Яник Синер стана първият италианец, който достига до финала на Ю Ес Оупън

01:53
Яник Синер стана първият италианец, който достига до финала на Ю Ес Оупън

Яник Синер се класира за финала на Ю Ес Оупън. Световният номер 1 победи на полуфиналите своя добър приятел Джак Дрейпър със 7:5, 7:6(3), 6:2 и чака своя съперник в спора за титлата от сблъсъка между американците Тейлър Фриц и Франсис Тиафо.

Синер стана първият италианец, който достига до финала в Ню Йорк. Той ще се опита да спечели втора титла от “Големия шлем” в кариерата си, след като в началото на годината триумфира на Аустрелиън Оупън.

Въпреки поражението днес, Дрейпър може да се гордее с представянето си в Ню Йорк. Той нямаше загубен сет в предишните си 5 мача, а със спечелените точки ще се изкачи до 20-о място в ранглистата.

Мачът ще се запомни с това, че и двамата тенисисти се сблъскаха със здравословни проблеми. Дрейпър хвърли много сили, за да е равностоен на фаворита и в средата на втория сет кондицията му видимо се влоши, като дори повърна на корта. Британецът не се отказа, но до края на срещата не можа да окаже същата съпротива.

Синер пък се подхлъзна и падна върху китката си в края на втората част. Гримасата по лицето на световния №1 издаде, че изпитва сериозна болка, но след като по време медицинския таймаут му беше направен масаж, той доигра срещата без особени затруднения.

Дрейпър върна пробив в средата на първия сет, но след това три двойни грешки в един гейм му попречиха да стигне поне до тайбрек. Това се случи във втория сет, но 22-годишният левичар загуби първите 4 точки и нямаше как да навакса. Някъде тук интригата приключи и Синер с лекота затвори мача за малко повече от три часа.

Италианецът направи 11 аса, допусна 2 двойни грешки и спечели 77% от разиграванията на първи сервис. Той спаси 3 от 4-те точки за пробив пред неговия съперник, а в същото време оползотвори 7 от 11-те си възможности да вземе подаването на Дрейпър.

"Беше физически мач, всички видяхте. Джак е труден за побеждаване. Щастлив съм, че ще играя на финала. Който и да бъде мой съперник, ще бъде трудно предизвикателство. Имах много специални моменти през този сезон“, коментира веднага след победата Синер.

Италианецът ще се опита да продължи традицията американец да не печели Ю Ес Оупън в последните две десетилетия. За последно представител на домакините триумфира през 2003 година, когато шампион стана Анди Родик.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация