И Рабио призова за масово гласуване

18:14
И Рабио призова за масово гласуване

Халфът Адриен Рабио стана поредният футболист от националния отбор на Франция, който призова французите да гласуват масово на предизвиканите от президента Еманюел Макрон предсрочни парламентарни избори. Капитанът Килиан Мбапе и нападателят Маркюс Тюрам вече засвителстваха шока си от резултата от изборите за Европейски парламент, които бяха спечелени в страната от крайно десния Национален фронт на Мари Льо Пен. Те призоваха младите французи да участват на изборите, които ще се проведат на 20 юни и 7 юли, за да не позволят на крайната десница да придобие мнозинство в парламента. Самият Мбапе заяви, че той иска да носи националната фланелка на страна, с чиито принципи и устои може да се асоциира, а не да се срамува.

"От това зависи бъдещето на Франция. Много е важно. Ние имаме право да гласуваме и трябва да го упражняваме", каза футболистът на Ювентус. "Всеки може да мисли каквото иска. Ние не трябва да казваме на хората за кого да гласуват. Живеем в демокрация и трябва да уважаваме това. Този, който вземе най-много гласове, ще бъде на власт", каза още той.

Президентът на Френската футболна федерация Филип Диало подкрепи правото на футболистите да говорят, но също така предпази играчите от политическа агитация.

"Имаме да играем на турнира и не бива да се фокусираме много върху това. Достатъчно трудно е. Не мислим за изборите през цялото време", сподели Рабио.

Тимът на Франция започна Евро 2024 с победа над Австрия с 1:0 и е смятан за един от големите фаворити за титлата. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация