Стоичков, боговете сигурно (не) са полудели...

08:14
Стоичков, боговете сигурно (не) са полудели...
Мамаболо се замисля доста, но не успява да уцели. "Кристоф? Хистов? Нещо такова, а?" Случката се разиграва на спирка в Претория, докато си мислиш, че името на твоя идол е добре познато тук. Бившият играч на Барселона днес е треньор на Мамелъди Съндаунс - най-богатия клуб в Южна Африка. Няма обаче начин местните да кажат вярно името му, да не говорим за фамилията. Феновете на тима обаче не се интересуват от това, значение има само как играе отборът им, пише в. "Ла Вангуардия" в материал, поместен в "7 дни спорт".

Мнозина от тях не знаят кой е Стоичков, но са чували, че е суров човек, а това е много добре.

"В този клуб играчите печелят повече, отколкото в който и да е друг. Трябваше ни човек, който да въведе ред", казва Мамаболо.

След като спечелиха пет титли за кратко време, Бразилците - както ги наричат тук заради жълтите им фланелки - оспориха хегемонията на двата гранда Орландо Пайрътс и Кайзер Чийфс. Стоичков печели тук 1,5 млн. евро на година. Тези пари трябва да върнат отбора на върха след последните неуспехи. Собственикът на клуба Патрис Мотсепе е един от най-богатите в страната. "Този отбор е Челси на Южна Африка", заявява Джими Уотън, който не е пропуснал мач на тима, откакто е отворил скромен хотел близо до стадиона.

Повечето фенове на Мамелъди са черни. Както мнозина в Претория, те са безработни. Отборът е една от малкото им радости в живота. Те прекосяват града на север с градския транспорт, за да гледат тренировките на тима. На автобуса е поставен огромен стикер с девиза на клуба: "Само небето е над нас". Един от феновете все пак успява да произнесе правилно името на Стоичков, но то звучи като на китайски. Той обаче е уверен: "С дисциплина тази година ще се представим по-добре."

Българинът постепенно спечели доверието на шефовете, а отборът в момента е на пето място. Алекс Шаконе, който е шеф на отдела за връзки с обществеността, избягва да прави сравнения и не говори за напрежение. "Сравняват ни с Челси заради множеството чернокожи играчи, но иначе ние сме едно семейство. Това е най-професионалният клуб в страната, просто досега ни липсваше голям треньор", заявява Шаконе.

На терена помощник-треньорите Антонио Лопес и Мигел Мартинес привикват играчите. Двамата работиха със Стоичков и в Селта Виго. "Тук всичко е различно, но все пак е футбол", единодушни са и двамата.

Христо изглежда доволен от новото си предизвикателство. Освен че тренира първия отбор, той движи и трансферните сделки и координира юношеските формации. Впечатлен е от отношението на играчите.

"Не мога да се оплача от тях. Дори да насроча три тренировки за един ден и първата да е от шест сутринта, те казват: "Окей, шефе."

Стоичков разполага с голям състав. Според него трима от футболистите спокойно могат да играят в Барселона.

"Няма да ви кажа имената им. Ако го сторя, ще ми ги откраднат. А аз трябва да спечеля титлата тук"
, казва Христо. И не се шегува.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация