Клоп: За мен Пеп е най-добрият наставник в света

23:02
Клоп: За мен Пеп е най-добрият наставник в света

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп не бърза да определя като решаващ за титлата двубоя срещу Манчестър Сити, който е в неделя. Двата тима са разделени от само точка, а точно зад тях е Арсенал.

Наставникът призна, че Ибрахима Конате не е сигурен за дербито, докато Джо Гомес е готов напълно. Пресконференцията на Клоп мина основно в отговори на въпроси за битката му с Джосеп Гуардиола, която е към своя край, след като германецът обяви решението си да напусне “Анфийлд” в края на сезона.

“Решаващ за титлата мач? Не знам кой измисли това, но е прекалено рано. Не мисля, че някой би трябвало да отвори бутилката с шампанско, независимо какъв е резултатът”, заяви Клоп

“За мен Пеп е най-добрият наставник в света. А Манчестър Сити като цяло разполага с невероятни футболисти и с най-силния №9 в момента. Де Бройне ще остане в историята по подобие на Стивън Джерард, а Фил Фоудън вероятно е №1 сред англичаните. Самият аз обаче никога не съм се чувствал притеснен от Гуардиола. Като футболист знаех поне 3000 играчи, които бяха по-добри от мен, но нямах проблем с това. Пеп даже ме направи по-силен мениджър. Не знам как се получи, но имам предимство в директните мачове срещу него. Просто знам, че съм сравнително добър в това, което правя. Сега вече е късно да обяснявам защо той е по-добър от мен, но пък вероятно има неща в професията, в които аз съм над него.

Той е вдигнал толкова много трофеи, но пък ако го погледнеш отстрани, заради страстта му оставаш с впечатление, че не е спечелил нищо. Самият аз работя същото и затова мога да разпозная изяществото, когато го срещна. През годините той стори толкова различни неща в играта с отборите си. Те винаги бяха свързани с притежанието на топката, но понякога залагаше и на дълги подавания - Едерсон към Агуеро, което беше трудно за спиране.

Не смятам, че между нас има съперничество. И двамата сме хора, които обичаме да се борим и да печелим. И двамата имаме късмет, че разполагаме с наистина класни футболисти. Но не сме съперници, защото когато след време се срещнем, ще е налице едно уважение между нас.

Ако обърнете внимание на Ерлинг Холанд, забелязвате, че той е умен футболист. Той не води една и съща битка с двама защитници - с всеки е по различен начин. Той е достатъчно прозорлив, за да не се навърта около бранител, който е считан за може би най-класният на съперника. Футболът вече не е като в миналото, когато имаше персонален пазач. Длъжни сме да се защитаваме срещу целия Манчестър Сити. Ако примерно Ван Дайк успее да неутрализира Холанд, то Фоудън ще подаде към Де Бройне, Родри или някой друг. Знаем, че съперникът е силен, но силни сме и ние. Така че нека да играем.

Чух коментарите за изказването на Трент (че титлите на Ливърпул са по-ценни от тези на Манчестър Сити - б.р.). Самият той е фен на Ливърпул и един от нас. Преди две години направихме парад след загуба в среща от Шампионската лига и преди мач от първенството. Кажете ми град, в който това нещо също би изглеждало като на празненство за трофей. Така че след като усещаме нещата по този начин, защо да не го казваме?

Този сезон нашите футболисти демонстрираха страхотен манталитет. Като се започне със странни червени картони и се мине през победи с по 10 играчи, контузии… наистина беше много трудно. Много съм щастлив от видяното. Вече се намираме в решаващата част от сезона и ако не продължим със същата настройка, няма дори да се класираме за евротурнирите. Така че досега беше добре, но нека да не спираме.”

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация