УЕФА намери "вратичка" за участието на Ман Юнайтед в Лига Европа

17:34
УЕФА намери "вратичка" за участието на Ман Юнайтед в Лига Европа

УЕФА все пак ще допусне Манчестър Юнайтед за участие в Лига Европа, макар да има сериозен казус с правилата за това. По информация на “Таймс” от европейската централа са намерили решение на проблема, който касае още Ница.

Проблемите идват от правилата на ФИФА и УЕФА, които не позволяват повече от един клуб на един собственик с поне 30-процентно участие да се състезават в един и същ турнир. Новите съсобственици на 20-кратните шампиони на Англия от “Инеос”, които влязоха официално в клуба през февруари, придобиха 27.7% от Манчестър Юнайтед, но със задължение да инвестират допълнителни 245 милиона паунда в инфраструктура на клуба, което ще покачи на 30% собствеността им. Химическият гигант обаче притежава и Ница, който също се класира за Лига Европа, което всъщност създава конфликта с правилата на футболните централи. При такива случаи предимство има клубът, който е финиширал по-напред в своето си първенство. Сега това е Ница (пети във Франция), след като Юнайтед завърши осми в Премиър лийг.

По принцип днес изтича срокът, в който Манчестър Юнайтед трябваше да представи пред УЕФА нужните документи, за да получи възможността да е част от Лига Европа, защото в противен случай трябваше да ходи в Лигата на конференциите. В централата обаче вече са готови с решение, твърди “Таймс”, като се позовава на документ, който е бил видян от репортер на изданието.

Предвижда се Ница да бъде управляван от временно създаден “сляп тръст” (blind trust от англ.) (бел. ред. - термин, означаващ анонимно доверително управление, в което акционерите не знаят нищо за холдинга и нямат право да му оказват влияние). Планът е този тръст да бъде ръководен от специално назначен от УЕФА екип.

Тази практика обаче щяла да бъде като изключение само за идния сезон в евротурнирите, макар сходна схема да беше използвана и тази пролет с Милан и Тулуза в Лига Европа, които също имат общ собственик - RedBird Capital Partners.

Същият казус има и в Шампионската лига с Жирона и Манчестър Сити, които също са с общ собственик в лицето на City Football Group. Това означава, че и испанският клуб, чрез управление от такъв тръст, ще може да се радва на участие в ШЛ, защото иначе трябваше да се премести в Лига Европа.

Очаква се официалното становище от УЕФА да бъде обявено до две седмици.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация