Сашо Везенков изигра отличен мач, но Сакраменто загуби по изключително нелеп начин от Финикс

06:37
Сашо Везенков изигра отличен мач, но Сакраменто загуби по изключително нелеп начин от Финикс

Българинът Александър Везенков записа 14 точки, 2 борби и 1 асистенция с игра от 17 минути и 41 секунди в рамките на два престоя при загубата на Сакраменто Кингс от Финикс Сънс в среща от редовния сезон на НБА. 

Победата за “кралете” в гостуването на Финикс е задължително, след като отборът на Везенков загуби в две последователни срещи и вече е с баланс 23-16. Те все още са на петата позиция в Западната конференция, но при евентуална загуба днес може и да изпаднат от местата в челната шестица, които дават право на участие директно на 1/8-финал в плейофите.

Домакините от Финикс Сънс започва амбицирано със стартова петица, съставена от Грейсън Алън, Кевин Дюрант, Юсуф Нуркич, Девин Букър и Брадли Бийл.

От другата страна на паркета Майк Браун започва в обичайната петица с Кийгън Мъри и Харисън Барнс по крилата, Домантас Сабонис в центъра и гардовете Кевин Хъртър и Ди'Аарън Фокс.

Първият кош бе в полза на "кралете", като в първите минути играта бе равностойна и двата тима постоянно си разменяха водачеството без да си дадат шанс някой от тях да се откъсне. При 18:16 в полза на "кралете" гостите реализираха тройка, след което добавиха още един кош и дръпнаха със седем точки.

В следващите минути резултатът се поддържаше в този порядък, като в последната минута от четвърта Сакраменто реализира нови два коша и затвори частта с категоричната преднина от 39:27.

Някъде там в игра се появи за първи път Александър Везенков, който остана на паркета до края на първата четвърт. Българинът успя да реализира първите си точки, като най-ефективни в тази част бяха Барнс, Фоокс и Сабонис за гостите.

Александър Везенков остана и за втората четвърт на паркета, като напълно оправда доверието на Майк Браун. Българинът наниза няколко коша, бе точен включително от тройката, като дори за момент стана третият най-резултатен играч на паркета.

Това бе в помощ на цялостния възход на "кралете", които в началото на тази част вкараха четири поредни коша и преднината им набъбна до 18 точки. Добра серия на домакините върна изоставането на "слънцата" до 11 пункта и това принуди Майк Браун да поиска прекъсване при 44:55.

Очевидно то имаше положителен ефект и веднага след подновяването на играта гостите избухнаха с нова тройка, благодарение на която поведоха с 14 точки. Все пак Финикс се опитваха в минутите до края на полувремето да намалят изоставането си на под 10 точки и на няколко пъти се приближаваха, но Сакраменто отказваше да загуби контрола и запазваше солидния си аванс.

Калифорнийци дори увеличиха разликата си на 19 точки в един момент, като до края на полувремето допуснаха само още веднъж да намалят преднидната си и завършиха втората четвърт внушително с 68:51.

Най-хубавото бе, че Александър Везенков задържа доброто си представяне, остана третият най-добър на паркета, а от състава на Сакраменто отстъпваше само на голямата звезда на отбора Ди'Аарън Фокс. Българинът се оттегли на почивката с 12 точки, 2 борби и 1 асистенция, както и игрово време от 9 минути и 7 секунди.

В третата четвърт Сакраменто за първи път си позволи да играе по-слабо от съперника и загуби частта. Само че това се случи минимално с 28:33 и "кралете" не допуснаха срив, който да доведе до неприятен обрат. Дори напротив - момчетата на Майк Браун се представиха стабилно, като в един момент се оказаха с 21 точки аванс.

Ключови се оказаха последните пет минути, когато "слънцата" отбелязаха четири поредни коша и затвориха частта при 84:96.

Първата половина от второто полувреме бе ознаменувана и от началото на втория престой на Александър Везенков на паркета, с което българинът записа над 10 минути игра.

Българинът остана на паркета за началото на втората четвърт, като се задържа до шест минути преди финалната сирена. Тогава Майк Браун окомплектова състава си във формата от началната петица, с която започна срещата.

Междувременно Финикс направиха груби грешки в самото начало на четвъртта и допуснаха изоставане с 87:109, но непосредствено след това нанизаха три поредни коша и съкратиха до 15 точки, а малко след това дори направиха 101:113 четири минути и половина преди края.

Последва прекъсване за домакините, което доведе до чутовна промяна. "Кралете" направиха безобразно отпускане и профукаха за отрицателно време аванса си. Първо "слънцата" отбелязаха четири последователни коша, с което намалиха изоставането до четири точки, след което Сакраменто отговориха с точна стрелба. Тогава Финикс наниза отново четити поредни коша и направиха невероятния обрат, с който поведоха със 117:115.

Това обаче не бе всичко и "кралете" изравниха, като дори имаха шанса да поведат отново, но извършиха глупаво нарушение, което доведе до два наказателни удара за домакините. Те бяха отбелязани и съответно бяха забити последните два пирона в ковчега на кралете, които загубиха със 117:119.

За победителите най-ефективен бе Грейсън Алън с 29 точки, 5 асистенции и 6 борби.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация