Григор Димитров официално се завърна сред най-добрите десет в света

17:44
Григор Димитров официално се завърна сред най-добрите десет в света

Григор Димитров официално се завърна в Топ 10 на световната ранглиста. След четири победи в Маями най-добрият български тенисист достигна до финала на турнира от сериите “Мастърс 1000”, но в битката за титлата отстъпи пред Яник Синер. Спечелените 605 точки в слънчева Флорида обаче изстреляха Григор три позиции нагоре в класацията и от днес той отново е сред първите 10, за пръв път от ноември 2018 година.

С актив от 3540 точки той заема 9-ото място и е само на 75 от осмия в класирането Каспер Рууд, който през тази седмица ще трябва да защитава 250 точки, като шампион в Ещорил.

И два любопитни факта - българинът е най-високо ранкираният тенисист, играещ бекхенд с една ръка, и единственият такъв в Топ 10. Той е и вторият най-възрастен играч в елитния клуб след №1 в света Новак Джокович.

Следващите трима българи в класацията на АТР също отбелязаха прогрес. Втората ракета на страната ни Димитър Кузманов напредна с пет места до №233 с 261 точки на сметката си, Адриан Андреев прескочи 18 позиции, за да достигне №236 с 260 точки, а Янаки Милев се придвидвижи с две места до №511 с актив от 76 точки.

В челото на световната ранглиста също е много интересно. Лидер остава Новак Джокович с 9725 точки, а шампионът от Откритото първенство на Австралия Яник Синер, освен с титла в Маями, се поздрави и с ново върхово класиране в кариерата си. Той вече е №2. 8710 точки, след като измести Карлос Алкарас (8645).

Това  е 419-а седмица за Джокович на върха на световния тенис, като и в това отношение той превъзхожда големите си съперници Роджър Федерер и Рафаел Надал, които имат съответно 310 и 209 седмици като номер 1 в ранглистата на АТР.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация