Брутална битка между Тейлър Фриц и Франсис Тиафо определи втория финалист на Ю Ес Оупън

06:23
Брутална битка между Тейлър Фриц и Франсис Тиафо определи втория финалист на Ю Ес Оупън

Тейлър Фриц ще се изправи срещу Яник Синер във финала на US Open. Американецът победи сънародника си Франсис Тиафо в петсетова драма - 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 6:1 и за първи път в кариерата си ще играе финал на турнир от "Големия шлем".

Фриц на два пъти изоставаше в сетовете, но показа повече воля, а и по-голяма издържливост. Тиафо беше много близо до успеха, но след допуснатия пробив в края на четвъртата част тотално се срина и не можа да довърши започнатото.

Мачът продължи 3 часа и 20 минути. Фриц заби 16 аса срещу 11 на Тиафо. Победителят допусна три пъти по-малко двойни грешки (3 срещу 9), а освен това имаше и сериозно предимство и в съотношението уинъри/непредизвикани грешки.

Световният №12 с много усилия се задържа в мача в четвъртия сет, но след като го измъкна, беше безпощаден. Той вече е в серия от 7 поредни победи срещу Тиафо, от когото е губил само веднъж.

Двама американци не бяха играли един срещу друг на полуфиналите в Ню Йорк от 2005 година. Фритц пък ще има възможност да стане първият представител на домакините, който вдига титлата, след Анди Родик през 2003 година.

Мачът премина през няколко обрата и остави без дъх публиката. Фриц проби в самото начало и поведе с 3:0, но загуби следващите 5 гейма. Сервирайки за сета, Тиафо не даде нито точка на своя съперник.

Вторият сет беше коренно различен. Двамата с лекота взимаха подаванията си до десетия гейм, когато Фриц имаше сетбол, но го пропиля. Той обаче се възползва от следващия си шанс 7:5.

Вместо да почерпи допълнителни сили от изравняването, Тейлър Фриц започна вяло третата част и инкасира ранен пробив. Тиафо не изпусна инициативата и направи важна крачка към победата, но най-трудното предстоеше.

Американецът, който в предишния кръг елиминира Григор Димитров след отказване на българина, поддържаше много високо ниво и в четвъртия сет. Той изглеждаше по-свеж и по-стабилен от основната линия, но няколко колебливи отигравания в десетия гейм му костваха скъпо. Фриц получи шанс да измъкне сета без да се стига до тайбрек и го направи, а за Тиафо това беше началото на края.

В заключителния сет интрига нямаше. Тиафо още беше подвластен на разочарованието от случилото се няколко минути по-рано и набързо изостана с 0:4. Моментен проблясък на 20-ия в света доведе до връщане на единия пробив, но Фриц беше решен да не си създава повече проблеми и приключи срещата с гейм на нула.

"Следвах плана си, дори когато нещата не се получаваха. Франсис направи невероятни неща. Имаше точки, които загубих, но знаех, че играя правилно. Това ми даде увереност", заяви след победата Тейлър Фриц.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация