Драматична победа за Байерн в дербито с Аугсбург

20:01
Драматична победа за Байерн в дербито с Аугсбург

Байерн Мюнхен измъкна важна победа с 3:2 при гостуването си на Аугсбург в атрактивно баварско дерби от 19-тия кръг на Бундеслигата. Юношата Александър Павлович изведе германските шампиони напред в 23-тата минута с първия си гол за клуба, а Алфонсо Дейвис удвои аванса им в продължението на първото полувреме (45+5'). Ермедин Демирович пък върна едно попадение за Аугсбург в 52-рата минута, но Хари Кейн бързо възстанови аванса на Байерн шест минути по-късно (58'). Отново Демирович се разписа за домакините при втората отсъдена за тях дузпа в мача (90+4'). Ключови за развитието на срещата се оказаха намесите на ВАР в цели три ситуации - при отменен гол за домакините при резултат 0:0, при третия гол за Байерн, както и при пропуснатата дузпа за Аугсбург в 88-ата минута.

Проблемите с контузии за състава на Томас Тухел пък продължиха, след като днес и Кингсли Коман получи травма и бе принудително заменен, като все още не е ясно състоянието му, но травмата вероятно е сериозна. За пръв път цял мач като титуляр записа новото попълнение Ерик Дайър, който игра стабилно. Дебют за Байерн направи 18-годишният хърватски офанзивен халф Ловро Звонарек. Така баварският гранд взе изключително важна победа и намали разликата с Байер (Леверкузен) на една точка преди мача на "аспирините" по-късно днес. Аугсбург пък записа втора поредна домакинска загуба и се смъкна на 12-о място в класирането.

С успеха днес Байерн вече има четири последователни победи в последните срещи между двата отбора. Аугсбург обаче спази традицията и отново успя да затрудни баварския си именит съперник на своя стадион, като на свой ред има два успеха в последните си четири домакинства. 

Треньорът на Аугсбург Джес Торуп нямаше да може да използва контузените Рийс Оксфорд, Рафаел Фрамбергер и Никлас Дорш. Атаката на тима водеха Ермедин Демирович и Филип Титц.

Наставникът на Байерн Томас Тухел имаше куп проблеми с отсъстващи футболисти. Освен контузените в предишния мач с Унион (Берлин) Йошуа Кимих, Конрад Лаймер, Дайо Упамекано, Серж Гнабри, Даниел Перец и Буна Сар също бяха с травми, а Ким-Мин Жае и Нусаир Мазрауи продължават да са с националните си отбори.

Многото проблеми логично накараха треньорът на Байерн да предприеме редица промени в състава си. Ерик Дайър започна за пръв път като титуляр на мястото на Упамекано и партнираше на де Лихт в центъра на защитата. Рафа Герейро играеше като десен бек, а Алфонсо Дейвис се завърна отляво. Юношата на тима Александър Павлович замени Кимих и играеше до Леон Горетцка в средата на терена. Атаката на Байерн водеше Хари Кейн, подпомаган в задни позиции от Кингсли Коман, Джамал Мусиала и Льорой Сане.

Още в 3-тата минута дойде и първият точен шут в мача, като той бе на сметката на домакините. Ермедин Демирович получи топката в наказателното поле и стреля, но в ръцете на Нойер. Три минути по-късно пък Матайс де Лихт се намеси лошо при дълга центрирана топка и игра с ръка току до границата на наказателното си поле, но все пак Байерн се отърва само с пряк свободен удар в своя вреда. Домакините продължиха да играят по-добре и в 12-ата минута Демирович свали добре към Елвис Реджбекай, който простреля Нойер. Радостта на Аугсбург обаче бе кратка, тъй като попадението бе отменено заради засада на голмайстора. Байерн пък създаде първото си чисто положение в следващата атака, когато от удобна позиция Леон Горетцка стреля от воле, но намери външната част на мрежата на Фин Дамен.

Така дойде 23-тата минута, когато Рафаел Герейро центрира остро от корнер, а Кингсли Коман притисна защитник на Аугсбург, който не се намеси добре. Най-съобразителен бе юношата на Байерн Александър Павлович, който от непосредствена близост откри резултата на шампионите - 0:1. Първото попадение на младока с екипа на баварците обаче бе помрачено от поредната контузия в състава на Томас Тухел, като Коман бе принудително заменен от Матис Тел. Аугсбург опита да реагира, но нов удар на Реджбекай бе спасен от Нойер. 

Последваха по-спокойни минути пред двете врати, като едва в 42-рата минута имаше по-интересна комбинация за гостите, но ударът на Тел бе блокиран. Няколко минути по-късно Льорой Сане изведе Хари Кейн, който от малък ъгъл стреля, но топката мина встрани от вратата на Дамен. И когато изглеждаше, че двата отбора ще се оттеглят на почивката при минимален аванс за Байерн, в петата минута на продължението на първата част немският хегемон удвои аванса си. Алфонсо Дейвис се включи в атака и с хубав далечен удар с десния крак не остави шансове на Дамен - 0:2. Това бе и първи гол за канадския национал през сезона.

Втората част започна с нова добра ситуация за Байерн. В 50-ата минута Матис Тел навлезе опасно и стреля, но Дамен успя да избие. Две минути по-късно обаче Аугсбург се върна в мача. Кевин Мбабу центрира остро отдясно, а Ермедин Демирович засече с глава в мрежата на Нойер и намали резултата на 1:2. В 57-ата минута Байерн бързо можеше да върне двата си гола преднина след добра комбинация между Мусиала и Сане, но ударът на последния бе спасен от стража на Аугсбург. Домакините пък отговориха с опасен далечен изстрел на Фредрик Янсен.

Минута по-късно последва нова добра атака за Байерн. Льорой Сане се вклини в отбраната на домакините, а защитник на Аугсбург успя да избие. Топката попадна отиде към Джамал Мусиала, който се опита да насочи към Хари Кейн. Коженото кълбо достигна до англичанина, който с лекота реализира за 1:3, но първоначално попадението му бе отменено заради засада. След нов преглед с ВАР обаче главният съдия Кристиан Дингерт забеляза, че всъщност играчът на Аугсбург Кристиян Якич играе с топката при опита си да избие, следователно засада няма и голът бе признат - 1:3 за Байерн. Това бе и 23-о попадение за Хари Кейн в Бундеслигата от началото на сезона. Наставникът на Аугсбург реагира и предприе тройна смяна. Именно една от резервите - Дион Дрена Бельо, имаше добра възможност десетина минути по-късно, след като отблизо стреля с глава, но Нойер успя да спаси.

Постепенно темпото в мача поспадна, като надеждите на домакините да вземат нещо от мача сякаш угасваха с всяка изминала минута. В 81-вата минута Сане пусна чудесен извеждащ пас към Матис Тел, но младият французин нацели гредата на Фин Дамен, останал очи в очи с него. Вместо обаче спокойно да затворят мача, играчите на Тухел сами си направиха живота труден. В 86-ата минута след корнер пред вратата на Нойер, стражът на Байерн опита да боксира топката, но вместо това удари Феликс Удокай. Последва поредна намеса на ВАР, след която главният рефер прегледа ситуацията и отсъди дузпа за Аугсбург. Зад топката застана влезлият като резерва Свен Михел, но ударът му от бялата точка бе отразен от Нойер, който се реваншира за грешката си. 

Интересните моменти в този мач обаче не спираха. Влезлият от пейката Томас Мюлер спъна в наказателното си поле Ермедин Демирович и реферът отсъди втора дузпа за Аугсбург. Зад бялата точка застана именно босненският нападател, който не сгреши и намали на 2:3. За повече обаче не остана време и тимът на Тухел измъкна така ценните три точки.

АУГСБУРГ (4-4-2): Дамен; Мбабу, Хаулеу, Удокай, Яго; Янсен, Якич, Реджбекай, Варгас; Титц, Демирович;

БАЙЕРН (4-2-3-1): Нойер; Герейро, Дайър, де Лихт, Дейвис; Павлович,Горетцка; Коман, Мусиала, Сане; Кейн;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация