Ига Швьонтек триумфира при дамите на Индиън Уелс

21:20
Ига Швьонтек триумфира при дамите на Индиън Уелс

Световната номер 1 Ига Швьонтек по категоричен начин спечели титлата в турнира от категория WTA 1000 в Индиън Уелс след успех 6:4, 6:1 срещу Мария Сакари.

Швьонтек спечели повторението на финала в Индиън Уелс от 2022 година, когато тогава тя надви Сакари с 6:4, 6:1, а сега вече има два трофея от турнира. Гъркинята всъщност имаше три победи в пет мача срещу световната номер 1 преди днешния, но последният ѝ успех е от 2021-ва.

Швьонтек е спечелила вече последните си шест финала в кариерата, включително триумфирайки в Пекин, Финалите на WTA и Доха. Тя има 19 титли от 23 финала, както и осем триумфа в от десет финала в категория WTA 1000. 

Изумителното при полякинята не са толкова съперниците, които е елиминирала за титлата, а убедителният и скоростен начин, по който го прави. Най-дългият ѝ двубой беше срещу Даниел Колинс в първи кръг - само 82 минути. 

Швьонтек увеличи аванса си на върха в световната ранглиста и от понеделник ще има 10 715 точки, а втората Арина Сабаленка ще има 530 по-малко заради ранното си отпадане в Индиън Уелс и ще е с актив от 8195.

Първи сет

Полякинята направи ранен пробив за 2:0 и го затвърди с безкомпромисен сервис, за да запази тенденцията от предишните си мачове. Едва за 15-30 в четвъртия гейм на свой сервис гъркинята спечели първата си точка от десет възможни. Увереността се завърна у Сакари и тя дори успя да върне пробива, за да намали пасива си в резултата на 3:2.

След бекхенд в мрежата на Сакари обаче в десетия гейм Швьонтек получи троен сетбол. От третия опит с форхенд-уинър полякинята се справи и спечели първия сет с 6:4 за 46 минути.

Втори сет

Швьонтек започна втората част както и първата - с ранен пробив без загубена точка, за да поведе с 2:0. Сакари този път изглеждаше сякаш много трудно може да се опита да постигне обрат, а Швьонтек отново я постави под напрежение с три брейк-бола при 3:0. От третата възможност световната номер 1 провокира грешка на съперницата и се добра до убедителен аванс от 4:0.

Сакари наистина не можеше да намери начин на противопоставяне и така и не спечели гейм във втория сет, като дори не можа да окаже по-сериозна съпротива от 69 минути игра - 6:4, 6:0.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация