Аталанта подхлъзна Милан на четвъртфиналите на Копа Италия

01:09
Аталанта подхлъзна Милан на четвъртфиналите на Копа Италия

Отборът на Аталанта е третият полуфиналист за Купата на Италия, след като спечели гостуването си на Милан с 2:1 в четвъртфинален сблъсък от турнира. „Росонерите“ поведоха чрез гол на Рафаел Леао (45’), но „нерадзурите“ осъществиха обрат с две попадения на Тюн Копмайнерс (45+2’, 59’ - дузпа). Това е втора победа за бергамаските над миланския гранд през този сезон след драматичния домакински успех с 3:2 в Серия "А" преди месец.

Стефано Пиоли предприел четири промени в стартовия си състав след успеха с 3:0 над Емполи. Завърналият се от наема си във Виляреал Матео Габия започна като титуляр вместо Симон Кяер, а 18-годишният Алехандро Хименес замени контузения Алесандро Флоренци. Този път Юнус Муса беше предпочетен пред Ясин Адли, а Лука Йович водеше атаката вместо Оливие Жиру. По двата фланга отново започнаха Рафаел Леао и Кристиан Пулишич. Гостите пък бяха подредени в 3-4-1-2 с Алексей Миранчук и преотсъпения от „росонерите“ Шарле Де Кетеларе като нападатели, зад които действаше Копмайнерс.

Мачът започна при спокойно темпо, като първото голово положение дойде в 19-ата минута, когато Марко Карнезеки отрази шут на Муса. Първото голово положение за бергамаските дойде в 31-вата минута, когато Емил Холм стреля доста неточно. Пет минути по-късно Де Кетеларе с глава свали топката за Мартен де Роон пред противниковата врата, но халфът не успя да играе с нея, тъй като се сблъска с Матео Габия. Наставникът на гостите Джан Пиеро Гасперини беше невъздържан в претенциите си за дузпа, заради което беше изгонен с червен картон от пейката си. Също така се стигна до принудителни смени за Габия и Де Роон, които бяха заменени съответно от Кяер и Марио Пашалич.

В 45-ата минута Леао и Тео Ернандес направиха двойна комбинация помежду си, при която португалецът откри резултата с удар от воле. Преднината на домакините обаче не се задържа дълго, тъй като още в добавеното време преди почивката Копмайнерс възстанови равенството с шут по земя от границата на наказателното поле.

В началото на втората част Копмайнерс потърси втори гол, но този път Майк Менян успя да избие далечния му изстрел. Муса отговори с удар с глава, който обаче беше уловен от Карнезеки. В 55-ата минута Копмайнерс отново се размина с второ попадение. Все пак само четири минути по-късно той наистина се разписа за втори път, след като беше точен от дузпа, отсъдена за спорно нарушение на Хименес срещу Миранчук.

В 62-рата минута именно Хименес беше заменен, за да може Филипо Терачано да дебютира за „росонерите“. Малко след това Де Кетеларе можеше да увеличи аванса на „нерадзурите“ от добра позиция, но лекият му удар беше уловен от Менян. В 66-ата минута шут на Миранчук мина покрай вратата. В 69-ата минута Едерсон пробва удар, но си спечели само корнер. Пулишич отвърна с изстрел от дистанция, който беше избит от Карнезеки. Секунди по-късно Муса не намери целта с поредния си шут.

В заключителните минути на редовното време Милан упражни натиск, но шут на Тео Ернандес мина над вратата, а изстрел на Муса беше отразен от Карнезеки. В последните секунди на добавеното време „росонерите“ поискаха дузпа за игра с ръка на противников играч при удар на резервата Ян-Карло Симич, но такава не последва след проверка на ВАР.

Така Аталанта се класира за четвъртия си полуфинал за Купата на Италия през последните седем години, като там ще срещне Фиорентина, който в своя четвъртфинал отстрани Болоня след изпълнение на дузпи. Що се отнася до Милан, 21-годишната суша на клуба в турнира продължава.

МИЛАН - АТАЛАНТА 1:2

1:0 Леао 45'
1:1 Копмайнерс 45'+2
1:2 Копмайнерс 59'-д.

Милан: Менян, Калабрия, Габия, Ернандес, Хименес, Муса, Райндерс, Лофтъс Чийк, Пулишич, Йович, Леао;

Аталанта: Карнезеки, Скалвини, Джимсити, Коласинак, Холм, Де Роон, Едерсон, Руджери, Копмайнерс, Миранчук, Де Кетеларе;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация