До къде може да стигне приятната изненада Сливен?

11:54
До къде може да стигне приятната изненада Сливен?
Един от двата отбора без загуба до момента, нанесъл единственото поражение на шампиона ЦСКА и намиращ се на второ място във временното класиране с актив от 15 точки след 7 изиграни кръга – това е накратко статистиката, описваща представянето на новака в "А" група ОФК Сливен, определено приятната изненада в родния ни футболен елит през този сезон 2008/2009.

Воденият от сръбския специалист Драголюб Симонович тим от града ба "100-те войводи" не само внесе малко цвят в иначе безсмисленото ни първенство, но по един или друг начин вече го прави поне малко по-интересно за неутралния футболен запалянко. До края на миналия сезон на въпроса кой ще стане шампион, всеки би дал два възможни отговора – Левски или ЦСКА, а на въпроса кои други два отбора ще ни представят в евротурнирите, логичният отговор би бил Литекс и Локо (Сф). Самото представяне на българските отбори в евротурнирите през последните 1-2 години обаче логично ни караше да си мислим, че родният ни футболен шампионат е безсмислен и безинтересен, тъй като в страната има не повече от 10 сериозни клуба, от които 3 или 4 имат възможностите да поддържат качествени стадиони и да играят в Европа.

Все пак мисля, че дойде времето нещата малко да се разнообразят и отбори като Сливен и Черно море да се намесят не само в борбата за местата в средата на таблицата, но и да погледнат смело към челните позиции, даващи право на излаз в Европа. И докато "моряците" вече набират опит по съвременните европейските футболни терени, макар и да отпаднаха от Щутгарт след 1:2 в София и достойното 2:2 в Германия, то на новака и безспорна изненада в "А" група ОФК Сливен тепърва му предстои да продължи възходящото си развитие в родния футбол, за може в бъдеще също да гастролира в Европа.

Възроденият през 2000 година в града на "Сините камъни" тим е естествен приемник и продължител на футболната традиция в Сливен, започнала през далечната 1914 година със създаването на първия в града футболен клуб Спортист, трансформирал се по късно в Асеновец. Това е първият отбор в България, който започва да използва мрежи за вратите на терена. След това тимът носи имената ДНВ, ДНА, Генерал Заимов, Млада гвардия, ДФС Сливен, Сливенски текстилец, АФД Сливен и ФК Сливен, докато не се стигне до днешното му наименование ОФК Сливен. В родната ни "А" група този тим има 22 участия, като най-доброто си класиране в първенството "войводите" постигат през сезон 1983/1984, завършвайки на 3-то място след Левски и ЦСКА. Иначе до най-големия си успех Сливен стига на 30 май 1990 година, когато печели Купата на България, побеждавайки на финала в Габрово с 2:0 ЦСКА на Стоичков, Костадинов и Трифон Иванов. Един от головете за сливналии тогава бележи Йордан Лечков, с който като настоящ кмет на града и президент на клуба, е свързано и бъдещото на тима.

Безспорно е, че името на Лечков в настоящия Изпълком на Българския футболен съюз (БФС) създава достатъчно добри предпоставки за едно добро бъдеще на Сливен не само в родната ни "А" група, но и определено би дало шанс на "войводите" за участие в Европа може би още следващото лято. На всички ни е ясно, че щом даден клуб има представители на най-високо равнище в БФС, то няма как да не върви нагоре и да не се представя добре в шампионата. Съмнителното съдийство в полза на Сливен най-вече в мача срещу ЦСКА, кара родните специалисти да се съмняват за силно лобиране в БФС на звездата от поколението на "Четвъртите в света", което сега управлява футбола ни. Доброто представяне на Сливен като новак в елитния ни футболен ешелон обаче, не би могло да се дължи само на силното лоби от страна на кмета Йордан Лечков в БФС.

"В града ни са едни от най-добрите условия за подготовка и изява. Сливен е млад отбор, няма интриги. Тук има място за развитие", казва самият Лечков, допринесъл много за възраждането на "войводите".

Изграденият от сърбина Драголюб Симонович тим успя да се пребори миналата година за първото място в Източната "Б” група в оспорвана битка над водения почти през целия сезон от Вили Вуцов тим на Калиакра (Каварна). Сливен затвърди резултатите си от миналия сезон с отличен старт в елита, завършвайки 1:1 с Локо (Пд) на своя обновен и разполагащ с 10 000 седящи места стадион "Хаджи Димитър". С футболисти като допусналия само 6 гола вратар Здравко Чавдаров, 19-годишният юноша на Левски Исмаил Иса, игралият в школата на Щутгарт Иван Стоянов, Мирослав Миндев и дошлият от състава на пловдивските "смърфове" Явор Въндев Сливен не само изненада всички футболни специалисти, нанасяйки първа загуба на шампиона ЦСКА с 3:1 още във 2-ия кръг на шампионата. Освен столичния гранд отборът на Драголюб Симонович успя да пречупи още Миньор (Перник) и Вихрен (Сандански) като гост с по 2:0, както и Пирин (Благоевград) с 2:1 у дома. В актива на "войводите" са и ремитата 1:1 у дома със Славия и 2:2 като гости на Спартак (Варна). Общо 7 мача от началото на сезона без поражение.

До края на есенния полусезон ни остава да видим как Сливен ще се представи срещу приключилите участието си евробойци Левски, Локо (Сф) и Литекс, но с оглед на постигнатите резултати до момента възроденият от Данчо Лечков и воден от сърбина Драголюб Симонович тим от града на "100-те войводи" със сигурност ще продължи да обърква сметките на родните футболни грандове в борбата им за призовите места, даващи право на ново участие в Европа.

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

pocata
04.10.2008 22:31

ей много се радвам за нашия отбор.браво.дано продължат да бъркат сметките на тия които се мислят за големи че догодина да гледаме сливен из европа.

makvikar
04.10.2008 21:55

Емоциите с които ме дарява "Сливен" изместиха на второ място английските мачове и другите от Европа, а софийските дербита ги навряха в девета глуха...Мачкай "Сливен" мачкай...

Ekc_sl
04.10.2008 20:27

Ся вие яд ,че Сливен газят наред и зат'ва сички пишете глупости наляво и надясно ... Сливен може да си мислите , че е подпомаган от съдиите ,но вие тъпи ли сте и ли се правите на такива ... понеже Сливен играе резултатен футбол...То само с съдии нества треа и игра ...?

toshko_sl
04.10.2008 19:08

ХаАХАХА вий сте много зле бе един отбор който играе по добре от другите и веднага съдииски .... за това българския футбол е толкова пропаднал

pesheto69
04.10.2008 15:41

Само ОФК Сливен, догодина ни очаквайте на НОУ КАМП с победа

Pirin_fen
04.10.2008 15:21

Е тоя измислен отбор, ако е приятна изненада...

sokol4eto_
04.10.2008 14:34

това е един съдийски отбор, така че максимум още 4-5 кръга да са в играта, после или ще изгърмят за далавери, или съдиите ще спрат да свирят за тях

soccerboy94
04.10.2008 13:43

Да не би да ви е прекалено трудно с "войводите" бе ХАхаха БОТЕВ днес ще изгърмят

Lampard_08
04.10.2008 12:39

Е до къде ... ще станат шампиони ... все пак са отбора на Лечков ...