфликтите със сър Алекс

Може ли продължителната словесна атака на Бенитес със сър Алекс Фъргюсън да е довело до изпускането на титлата от мърсисайдци през миналия сезон? Едва ли напълно, но със сигурност това е оказало влияние. Едно е сигурно: ядосаният Бенитес е играчка в ръцете на шотландския треньор на Юнайтед.

4. Консерватизмът

Бенитес вярва, че винаги ще печели по онзи шантав начин в Шампионска лига. Проблемът е, че няма резервен план за случаите, когато нещата не тръгнат добре. Въпреки, че понякога е очевидно, че системата му на игра не дава резултат, испанецът продължава да я налага безусловно.

5. Истанбул

След паметната победа на финала на Шампионската лига срещу Милан в Истанбул публиката на Ливърпул го обожестви и му вярва сляпо. Поради това тя не вижда накъде е повел отбора, дори когато това не е правилният път. Онази вечер Бенитес стана част от тъканта на великия отбор - превърна се в легенда на Ливърпул. Така блясъкът от този успех пречи да се видят и слабите резултати.

Причини да остане:

1. Лоялността на играчите


Испанецът се ползва с лоялността на талисманите на тима Стивън Джерард и Джейми Карагър, както и на сънародника си Фернандо Торес. Те винаги твърдо защитават методите му на работа и показват подкрепата си към него пред борда на директорите, дори когато добрите резултати липсват.

2. Последователност

Много фенове се оплакват, че някои мениджъри получават повече от необходимото време. Но техните опоненти веднага дават за пример сър Алекс Фюргюсън, който поема Манчестър Юнайтед през 1986 година, но победния ход на "червените дяволи" започна доста след това. Вероятно Бенитес се нуждае от още година-две, за да разкрие пълния потенциал на своята стратегия.

3. Договорът

Може би не е сред най-положителните причини за оставането на Рафа, но в момента Ливърпул трудно може да си позволи неговото уволнение. Испанецът подписа нов 5-годишен договор през 2009-а, а неустойката по него е повече от 20 милиона паунда.

4. Липсата на алтернатива

Дори и да бъде уволнен или да подаде оставка, кой ще го замени? Жозе Моуриньо постоянно е свързван със завръщане в Англия, но тази възможност изглежда малко вероятно в близко бъдеще. Говори се и за Гуус Хидинк, но той има сложни лични отношения със собственика на Челси Роман Абрамович.

5. Предстоящото пенсиониране на сър Алекс

Сър Алекс Фъргюсън не крие амбицията си да подобри рекорда на Ливърпул като най-титулуван клуб в Англия, след като през миналата година успя да го изравни. Това е основната амбиция на шотландеца през целия му престой на "Олд Трафорд". Със сигурност обаче Фърги ще сдаде мениджърския си пост в следващите най-много 2-3 години. И тогава без най-големия си враг, Ливърпул на Бенитес може да намери своя победоносен път.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

oktai_07
24.02.2010 12:50

трябва да го махнат вече от Ливарпул!! *wink*

bbbstyle
22.02.2010 22:24

рафа е велик мениджър, не е нужно да го махат просто трябва да му дадат пари за 2-3 класни играча.. а не да купува некви боклуци... като акуилани и макси родригез адските тъпанари... !!! 2-3 играчи наполовина добри колкото джерард и торес биха паснали добре... но РАФА ДА СЕ МАХА НЕ !!!

mmminchev
16.02.2010 15:47

as съм фен на Ливърпул,но мисля,че Бенитес трябва да остане.

gerrard9000
15.02.2010 20:08

рафа не трябва да си тръгва бе *angry* и вие не знаете кае е добро за ливърпул.може да не е сезона на ливърпул но отбора играе все по-добре и по-добре *angry*

gerrard9000
10.02.2010 12:17

бенитес е много добър треньор.този сезон просто не е сезона на ливърпул.ако му се даде шанс за още една година нещата ще стоят по съвсем различен начин *beer* *thumb_up*

Liverpool_Tores
07.02.2010 11:38

всички които искате рафа да си тръгне можете да накарате бащите си да ви го набият по един път в г... *angry* тоя треньор е история за Ливърпул бе малуумници такива ако не беше тои и шампионската лига нямаше да вземеме 2-пъти,за разлика от челси които си мислят че са добри и могат всичко с пари но някои работи не стават *beer*

Young_money
05.02.2010 01:16

Рафаел Бенитез трябва да напусне клуба след края на сезона защото според моето мнение тои даде всичко което можеше да даде на този велик клуб ... той спечели Шампионската Лига Фа.Къп Карлинг Къп.Но така и неуспя да спечели Висшата Лига което може би е единственото му прегрешение от както е начело на Мърсисаидци ... Тои заслужава единстжено респект . Аз съм твърдо ПРОТИВ РАФА да остане но това ще се решрр от клуба а не от нас феновете

torres9_
27.01.2010 11:56

Не съм фен на Ливърпул,но мисля,че Бенитес трябва да остане.Какво е виновен той,че постоянно има липсващи играчи,които са моторът на отбора?Мисля,че ако Роби Кийн беше останал резултатите щяха да са на лице *smile*

stoko12
20.01.2010 20:38

не трябваше да продава алонсо а и си мисли,че макси радригес ще замени алонсо жестоко се лъже да се маха за *angry* *thumb_down*

misho9
20.01.2010 11:07

e To6et0 ако небе6е продал алонсо 6тяхме ся дасме доста по напред не е напражил греи6ки друг път напрао се игражри с алонсо няма6е достоен заместник тогажа акуилани бе6е кунтузен немойа да взе де роси а за глен джонсън незбърка просто тои е невероятен ама ся е кунтузан *sad*

misho9
20.01.2010 10:59

аз мисля 4е ако се намерят нови инвеститори ливърпу 6те купят нови игра4и и рафа 6те остане според мен ся рафа тря си ходи 6тот жинаги слага лукас в стартовия сутав при положение 4е има и акуилани и макси а пук за инсуа пулен негодник рафа иска да влезе в топ 4 ама с инсуа и лукас ня стане на инсуа тря се слойи ауреилио пове4е опит има и по добър и кайт даго остави нападател и наи ве4е даги опраи при стати4ните положения така 6тях да направя аз ако бях трениор на лижърпоол и все пак съм да остане за6тото спомнете си през 2005 и 2006 YNWA!!!

manunited666
16.01.2010 13:48

Има 37 мача но нали това ти казвам , заради операцията на коляното не играе.Иначе този сезон се завръща.Затова не е продаден.

spitarata
16.01.2010 13:25

Да Харгрийвс е добър ,но САФ даде около 15-16мил за него ,и за 3-4 години е изиграл няма и 30 мача..

manunited666
16.01.2010 13:05

Харгрийвс не е продаден защото е много добър футболист но сега се оправя от контузия.Скоро се завръща.

lamers_pro
16.01.2010 12:46

Съжалявам Рафа,но времето ти изтече!Време е да си ходиш!!! *wink*

tedo_dm
16.01.2010 00:54

сега и с Макси ако не тръгне отбора по-добре сам да си подаде оставката *smile*

spitarata
15.01.2010 23:46

Разбира се,че ЗА Рафа..Какво за трансферите..неможе секи трансфер да е като този на Торес и Кайт...ми погледнете СърАлекс-Бербатов(на приливи и отвливи е),Нани,Андерсон,Оуен(макар и без пари),Харгрийвс(идея си нямам какво стана с него да не е продаден),Парк,но му е дадена свобода не го притискат...а за "стъкления" или както му викат ,Вие какво искате бе момчето не е играло повече от 1/2 година ,а вие искате оште 1вия мач да прави фокуси,отделно никога не е играл в Англия,не е свикнал с климат, стил на игра и много други малки и големи фактори,дайте му време...И феновете да не псуват трениора и играчите заштото в краина сметка штом са там има зашто нали така...ако някои мисли ,че по-добре може да ръководи отбора да му саберем пари за билет до Ливърпул и да оправи положението..

vesko000
15.01.2010 23:44

най големия проблем е в собствениците трябва да продадат отбора на хора където ще дават пари
за наистина мн качествени играчи в отбора са само торес и джерард а те мн контузий чак след смяна на собствениците може да се види дали бенитес може да даде мн на Ливърпул

maniaka_pm_95
15.01.2010 23:09

Твърдо "ЗА" Рафа направи много за Ливърпул така
че заслужава да му се даде още един шанс *thumb_up*

hokage
15.01.2010 22:05

просто трябва араби с араби идват парите с парите идват трансферите а с трансферите идват и успехите *thumb_up* не е ли вярно *party*

To6et0
15.01.2010 22:02

Основният проблем е в ТЪПИТЕ ЯНКИ,който не дават достатъчно пари за трансфери *angry* Мислят само за себе си *angry*

To6et0
15.01.2010 22:00

tymypa абе разбирачооо Рафата не е виновен толкова колкото играчите.Миналият сезон като бяхме със същите играчи,защо биехме наред а сега не?Вижда се,че почти никой не е в същата форма...Отностно Рафата,да той направи някой грешки,като продаде някои основни футболисти,но също така превлече торрес...Аз съм на 50% за и протиф рафата....

tymypa
15.01.2010 21:03

трябва да се махне просто няма спор ! сега които казват да остане искам пак да кажат същото след като отпаднем и от лига европа а в англия да си останем 7ми накрая на сезона ... вижте само следващия кръг срешу стоук как ще падаме

iluo
15.01.2010 19:18

Аз съм ФЕН на Ливърпул и искам Бенитес да остане на Анфилд

Takeo
15.01.2010 19:07

LiverpoolFC само за справка: Рийзе не е полузащитник, а още по-малко Акуилани е бил взет за да го замести. Акуилани трябваше да покрие мястото на Алонсо в центъра, а за сметка на Рийзе на левия фланг започна да бъде налаган младия бек Емилияно Инсуа.

TOPUZAKOV
15.01.2010 19:03

САМО ЩЕ ПОПИТАМ ПРИ УЛИЕ ПО-ДОБРЕ ЛИ БЕШЕ, ТОВА МУ Е НАЙ-СЛАБИЯ СЕЗОН ОТ КАКТО Е В КЛУБА. МНОГО НАПРАВИ ОТ КАКТО ДОЙДЕ ТЪЙ ЧЕ ПО ДОБРЕ ДА ОСТАНЕ ...

Very_Drunk
15.01.2010 18:55

поне лига европа ше вдгнат кво искате още *lol*

coNciLiatoR
15.01.2010 18:44

Абе от уинър защо се правите все на разбиращи и можещи, по-добре оставете компетентни хора да дават оценки и продължете да си копирате статийките и да слагате по някоя грешка да доказвате че са ваши *thumb_up*

LiVeRp0oL_FC
15.01.2010 18:16

Рафа Бенитес не е вече за Ливърпул! *thumb_down* Трансферната политика е основният ми мотив,за да мисля така - Рийзе беше един от най - добрите полузащитници в отбора.Той го махна и на негово място взе Алберто Акуилани,който (поне според мен) за сега е излишен на отбора.
ПРОТИВ Рафа Бенитес в Ливърпул!

bg_golmaistor
15.01.2010 18:01

ФЕНОВЕТЕ НА АНФИЙЛД МОЖЕ ДА ГО ПОДКРЕПЯТ ЗА ТОВА ,ЧЕ ТОЙ ПРЕВЪРНА ЛИВЪРПУЛ В ШАМПИОН ПРЕЗ 2005 ГОДИНА , НО ВЕЧЕ СМЕ 2010 5 ГОДИНИ СУША.. СПОРЕД МЕН РАФА Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СИ ХОДИ... !!!

STONE_92
15.01.2010 17:40

Може да е добър треньор но аз лично съм против.Не ми харесва нито трансферната политика която води нито играта която играе ливърпул в последните мачове така че *thumb_down*

nicky9112
15.01.2010 17:07

Той Допринесе Много За Ливърпул Но За Всяко Нещо Има Край Мисля Че Хидинг Ще Е По-Добър Треньор *thumb_up*

Takeo
15.01.2010 16:24

Ще се включа в темата само по отношение на осъществените трансфери. Според официалните данни дотук, на база купени и продадени футболисти Рафата е похарчил за 66 090 000 за 6 сезона начело на отбора. Това е разликата подчертавам между цените на всички закупени футболисти и всички продадени футболисти. Пада се средно по 10мил на сезон, което никак не е много. Проблемът е,че се закупиха доста некачествени играчи, които впоследствие бяха продадени за по-малко пари, а същевременно други качествени си заминаха без да им бе дадено шанс. Не може да му се отрече,че привлече страхотни играчи - Рейна, Торес, Глен Джонсън, Масчерано, Каут,Бенаюн,Агер и още един двама недоказали се, но със бъдеще определено. Но явно този господин се изчерпа по отношение на това какво може да даде на отбора.

Tzeko90
15.01.2010 15:56

Искам Реднап за треньор, ако не е той Бенитес да си стои ...

jaws
15.01.2010 15:36

Със двата ми крака двете ми ръце двете ми очи двете ми уши милионите ми косми коса и хилядите литра вода която съм изпил ПРОТИВ тоя да води ЛИВЪРПУЛ !!! *thumb_down*

doctorgonzo
15.01.2010 15:33

И кой ще дойде на негово място? Специалния? Предпочитам Бенитес!

JorGy
15.01.2010 15:23

Трябват няколко играчи. Един заместник на Алонсо (малко трудно, но затова си има треньор), централен нападател, освен Торес, Лив нямат, а и заместник на Джерард трябва, след всички тези негови контузии. *sad*
Просто трябват парички и няколко футболисти от класа, а за треньора, не съм от отбора не мога нищо да кажа (само не забравяйте, че ви закара на 2 финала за ШЛ *smile*)

El_Nin0
15.01.2010 14:56

Другите големи отбори са в криза по 1 месец макс. А Ливърул са в криза вече цял полусезон и Рафа незнае как да повлияе на играчите си да върне в тях манталитета на победители ,така че е крайно време да си ходи !!!Главен виновник за слабите резултати според мен е именно Рафа отбора от миналата година е същия с изключение на Алонсо и Арбелоа такаче според мен проблема не е в отбора.Колкото по рано се махне толкова по добре за Ливърпул *evil*