Успешен старт за Григор Димитров в Монте Карло (видео)

18:25
Успешен старт за Григор Димитров в Монте Карло (видео)

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започна успешно сезона на клей след победа със 7:5, 6:2 над участващия с "уайлд кард" представител на домакините Валентин Вашеро в първия кръг на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Монте Карло.

Поставеният под №9 в схемата Димитров направи четири пробива в хода на мача, а монегаскът само един. 138-мият в света Вашеро успя да реализира пробив още в първия гейм и макар Димитров да го върна веднага, той запази високото ниво в играта си. В десетия гейм Вашро отрази сетбол на свой сервис, но все пак при следващата възможност за пробив за Димитров, която бе в 12-ия гейм, българинът успя да реализира такъв, а с това и да спечели откриващия сет.

Във втория сет българинът завърши с под 30% на вкаран първи сервис, но това че успяваше да спечели точките на втори сервис се оказа ключов елемент за крайната му победа. Григор успя да вземе инициативата в самото начало, проби за 3:1, а в края на мача реализира и още един пробив. Голямата разлика между двамата дойде от броя на печелившите удари, които бяха 23:8 в полза на родения в Хасково тенисист.

Във втория кръг Григор Димитров ще срещне победителя от срещата между сърбина Миомир Кецманович и италианеца Матео Беретини, която е насрочена за вторник. За успеха си днес българинът ще вземе 50 точки за световната ранглиста и ще прибави 39 667 евро към банковата си сметка.

Гришо пази топли спомени от Княжеството, който е най-успешният му турнир на клей от такава категория. Българинът е полуфиналист и трикратен четвъртфиналист в Монте Карло, а сега амбициите му не са по-ниски след отличното начало на годината.

Първи сет

Григор сервираше и започна с прекрасен форхенд-уинър от дъното на корта, но при 30-0 направи две поредни непредизвикани грешки за 30-30. Вашеро блесна и стигна до шанс за пробив след спечелено продължително разиграване от основната линия. Монегаскът реализира ретур-уинър и поведе изненадващо с ранен брейк - 0:1.

Димитров дръпна с 0-30, но после пресили форхенд от водеща позиция в търсене на уинър. Вашеро направи двойна грешка и се стигна до двоен шанс за рибрейк. Неуспешно излизане на мрежата на монегаска му коства предимството в резултата - 1:1. Гришо си свърши работата да вземе за първи път сервис-гейм в двубоя и поведе с 2:1, макар отново да не беше безупречен. Вашеро също демонстрира повече стабилност и пак пласира някои поразяващи форхенди от дъното на корта - 2:2.

Димитров спечели първия си в мача убедителен сервис-гейм без загубена точка, като беше по-солиден от начален удар и вкара в употреба някои разнообразни техники - 3:2. Вашеро отговори по същия начин, като този път завърши гейма с разкошен бекхенд-уинър по диагонала - 3:3. До този момент в мача монегаскът беше спечелил 13 разигравания от дъното на корта, а Гришо - само осем. Българинът спечели три от четири такива размени от основната линия в следващия си сервис-гейм и поведе с 4:3 след 29 минути игра.

Вашеро записа поредното си подаване на нула без никакво напрежение и продължи да се държи достойно - 4:4. Поредица от солидни сервиси на Димитров направи резултата 5:4. Фантастично разиграване от 28 удара беше доминирано от Гришо, но второто му воле на мрежата не намери очертанията на корта и той изостана с 30-15. Вашеро сгреши форхенд и се стигна до дюс, а монегаскът направи двойна грешка и трябваше да защитава точка за пробив. Григор обаче също пресили от форхенд и не се възползва от брейк-бола, а с два последователни мощни начални удара Вашеро оцеля - 5:5.

Димитров се вкара в неприятности в последното си подаване и трябваше да преминава през дюс, но все пак се справи и с ас доведе резултата до 6:5.

Вашеро започна сервис гейма си с двойна грешка, която даде минимална преднина на българина. Представителят на домакините натисна сервиса, с което принуди Димитров да прати топката в аут. Последва дълго разиграване по бекхенда, което беше най-доброто до момента, в което Димитров изпълни топспин по късия диагонал, но Вашеро имаше късмет и отигра топката с рамката на ракетата - 30-15. Малко след това резултатът стана 30-30, а след това и 40-40 - като във втори пореден сервис гейм на монегаска се стигна до такова равенство. Григор обаче натисна в края и принуди съперника си да сбърка следващите две точки и така след 56 минути игра измъкна този равностоен първи сет.

Втори сет

Димитров стартира втората част по най-добрия начин с гейм на 0, като продължи позитивните впечатление от края на първия сет. Последва бърз гейм и за Вашеро и изравняване на резултата - 1:1. В следващия сервис-гейм българинът отново нямаше особени проблеми, въпреки че в един момент рискува на втори сервис и направи двойна грешка. В четвъртия гейм Григор достигна до първия си шанс за пробив в този втори сет и след мрежа на Вашеро при опит за атака по бекхенда българинът поведе с 3:1. Последва затвърждаване на брейка от страна на Димитров и 4:1 в негова полза, въпреки че той продължи да има проблеми с вкарването на първия си сервис. Представителят на домакините намали на 2:4, но българинът бе безпогрешен в следващия гейм, в който не позволи на опонента си да спечели точка. В самия край на мача Григор осъществи още един пробив и приключи опонента си със 7:5, 6:2 след точно час и половина игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация