Ще схруска ли \"Мъри\"\"Кокала\" на Герена?

12:57
Ще схруска ли \"Мъри\"\"Кокала\" на Герена?
"А" група, сезон 1998/99 г. Литекс за втори пореден път е шампион. "Оранжевите" завършват 0:0 с Левски на "Герена" и това решава титлата. Тогава Наско Сираков задава реторичния и много логичен въпрос "В кое нормално първенство с 14 победи и един равен не можеш да станеш шампион?".
Десет години по-късно нещата не са се променили особено. Съдиите пак ги бият. Те си говорят, но кой ли ги чува. Пак има съмнения за корупция и уредени мачове. Футболът ни крета раздиран от скандали, ЦСКА е изненадващият лидер, Левски е чак 7-ми, а Литекс все още не успява да разгърне потенциала си.
2008 е годината на катаклизмите в клубния ни футбол. Левски прецака ЦСКА, после "сините" сами се прецакаха, в резултат на което и двата гранда тънат в неяснота и посредственост. Шампионатът обаче е далеч по-интересен.
Смятаните за основни конкуренти Левски и Литекс излизат в първото голямо дерби от новото първенство. Има ли обаче заряд в този мач?
Печалната истина е, че сезонът за "сините" завърши още преди да е започнал. А само няколко месеца по-рано всичко изглеждаше толкова розово...Добър отбор, амбициозен треньор и невероятен късмет при жребия за лигата. Феновете вече виждаха Реал Мадрид, Ювентус и Зенит всеки вторник или сряда, а съботите формални победи за първенството без много натягане. Да, ама не. Беларуските трактористи от БАТЕ Борисов теглиха на "сините" една звучна "комбайнеро-интелигентска" на сред София и всичко рухна. Вили Вуцов хвърли кърпата, други кирливи ризи също излязоха на яве, а БАТЕТО се нареди гордо до Тампере, Олимпия и да не ги изброявам там всичките.
А колко готино щеше да бъде някой от футболистите да казва: "Първо мислим за Ювентус, после за Миньор" примерно.
Левски е на път да изиграе два сезона близнаци, които за сега се развиват абсолютно по един и същ начин. Да запомнихте с нещо "сините" през миналогодишната кампания в евротурнирите и първенството? Да, с отпадането от Тампере. Е, сега не е ли същото? Ножът пак опря до "Кокала", а "Кокала" горкият и той самият не знае кога ще му бъде последният мач с Левски.
Идва дербито с Литекс, но как истинският син фен да се надъха, да вика и да очаква с желание подобен мач? Раните още не са зарастнали, ЦСКА изненадващо е лидер с остатъците от миналогодишния си състав, а опасенията, че Жилина може да се превърне в поредния кошмар все още не са отминали. И след всички тези факти, как човек да говори за чисто футболните аспекти, играта на Левски и предстоящото дерби?
Имам приятели, истински "сини" фенове, за които мачът с Литекс е поредната формална и безсмислена среща от поредния провален сезон. Звучи много жалко и тъжно, но май наистина е така...
За разлика от Левски и ЦСКА, в Ловеч това лято всичко беше спокойно и вървеше по план. Както винаги добър отбор, добър треньор, добра подготовка. Няма трагедии след Астън Вила, а чужди мениджъри отново душат покрай "оранжевите". Пред Литекс се открива идеалната възможност този сезон да стане шампион. Всички фактори са на лице: Левски е в криза, ЦСКА е първи, но до кога? Ако ловчанлии бяха спечелили срещу Ботев и Черноморец, сега щяха да са лидери.
И дербито със "сините" идва в много подходящ момент. В Левски като че ли повече мислят за Жилина, защото не победа над ловчанлии би могла да спаси сезона. Литекс трябва да се доказва, а и да печели точки. Така че мачът с Левски е повратен психологически момент за развитието на целия им сезон.
През последните 10 години Литекс и Левски заформиха солидна футболно вражда. В някой моменти доста нагнетена и ярка, в други не чак толкова. Като безпристрастен фен обаче, аз не усещам особен заряд в тази среща. Не се решава титла, не е финал за купата. Няма атмосфера, която да ражда ентусиазъм. А по друг начин щеше да бъде, ако примерно вторник играеш с Ювентус в Италия, събота приемаш Литекс а другата сряда Зенит. Сега просто не е същото.
Изглежда, че мачът е по-важен за Литекс. Последните три срещи завършиха в полза на ловчанлии. Преди това обаче Левски беше в серия от три победи. Мисля, че е време за хикс.


\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

SaDisTa
27.09.2008 20:16

Браво габи98,личи си че разбираш от футбол

gaby98
27.09.2008 14:01

прогнозирам победа за Левски,но ще има и минимум 1 дузпа и 1 ч.к.