Свърши ли времето на Бербатов в Юнайтед?

21:50
Свърши ли времето на Бербатов в Юнайтед?
Днес сър Алекс Фъргюсън взе решение да не включи Димитър Бербатов в групата на Манчестър Юнайтед в един от най-важните мачове на „червените дяволи” за сезона. Гостуването на Бирмингам бе витално за Юнайтед не само защото дойде в момент, в който хората на Фърги можеха да изместят Челси от върха във Висшата лига, а най-вече заради факта, че сблъсъкът с Бръм се явяваше като възможност за „червените дяволи” да се реваншират на феновете си за срамното поражение от Лийдс.

В подобни двубои се очаква всеки мениджър да разчита на най-добрия си състав, за да вземе оптимален резултат. Именно заради това, решението на Фъргюсън да остави Берба извън групата изглежда доста изненадващо, най-малко защото преди година и половина шотландският специалист плати 30 милиона паунда за българина.

Изчерпа ли се доверието на Фърги към Бербатов?

Критиците на българина веднага биха излезли с доводи, че един централен нападател, който не бележи голове, е провал и не трябва да играе. Сухата статистика през тази кампания твърдо подкрепя тези, които хулят по Берба. Благоевградчанинът има шест гола във Висшата лига до момента, като в другите турнири (Шампионска лига, Карлинг къп и ФА къп) българинът не се е разписвал за "червените дяволи". Както е известно, Фъргюсън преди началото на настоящия сезон обяви, че смята да използва Бербатов на типичната му позиция, но явно това не помогна особено много за подобрение на формата на капитана на българския национален отбор.

До момента зложелателите на Бербатов могат да бъдат доста доволни, тъй като след поражението на "червените дяволи" от Лийдс, изглежда, че една от жертвите на гнева на сър Алекс е именно българинът.

Покрай всичкото лошо обаче, не трябва да пропуснем да разгледаме и един акцент от цялата ситуация, на който по рядко се обръща внимание.
Ще започна малко по-отдалече: Като за начало, безспорно е, че Бербатов има огромен талант и един от най-добрите централни нападатели в света в момента. Също така е безспорно, че той изигра важна роля за спечелването на титлата от Юнайтед през миналия сезон, а през тази година неговите голове и асистенции помогнаха на тима на сър Алекс да събере актива от точки, който има в момента.

И въпреки това, нещо във връзката Манчестър Юнайтед – Димитър Бербатов липсва. Всички обвиняват за това играча: Не се бил раздавал достатъчно, не тичал много и така нататък. Досега обаче никой не погледна нещата от по-различен ъгъл и не помисли, че вина за не дотам доброто представяне на Берба има и спортно-техническият щаб на Юнайтед със сър Алекс начело.

Знам, че това звучи донякъде като светотатство дори да се помисли да се критикува специалист от ранга на Фъргюсън, но нека да обясня какво имам в предвид. Ще започна с едно изказване на асистент- мениджъра на Фърги Майк Фелън:

"Бербатов притежава различни характеристики от това, което имаме в останалата част от отбора. Той е друг тип играч, дава ни нещо повече, но все още не развил напълно своя потенциал."

От тези мисли на Фелън става ясна първо причината, заради която е бил привлечен Бербатов в Юнайтед и на второ място, факторът, поради който българинът все още не може да блесне напълно в този отбор. Просто Берба е различен от всички останали играчи в тима. Това не личеше толкова много през миналия сезон, когато в Юнайтед се подвизаваше друга ярка индивидуалност – Кристиано Роналдо. Но през този сезон, когато при "червените дяволи”" останаха най-вече бойците, готови да изорат терена, за да стигнат до успеха, техничар като Бербатов изглежда не на място. И вината за това не е в него. Той си има изграден стил на игра, който кара хората или да му станат големи фенове или изобщо да не го харесват. Само за сведение, такава поляризация на общественото мнение създават само силните, ярките, различните личности и явления.

Но да се върнем на това защо Берба не прави особено успешен сезон с Юнайтед. През миналата година погледът върху играта, прекрасното спиране и красивите извеждащи пасове на българина извеждаха бързаците Рууни и Роналдо, които рядко пропускаха и "червените дяволи" не само, че буквално газеха съперниците си, но и го правеха красиво.

Сега Берба продължава да захранва съотборниците си в нападение с добри подавания, но съгласете се, има разлика между това Парк, Валенсия или Уелбек да получат хубав извеждащ пас и между това на тяхно място да е Кристиано Роналдо. Колкото до партньорството между Рууни и капитана на българския национален отбор – очевидно е, че през тази кампания сър Алекс най-често пуска Рууни като самотник в атака и следвайки тази логика може да се отбележи, че е трудно двама души да изградят добро партньорство помежду си, когато рядко работят заедно.

За да се обобщи ситуацията: Бербатов се мъчи в Юнайтед тази година, защото в тима той е различен като стил на игра от всички останали свои съотборници и това му пречи да пасне на състава. Не мисля, че нещата щяха да стоят така ако на "Олд Трафорд" беше акостирал някой техничен халф през лятото, който да се опита да замени Кристиано Роналдо.

Лошото в момента е, че мнозинството вече отписва Берба и му предрича тъмно бъдеще. Едва ли обаче е разумно да се прибързва със заключенията, особено когато говорим за съдбата на футболист в Манчестър Юнайтед. За момента обаче изпъква на преден план извода, че за момента положението на Берба в тима не е розово, но нека не забравяме, че във футбола дори само един гол може тотално да промени нещата.

Съществува и друг важен аспект – този с контузията на българина в коляното. Болките в крака едва ли помагат на капитана на България да бъде максимално полезен. Естестевено, сър Алекс обяви, че Бербатов вече се е възстановил от травма, която по първоначални сведения изискваше операция. Не казвам, че не трябва да се доверим на Фърги, но само като пример ще използвам ситуацията с Джонатан Евънс през миналия и началото на настоящия сезон.

"От февруари играя на инжекции заради травмата в глезена ми", споделя защитникът в началото на септември 2009 година.
"Ситуацията обаче, бе такава, че Рио Фърдинанд беше аут с травма в гърба и сър Алекс искаше от мен да стисна зъби и да го заместя до когато трябва. Ще чакам, докато той ми каже кога да се оперирам", допълни тогава националът на Северна Ирландия, който по-късно наистина оперира глезена си и доскоро се възстановяваше от тази си контузия.


Тоест, явно травмата на Бербатов е такава, която може да се подтиска с лечение чрез инжекции, но това не означава, че българинът се чувства особено комфортно и може би това му попречило да даде нещо повече в злощастния мач с Лийдс. Въпреки всичко обаче, Берба със сигурност ще получи още един шанс от Фъргюсън и именно заради това, тези които мислят, че българинът няма място в Юнайтед, прекалено много избързват и рискуват да направят сериозна грешка в прогнозите си.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

gerrard9000
10.02.2010 12:19

бербатов просто не е от класата на ман юн.такива смешни пропуски прави, че и аз ще ги вкарам тези положения. *lol*

vchera2
07.02.2010 17:20

Според мен Бербатов заслужава да играе в Манчестър но му трябва още опит

Young_money
05.02.2010 01:22

Този въпрос е реторичен *lol* митко си испя песничката вав големия червен отбор спе4ели слава и пари спе4ели някоя друга похвала и от там насетне се видя 4е играе слабо и не е за този отбор тои е на ниво БГ Футбол ве4е и тове е ... Моето мнение да времето на Капитана на Националите в Юнаитед свърши *erm*

presata68
31.01.2010 16:32

Доѝде му времето , Тевез е 1000 пъти и го продадоха да оставят Бербо но пак казвам че Тевез е 1000 пъти по добър

plamski2
31.01.2010 16:21

Бербо играе добре но каквото и да си говорим треа се стегне още малко. 30 милиона за него са много пари едва ли ги е върнал с играта си *wink*

ti6oveca11
28.01.2010 18:51

Не мога да си обясня защо не използват Бербо , той има невероятно виждане на терена и притежава страхотни подавания , също има и добър точен изтрел . Незнам как Оуен влиза в игра в последните мачове , за който не са платили 1 паунд , а Бербатов , за който бяха платени 30 млн. и кусур паунда да стои на пейката ! Това е моето мнение ! *beer*

dimitarhala4ev1
25.01.2010 09:51

беэ бербатов са гола вода айрян беэ мляко
той им прави цялата игра *thumb_up* само да е жив и эдрав да го гледаме по често *party* *lol*

go6etyyyyy
24.01.2010 09:29

а бе тва е поредната жълтина!!!!!! нали уж бе6е в 4ерения списак в кави4ки *lol* хаиде да не спорим 4е рууни и бербатов в момента са в страхотен сингрон *wink* *thumb_up*

skimask
22.01.2010 14:01

е ако играе в сички ма4ове мойе да кайа оба4е като го пуска от време на време от каде да знам *wink*

krasi_lo
16.01.2010 09:09

здравейте аз като заклет фен на Арсенал подаржам Бербатов вапреки всичко,но само едно щтеви кажа че времето сварши за сър фергюсан,видяхте всички какво направи на финала шампиоската лига.

Anaxagoras
10.01.2010 19:11

Знаете ли на кого свърши времето? Добре де ще ви кажа. На САФ му свърши времето.

malkiq_muk
10.01.2010 16:36

Искате ли да ви кажа да ли му е свършило времето? НЕ Е!!!

Dangerfield
10.01.2010 14:56

а бе кав е то плунчо маните го стига стадо хвалили *lol*

intermaina
10.01.2010 13:10

Solaris19m ти като фен на Юнайтед в колко от тези 30 мача в които е вкарал 6 гола е играл *wonder* според мен са около 20. Като погледнеш реално коя друга нападателна двойка в Премиершип има повече голове от Рууни и Бербо ( никоя ) освен ако не броим Лампард за центр. нападател. Оффф не ми се пише че никой не разбира нищо тука

lfc_bul
10.01.2010 12:05

Бербатов е много добър футболист ... Вярно, че в бягането не е много бърз и издръжлив, но мисълта му върху играта е страхотна и много динамична ... В пасовете, в ударите грешка няма, но САФ се интересува най-вече от бързината в отбора. Все пак САФ е най-добрия мениджър за 2008-2009 ако не се лъжа. Мислите ли, че е хвърлил толкова милиони по Бербатов случайно ? *wink*

donatelo
10.01.2010 11:15

Колкото и добър нападател дае Митко Бербатов,той няма манталитета на победител.И затова негово лежерно отношение към играта щему коства мястото в отбора.

RoNi93
10.01.2010 10:30

ем Берба не играе като цент.нападател в МЮ а зад нападателите затова не е толкова добър като в Тотнъм и не бележи толкова често.. *party*

Solaris19m
10.01.2010 10:06

IvailoIlkov ,напълно съм съгласен с теб приятелю. *thumb_up* Обожавам Бербатов,харесвам го много като футболист,но явно всички очаквахме да може да играе така както игра в Тотнъм мисля си че сме го надценили,неможе за отбор като Ман.ЮТД да играеш като за Тотнъм,уж класата била вечна а формата променлива,но аз като фен на този отбор не съм виждал по-слаб титулярен центр.нападател в отбора от много много години даже не помня да сме имали такъв,трябва ни голаджия видя се и снощи с/у Бирмингам,може да прави Бербатов пети извеждащи пасове,но СЕ ИСКАТ ГОЛОВЕ,ТАЗИ ИГРА СЕ БРОИ НА ГОЛОВЕ,неможе 1 центр.нападател който се пише за класен да играе в такъв отбор и да има 6 гола от 30 мача,извинявайте ама не ме инт, българин ли е или не първо съм фен на Ман.Ютд много ме инт кой играе напред,може и някой от Камбоджа,важното е да вкарва голове това се иска,никой не го инт. *wink*

IvailoIlkov
10.01.2010 00:16

И Фъргюсън е човек и тои може да греши.Просто Бербатов не е чак за толкова голям клуб.

Traxes
10.01.2010 00:02

влезте в сайта на манчестер... бербатов е контузен и може би трябва да се оперира това го казва САФ .....

Lollipopp
09.01.2010 23:26

RealMafia - хахах точно така ще да е *lol* как Бербатов може да го сложиш между играчи като Дрогба , Торес , Рууни , Дефоу , Бент , Анри , Тевез и още други ... Berbat0v_15 - с какво да се гордея че е българин , като само се разхожда , от дъжд на вятър вкарва някой гол , постонно някакви измислени контузии за замазване на проблемите и на това че е провала на Юнайтед ... Notlike - прав си *smile* Бербатов е за Италия или Испания , някъде където не се изисква много тичане и някъде къде да си е на мястото ... а до тогава ще продължава да бъде под прицела *stop*

Resorter
09.01.2010 23:08

Юнайтед е отборът за Бербатов, защото това е тимът на сърцето му и той не веднъж е споменавал, че е изключително щастлив от постигането на мечтата си! Време му трябва, той е човекът който диктува играта на отбора (вижте статистиката колко голови пасове е раздал).

RoNi93
09.01.2010 22:55

ми виж ся в Англия се играе бърз футбол,а в Испания темпото е по-бавно ,но и по-красив футбол се играе,точно в стила на Берба *party*

danman
09.01.2010 22:52

В Испания пък ще я вапца.Там се оакаха най-големите.

RoNi93
09.01.2010 22:50

Дано да е свършило защото те не оценяват големия му талант.Дано се махне от скучната Англия и да отиде да заиграе в подходящата за него Испания *thumb_up*

jasso
09.01.2010 22:47

Ся!!!Колкото и да се обвинява Бербатката,че не вардил добре ,не пресирал съперника в защита , не си я разцъквал в центъра и не си правил голове пасове , с които да вкрава, за мен въпроса е - " Свърши ли временцето на Фъргито в МЮ". Не мисял ,че е възможно да го откъснат от отбора ,но ми се струва ,че че февруари Ман.Ю. ще бъде с нов треньор.

denis4u
09.01.2010 22:37

По-добре да се оперира сега докато е време не когато стане късно.Голям нападател е,но няма много години още...

Arsenal_Arsenal
09.01.2010 22:29

по-добре да отиде в Академик Ямбол ще свърши добра работа като водоноска *lol* *party* *lol*

Gheorghe_Hagi
09.01.2010 22:25

Ще кажа само едно помислете си МАН Ю ако бяха купили преди 2 години не Бербатов а примерно Бензема или Давид Виля, ами извинете ама според мен щеше да е далече по успешен трансфер за този отбор не че съм му фен но разбирам от футбол а нашето момче Берба бихме му се радвали според мен повече за успехи със отбор от сорта Тотнъм или Леверкузен от колкото неуспех със Ман Ю да имаше решаващи пасове миналата година но това е малко като пак си представя някой младок като Бензема на негово място, Манчестър даже биха взели пак ШЛ о далеч по резултатни щяха да бъдат според мен, щяха да бъдат нещо повече от Барца и едва ли Кристиано Роландо щеше да иде в РЕАЛ...

arsenov
09.01.2010 22:18

Berbat0v_15 ахахах що да плюят и що да са смешни, хората които говорят факти бе пич? (Само българина може да плюе и обижда родното) тва е доста тъпо меси е носител на златната топка но в аржентина го направиха мармалад не си представям бербо да е аржентинец кво щеше да му е.... тук хората просто говорят с факти е вярно е има и някои които го мразят и да беше играл добре пак щяха да го плюят

danman
09.01.2010 22:15

Име: Кристиано Роналдо


Име: Кристиано Роналдо

Рожденна дата: 05-02-1985

Родно място: Фунчал

Националност: Португалия

Височина: 184 см.

Тегло: 75 кг.

Позиция: Халф

Номер: 9

Трансферна цена:1000000

vans
09.01.2010 22:15

ето как никой не забеляза коментара ми и 3 мин след тва няколко "капацитета" се обадиха... срам и позор е тва да си българин *sad*

arsenov
09.01.2010 22:12

бербо слави яко бг тои е човекът които има наи много голове на националния ахахахах бербо бербо в тотнум да си беше останал

RealMafia
09.01.2010 22:11

Име: Димитър Бербатов


Име: Димитър Бербатов

Рожденна дата: 30-01-1981

Родно място: Благоевград

Националност: България

Височина: 188 см.

Тегло: 79 кг.

Позиция: Нападател

Номер: 9

Трансферна цена: ? 32 000 000 ИМА ВРЕМЕ ШЕ СЕ СТЕГНЕ НАШТО МОМЧЕ

danman
09.01.2010 22:10

RealMafia абе,човече!Ти във всяка статия едно и също пишеш.Само ги копваш и пействаш.Я се стегни и помисли реално.Не се заблуждавай.

Notlike
09.01.2010 22:09

Ако Бербо отиде в Испания, струва ми се, че там ще покаже потенциала си, защото ще има свободата, техниката, нужната скорост и пасовете съотборници! Това го твърдя от доста време и някои ме подкрепят, други се смеят, но е факт - в Испания ще успее!

YNWA_NIKITA
09.01.2010 22:09

Може да е грехота, защото съм Българин но ще кажа - Берба няма работа в отбор от ранга на големите четири в Англия. Няма силите няма желанието и не показва хъс, а то това трябва!

Berbat0v_15
09.01.2010 22:07

Страхотна статия наистина.. тез дето плюят Берба смешни сте *wink* Само българина може да плюе и обижда родното,това което ни кара да сме горди че сме българи

Нашето момче има бъдеще в Манчо и то светло! *thumb_up*

RichardEvans
09.01.2010 22:06

Поредната анти-Бербатов статия, не е в групата заради контузия, сега го искараха, се едно ще го продават и няма да разчитат на него повече. Аман от тея журналисти, ей!

RealMafia
09.01.2010 22:06

Бербатов има огромен талант и един от най-добрите централни нападатели в света в момента. Също така е безспорно, че той изигра важна роля за спечелването на титлата от Юнайтед през миналия сезон, а през тази година неговите голове и асистенции помогнаха на тима на сър Алекс да събере актива от точки, който има в момента.

Azzurro2
09.01.2010 22:04

По-добре да свърши. Предпочитам да играе в Тотнъм, но да е най-голямата звезда на отбора, отколкото в Юнайтед, но да е най-мразеният футболист в отбора.

lamers_pro
09.01.2010 22:04

Надявам се да не свърши,но все пак търпението на Юнайтед не е безкрайно!Не показва това,което Юнайтед искат-да вкарва голове като партньор на Рууни!ИСТИНСКИ НАПАДАТЕЛИ СА Рууни,Торес, Дрогба,Анелка,Пато, Анри,Ето'о... Те умеят перфектно да вкарват голове и дузина други неща,които са в + на нападателя. Бербо може да има тези +сове но все пак Манчестър са го взели да изпълнява основната дейност на нападателя,а не +совете му! Дано все пак симпатягата Бербо да остане на Олд Трафорд и да спрат да го плюят,защото въпреки че не вкарва много голове е един невероятен играч!!! *thumb_up*

Beckham4o7
09.01.2010 22:00

*thumb_up* Брилянтна статия напълно съм съгласен!!!Бербо трябва да използва всеки мач и да показва защо е в Манчестър Юнайтед...

danman
09.01.2010 22:00

Ами и аз това се мъча да обясня.Бербо не е за Манчестър

danman
09.01.2010 21:58

"Критиците на българина веднага биха излезли с доводи, че един централен нападател, който не бележи голове, е провал и не трябва да играе. Сухата статистика през тази кампания твърдо подкрепя тези, които хулят по Берба." За ккво да си говорим повече????? *lol*

CEC0_vg
09.01.2010 21:57

По кфо е най-силният? По съдийски мачове. *lol* *lol*

RealMafia
09.01.2010 21:57

И СПОРЕД МЕН ВРЕМЕТО НА БЕРБО ТЕПЪРВА ШЕ ПОЧВА

Resorter
09.01.2010 21:56

Бербо не е показал това на което е способен. Но ще го покаже ако му се даде шанс - забит на върха на атаката!

angel_hi
09.01.2010 21:55

Може би е последната му година в манчо,но САФ ще му гласува още доверие,защото берба е велик и играе в най-силният отбор и ни прави горди БЪлгари!!!!

kiko0816
09.01.2010 21:53

според мен не е и няма да свърши ! Бербо великан си *beer*