Нидерландия и Франция не оправдаха очакванията за зрелище и записаха първото нулево равенство

23:55
Нидерландия и Франция не оправдаха очакванията за зрелище и записаха първото нулево равенство

Фаворитите в група D на Евро 2024 - Нидерландия и Франция, известни с офанзивния си футбол, не успяха да си отбележат гол и се задоволиха със стратегическо реми, записвайки първото нулево равенство на шампионата в Германия. През първото полувреме и двата отбора имаха добри шансове за гол, от които не се възползваха, като най-чистите ситуации пропуснаха Фримпонг и Гризман. След почивката рисковете бяха по-малко, но Франция търсеше повече победата. Гризман обаче направи още един сериозен пропуск. Гол на Чави Симонс пък бе отменен заради засада, която породи дискусии.

Този резултат обаче оставя двата отбора на първите две места в групата с по 4 точки. Непосредствено зад тях е отборът на Австрия.

Нидерландия и Франция бяха и в една квалификационна група за Евро 2024, като тогава "петлите" постигнаха две победи - с 4:0 и 2:1. "Лалетата" имаха само един успех и седем загуби в предишните осем мача мача срещу този съперник преди днешната среща.

Роналд Куман направи само една промяна от мача с Полша. Джереми Фримпонг замени Джоуи Ферман. Мемфис Депай отново бе предпочетен пред Ваут Вегхорст.

Голямата новина в състава на Франция беше, че Килиан Мбапе остана на пейката. Капитанът на "петлите" счупи носа си в двубоя с Австрия, но бързо поднови тренировки и вчера Дидие Дешан заяви, че новото попълнение на Реал Мадрид може да играе още днес.

Селекционерът на "петлите" обаче реши да не рискува с включването на Мбапе. Орелиан Чуамени влезе в състава, а Антоан Гризман при това положение играеше на върха на атаката.

Само след около една минута игра Фримпонг имаше страхотна възможност, след като изпревари Тео Ернандес, напредна отдясно и стреля от малък ъгъл, но Менян успя да избие в корнер. В четвъртата минута и Вербруген трябваше да се намесва и го направи, избивайки над вратата удар на Гризман от 20-ина метра.

Двубоят продължи в същото ударно темпо. Гризман пропусна два шанса за около 60 секунди. Първо Рабио го намери пред вратарското поле, но нападателят някак не успя да засече отблизо. Малко след това Гризман получи от Канте, но от няколко метра стреля встрани.

Нидерландия отговори с опасен изстрел на Гакпо, след който топката тупна пред Менян, но той отново успя да реагира добре и да спаси.

В 29-ата минута отбраната на Нидерландия направи неуспешен опит да се изтегли за засада и Тюрам се измъкна, но нападателят на Интер не бе точен.

До почивката Франция имаше предимство, но без да стигне до други чисти положения. Гризман нанесе един точен удар с глава, но той не беше проблем за Вербруген. В последните минути на полувремето темпото спадна, тъй като двата отбора не предприемаха никакви рискове.

Второто полувреме започна по същия начин, както завърши първото - с много по-позиционна игра и без рискове. В 60-ата минута Тюрам стреля от пеналтерията, но встрани от вратата. Три минути след това Чуамени засече с глава центриране на Дембеле отдясно, но топката профуча над напречната греда. "Петлите" се настаниха в половината на "лалетата" в този период.

В 66-ата минута Гризман направи още един голям пропуск. Този път той получи от Канте в близост до вратата, но отново не успя да нанесе качествен удар и Вербруген изби в корнер.

В този момент на доминация на "петлите" Нидерландия стигна до гол, реализиран от Чави Симонс. След консултация с лайнсмена Антъни Тейлър обаче отмени попадението заради засада на Дензъл Дъмфрис, който бе в нередовна позиция, но бе много близо до Вербруген. ВАР разгледа дълго ситуацията и потвърди решението на ВАР. Реално Дъмфрис не пречеше на стража да види топката, но бе точно встрани от Вергбруген, който нямаше как да плонжира на тази страна и да избие.

Жиру и Вегхорст се появиха в атаките на двата отбора, но това не промени резултата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация