Президентът на Фенербахче обяви важно решение

17:29
Президентът на Фенербахче обяви важно решение

Турският гранд Фенербахче ще има нов президент след края на сезона, тъй като Али Коч обяви, че кара своята последна година на поста и след това ще предаде властта, пише вестник "Фотоспор".

56-годишният Коч е 37-и подред президент на клуба, който оглави от 2018-а година. Той също така е трето поколение управляващ корпорацията "Коч Холдинг". Към 2015-а година оборотът на корпорацията е 31,37 милиарда долара, а активите - 27,4 милиарда. От 1993-та година насам финансовият гигант има и свой университет.

Али Коч е изминал всички стъпки в управлението на Фенербахче, като най-напред е бил член на Борда, а две години е вицепрезидент на друга легендарна фигура в турския футбол - Азиз Йълдъръм. По време на петгодишния му мандат обаче Фенербахче така и не успя да спечели шампионската титла в страната въпреки постоянните усилия и инвестиции в топ-играчи и треньори. Няма яснота дали Али Коч ще остане поне като член на Борда или напълно ще се дистанцира от клуба.

През юни 2022-ра година той беше избран за председател на Съюза на турските футболни клубове, както се нарича професионалната лига на страната. Малка утеха е, че тази година “жълто-сините” вдигнаха купата на страната, отстранявайки на полуфинала Галатасарай.

В европейските клубни турнири те започнаха тази година с лесно препятствие – 5:0 над молдовския Зимбру (Кишинев), а утре ще играят реванш във втория кръг на Лигата на Конференциите.

Инвестициите за това лято също не бяха малки за Али Коч – той привлече Душан Тадич и Един Джеко, а също така в отбора са футболисти като Миши Батшуай, Джошуа Кинг, Райън Кент и Себастиан Симански.

Оформен от днес е договорът на Миха Зайц, който удължава договора си, а Мерт Мюлдур от Сасуоло също може да се смята за ново попълнение. Гамбийският нападател Муса Бароу също е получил оферта и трябва да мисли дали му се играе край Босфора.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация