Двама българи сред най-добрите вратари в историята на турския футбол

18:12
Двама българи сред най-добрите вратари в историята на турския футбол

Качествата на двама български вратари, които са играли в известни периоди от кариерата си в Турция, бяха оценени от сайта neoldu.com, който прави класация на всички на този пост. Димитър Иванков е в топ 10, а Здравко Здравков е сред местата от 11-о до 15-о. Юношата на Левски Иванков пази за Бурсаспор от 2008-а до 2011-а година, в който период печели титлата. Общо за "зелените крокодили" има 90 мача и 6 гола. Преди това има три сезона в друг отбор в страната – Кайзериспор. Здравков има доста по-дълъг стаж – девет сезона с екипите на Истанбулспор на два пъти, Аданаспор и Ризеспор.

Материалът е озаглавен "10-те най-добри вратари за всички времена в Суперлигата", като за номер 1 е посочен Фернандо Муслера. 37-годишният уругваец, известен с прякора Малкия бобър, пази за Галатасарай от 2011-а година насам. Като критерий за попадането на имената на тези хора в класацията се взима под внимание приносът им за спечелена шампионска титла или купа на Турция. Поради тази причина Иванков е в топ 10, а Здравко Здравков е в следващите петима – от 11-о до 15-о място за играчи, които са помогнали на отборите си решаващо, но не са взели трофей.

"Те държаха отбранителната линия на своя отбор. Много талантливи вратари са излезли на сцената на Суперлигата. Всички имена в нашия списък са незабравими в историята на турския футбол. Опитните вратари подкрепяха своите отбори със спасяванията си, с лидерство в критични моменти и често играеха важна роля за достигането на отбора до шампионската титла. Това са критериите, по които сме ги подбрали", се казва в информацията на медията.

След Муслера се нарежда легендата на Фенербахче и турския национален отбор Рюстю Речбер, започнал в Анталияспор, стигнал и до Барселона. Трети е Волкан Демирел, също важна фигура за Фенербахче. Следват до топ 6 Клаудио Тафарел, Фарид Мондрагон и Доминик Ливакович, в момента пазещ мрежата на Фенербахче. Останалите четирима в топ 10 са: 7. Оскар Кордоба, 8. германската легенда Тони Шумахер, 9. вече 69-годишният черногорец Зоран Симович и 10. Димитър Иванков.

За бившия страж на Левски и българския национален отбор анализът е следният: "Иванков, който започна в Левски София, бе трансфериран в Кайзериспор през 2005-а след участие в националния отбор на България на Европейското първенство по футбол през 2004-а. Успешният вратар, който спечели Купата на Турция с Кайзериспор през 2008-а, тримуфира с шампионската титла в Суперлигата с Бурсаспор през сезон 2009-2010 г. Иванков също така привлече внимание с головете от дузпи, които отбеляза през този период. Той се нареди на трето място в списъка на голмайсторите на вратарите в света. Българинът напусна Бурсаспор през 2011 г. и премина в Анортозис Фамагуста (Кипър), където завърши кариерата си".

Здравков е в компанията на местни легенди като Шанвер Гьоймен и Йомер Чаткъч. Гьоймен е спасил 15 дузпи в кариерата си за отборите на Алтай (Измир), Дарданелспор, Манисаспор, Коняспор, помагайки им да оцелеят в елита.

"Понякога така се случва, че добрият вратар помага да оцелее на отбор, който е по-слаб от другите. Нашите герои пред рамката като Здравко и Шанвер са пример за това", допълва авторът.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация