Турция ще разчита на ВАР-съдии от чужбина в битката между Галатасарай и Фенербахче за титлата

18:28
Турция ще разчита на ВАР-съдии от чужбина в битката между Галатасарай и Фенербахче за титлата

Турската Суперлига ще разчита на рефери от чужбина за системата за видеоасистент рефер (ВАР) в мачовете, които имат отношение към шампионската титла, съобщи днес Турската футболна федерация (ТФФ).

Суперлигата беше белязана от насилие и противоречиви съдийски решения през последните месеци, като през декември арбитър беше ударен в лицето от клубен президент. Най-популярният турски клуб Фенербахче също изрази опасения за пристрастия в напрегната надпревара за титлата, като дори предприе и някои действия, в това число и проваляне на мача за Суперкупата.

“В резултат на преговорите на Турската футболна федерация с УЕФА и пет европейски федерации, чуждестранни видеоасистент рефери (ВАР) ще бъдат назначени в критичните мачове от 32-рия кръг до края на първенството”, се казва в официалното съобщение на ТФФ.

Идеята е да се внесе доверие сред клубовете, а също така и да падне напрежението заради по-сериозния опит на арбитрите от водещите европейски шампионати.

За момента ще бъдат ангажирани арбитри от Италия, Испания, Германия, Нидерландия и Португалия, след като запитването на турците към тези страни е получило положителен отговор. В мачовете, на които ще бъдат ангажирани чуждестранни ВАР-съдии, езикът за комуникация ще бъде турски и английски.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация