Адемола Луукман победи непобедимия Леверкузен и отнесе трофея на Лига Европа в Аталанта

00:00
Адемола Луукман победи непобедимия Леверкузен и отнесе трофея на Лига Европа в Аталанта

Аталанта е новият властелин на Лига Европа! Италианският тим заслужено триумфира с трофея в турнира, след като спечели с убедителното 3:0 срещу германския шампион Байер (Леверкузен) във финала, който се изигра на „Авива Стейдиъм“ в Дъблин. Големият герой за бергамаските безспорно беше Адемола Луукман, който блесна с хеттрик за всички попадения в сблъсъка.

Това е исторически първи трофей за Аталанта в евротурнирите, като той дойде в дебютния за клуба финал в състезание под егидата на УЕФА. Също така „нерадзурите“ нанесоха първа загуба на Леверкузен през сезона, прекъсвайки рекордната му серия от 51 мача без поражение във всички турнири.

Джан Пиеро Гасперини заложи на много атакуващ стартов състав, което се виждаше от наличието на Тюн Копмайнерс, Шарле Де Кетеларе, Джанлука Скамака и Луукман. Сред титулярите също така имаше един голям отсъстващ: капитанът Мартен де Роон, който е контузен. Така лентата отиде на ръката на бранителя Берат Джимсити.

Чаби Алонсо пък реши атаката на неговия тим да бъде водена от Амин Адли, който беше предпочетен пред Виктор Бонифейс и Патрик Шик. Освен това направи впечатление, че зад нападателят действаше не само младата звезда Флориан Виртц, но и халф-бекът Джереми Фримпонг, който този път беше изтеглен по-напред.

Преди началото на мача имаше зрелищно художествено шоу, което продължи няколко минути и подгря феновете на стадиона за футболния спектакъл. След това ирландската легенда Джон О’Шей излезе на терена, за да покаже трофея. Щом мина този организационен момент, дойде време и за появата на футболистите.

Бергамаските започнаха мача по-настойчиво и стигнаха до гол в 12-ата минута. Тогава Давиде Дзапакоста навлезе в наказателното поле и потърси пас, от който се възползва Луукман и със своя шут нападателят прати топката в мрежата за 1:0.

В 19-ата минута дойде първият удар на германците, като Хуан Мусо улови топката след рикоширал изстрел на Йосип Станишич. Малко след това Джанлука Скамака се отчете с пропуск. В 26-ата минута Адли допусна грешка при овладяването на топката и така секунди по-късно Луукман отново се разписа, този път със страхотен удар от границата на наказателното поле. Така нигериецът се превърна в първия африкански футболист в историята с две попадения във финал от евротурнирите.

В 32-рата минута Скамака опита далечен шут по земя, който не беше проблем за Матей Коварш. Три минути по-късно Алехандро Грималдо стреля, но Мусо излезе и направи спасяване. В 42-рата минута Де Кетеларе нанесе удар от голяма дистанция, но не успя да преодолее противниковия вратар. Малко преди почивката Гранит Джака също изпробва мерника си с шут от голямо разстояние, но топката излетя в аут.

Втората част започна с принудителна смяна на Аталанта, тъй като контузилият се Коласинак беше заменен от Джорджо Скалвини. В Леверкузен също смениха свой играч, като Бонифейс влезе на мястото на Станишич. "Аспирините" наложиха натиск, но за половин час стигнаха само до един доста разочароващ изстрел на Фримпонг. Така се стигна до 75-ата минута, когато Скамака подаде топката на Луукман, който с мощен шут оформи своя хеттрик, ставайки единственият футболист с подобно постижение във финала на турнира.

Този гол съживи играта и в заключителните минути на двамата вратари им се наложи да спасяват удари на Едерсон и Виртц, докато Бонифейс и Адам Хложек се отчетоха с пропуски. Също така в самия край на редовното време се стигна до проверка с ВАР за възможна дузпа на германците, но до такова отсъждане не се стигна. Така Аталанта спечели този двубой по категоричен начин.


АТАЛАНТА - БАЙЕР ЛЕВЕРКУЗЕН 3:0

1:0 Луукман 12'
2:0 Луукман 26'
3:0 Луукман 75'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация