100-годишна футболна вражда разделя Милано тази вечер

11:59
100-годишна футболна вражда разделя Милано тази вечер
Той дойде в Италия с реномето на един от най-добрите треньори в света и изглежда перфектния избор за Интер. Името му е Мoуриньо, езикът му е доста пиперлив, а отборът му много силен. За това и много хора го недолюбват.
Той знае какво е голямо дерби. Врял и кипял е в битки срещу Спортинг, Бенфика, Арсенал, Ман. Юнайтед, Тотнъм и пр. Сега обаче му предстои нещо съвсем различно. Първият му голям мач на "ботуша" срещу градския съперник и кръвен враг Милан и среща с не по-малко колоритния татко Карло.

Два големи отбора, двама големи треньори е една дузина скъпо струващи крака. Голямо ще бъде и напрежението, защото залогът е голям. Големи са и амбициите, но позициите, от които двата гранда излизат в това дерби са доста различни.
Интер изглежда далеч по-сработен и изграден отбор. Прагматизмът на Моуриньо започна да дава резултати. Победи с по един гол разлика, само една грешна стъпка срещу Сампдория и успешен старт в Европа. И по всичко личи, че Интер има сили да издържи на два фронта до края. Моуриньо го е правил преди с Порто, почти успя и с Челси. Сега тръгва по същия път с "нерадзурите". И тази година Калчото изглежда по-лесната задача за Интер, така че със сигурност повечето усилия ще бъдат насочени в Европа. Съставът е балансиран и вероятно ще бъде наложен ротационен принцип. Интер има капацитет, щом може да държи на пейката футболисти като Круз, Толдо, Креспо и Куарешма, било то и в мач срещу Лече.
Дербито с Милан идва твърде рано, за да бъде ключов мач за решаване на титлата, но е важен от психологическа гледна точка. За феновете също. Една победа на Интер ще даде още повече увереност на "нерадзурите" и до голяма степен ще обезкуражи "росонерите".

\"\"В момента за Милан този среща е повече от дерби. След трагичния старт футболистите на Карло Анчелоти спечелиха два поредни шампионатни мача и като че ли намират верния ритъм. Съставът на "росонерите" е по-звезден от този на Интер, но и доказателство на
тезата, че да имаш добри футболисти не означава, че имаш добър отбор. Болезнената смяна на поколенията ще рефлектира върху играта и резултатите на Милан поне още 2 години. Това обаче не означава, че "росонерите" няма да печелят. Както съм казвал и преди, те имат едва ли не половината най-добри футболисти в света.

Милан започва да се съвзема. Победата над Лацио беше изключително важна, но един успех над Интер ще бъде безценен. Ако момчетата на Анчелоти бият "нерадзурите", автоматически се превръщат във фаворит №1 за скудетото. И то не защото мачът е възлов и решаващ, а защото укрилението от една подобна победа дава хъс и амбиция, които обикновено траят цял сезон.

Неделният сблъсък между градските съперници Милан и Интер е 268-я в историята. От всичките досега играни двубои "росонерите" имат предимство в показателите - 105 победи, 72 равенства и 91 загуби. Най-резултатният двубой между Милан и Интер датира от 1965 година, когато "нерадзурите" побеждават с 6:5, след като по време на мача\"\" изостават с 1:4. Рекордът на Милан от поредни победи срещу градския съперник е 9. Той започва на 20 ноември 1910 година и завършва на 25 май 1913 година. Рекордът на Интер от поредни победи срещу Милан е 5 - от 21 септември 1913 година до 2 май 1915 година. 6:0 е най-големия успех за символичния гост. На 11 май 2001 Милан бие с този резултат, след като Интер се води домакин. На 6 февруари 1910 година "нерадзурите" печелят в мач за шампионата с 5:0 при домакинство на "червено-черните". "Росонерите" също печелят с 5:0 през 1998 година в двубоя от Купата на Италия. В 13-ата секунда е най-бързият гол в дербито. Дело на Сандро Мацола на 24 февруари 1963 година, срещата завършва 1:1. През два от сезоните дерби на Милано не е имало, защото през 1980/81 година и 1982/83 година Милан е в Серия "Б".

Това са само част от любопитните подробности в 100-годишното съперничество между двата отбора. Предстоящият мач също обещава да бъде атрактивен и напрегнат. Интер ще предложи рутина, увереност и спокойствие. На това Милан ще отвърне с много хъс и желание за победа. Имам някакво усещане, че нагласата на двата отбора е различна и ми се струва, че мотивацията на "росонерите" е по-голяма. Точно поради тази причина мнението ми на безпристрастен фен е, че Милан ще спечели.

\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

chanev92
28.09.2008 20:04

деян е предвидил че тая вечер милан ще запишат 105-тата си победа

Ultra_Milan
28.09.2008 17:59

Ще бием центъра веднъж.А Интер няколко пъти.

Ultra_Milan
28.09.2008 12:28

Трябва да бием довечера и дано Шева да се разпише!Forza MIlan!