Манчестър Сити си тръгна доволен от "Гудисън парк"

00:12
Манчестър Сити си тръгна доволен от "Гудисън парк"

Европейският и световен клубен шампион Манчестър Сити победи с 3:1 като гост Евертън в двубой от 19-ия кръг на Премиър лийг. "Гражданите" направиха обрат през второто полувреме и се върнаха в топ 4 на класирането. Отборът на Джосеп Гуардиола събра 37 точки и изпревари Тотнъм.

Джак Харисън откри за Евертън в 29-ата минута, но Фил Фоудън изравни в 53-ата, а малко по-късно Хулиан Алварес се разписа от дузпа. Точка на спора в полза на гостите сложи Бернардо Силва в 87-ата минута.

"Гражданите" се завърнаха към ангажиментите си на домашната сцена, след като през миналата седмица триумфираха на Световното клубно първенство. Преди това отборът на Джосеп Гуардиола спечели само един от последните си 6 мача в шампионата и изоставаше с 8 точки от водача в класирането Ливърпул.

Евертън записа 4 поредни победи и се измъкна от зоната на изпадащите, но силната серия на "карамелите" беше спряна при визитата на Тотнъм, загубена с 1:2. Дори и в този мач съставът на Шон Дайч впечатли с представянето си, а днес затрудни максимално Ман Сити на своя "Гудисън Парк".

Евертън не е побеждавал днешния си съперник от 2017 година, когато постигна разгромен успех с 4:0. В следващите 14 мача "карамелите" стигнаха само до две равенства.

Въреки някои колебливи резултати, Ман Сити не спира да демонстрира офанзивната си мощ и вкара поне по два гола във всеки от последните си 6 мача.

Шон Дайч направи две промени в стартовите 11 в сравнение с гостуването на Тотнъм. От първата минута започнаха Андре Гомеш и Бето. Дуайт Макнийл и Джак Харисън действаха по крилата, а в ролята на офанзивен халф беше Джеймс Гарнър.

Доминик Калвърт-Люин остана на пейката, заедно с Арно Данжума, Бен Годфри и Майкъл Кийн. Ветеранът Шеймъс Коулман се завърна в групата, но също беше сред резервите.

В отсъствието на Ерлинг Холанд атаката на Ман Сити водеше Хулиан Алварес, а зад него бяха подредени Бернардо Силва, Фил Фоудън и Джак Грийлиш. Двойка вътрешни халфове бяха Родри и Матеус Нунеш. 

В центъра на защитата си партнираха Джон Стоунс и Мануел Аканжи. Другите двама бранители пред Едерсон бяха Кайл Уокър и Нейтън Аке. 

От самото начало Манчестър Сити притисна домакините в тяхната половина. Футболистите на Гуардиола с лекота сменяха фронта на атаките си и това създаваше много проблеми за бранителите на Евертън. Джордан Пикфорд отрази опасен удар на Хулиан Алварес, а малко по-късно Кайл Уокър опита шут извън наказателното поле, но топката премина доста встрани от целта.

Грешка на Джеймс Тарковски доведе до следващата възможност Ман Сити да поведе, но Фил Фоудън стреля в аут. В 14-ата минута Хулиан Алварес подаде хитро на Нунеш, който не успя да преодолее Пикфорд, а след това стражът на домакините се намеси безупречно и при добавката на Алварес.

В средата на полувремето Евертън за кратко пренесе действията пред вратата на Едерсон, но бразилецът така и не се наложи да се намесва решително. Ман Сити отново взе инициативата, но в 29-ата минута, противно на логиката, получи гол. До попадението се стигна след серия от лоши отигравания на футболисти на "гражданите". Дуайт Макнийл отне топката от Родри и веднага подаде на Харисън, който отблизо откри резултата.

Веднага след гола Родри можеше да се реваншира за грешката си, но, останал непокрит около границата на наказателното поле, шутира неточно. 

В 34-ата минута Харисън имаше шанс да се разпише още веднъж, но Едерсон спаси изстрела на крилото. Джон Стоунс пък получи удар и трябваше да бъде заменен принудително. Вместо него на терена се появи Йошко Гвардиол, който заигра като ляв бек, а Нейтън Аке се премести в центъра на отбраната до Аканжи.

До почивката Ман Сити отново загради домакините, но не създаде чисти положения пред Пикфорд.

Статистиката сочеше, че Евертън няма загуба от началото на сезона, когато води на полувремето. Манчестър Сити опита да вдигне оборотите в началото на втората част, но удар на Родри прелетя високо над гредата. В 52-ата минута Матеус Нунеш центрира остро, но Тарковски подложи крак и изби в корнер.

Секунди по-късно "гражданите" успяха да изравнят. Бернардо Силва комбинира с Фоудън, който шутира силно с левия крак и завари неподготвен Пикфорд - 1:1. Това беше девето попадение за английския национал през кампанията. 

Попадението настърви гостите още повече. Всяка атака на шампионите вещаеше голова заплаха. Хулиан Алварес изпълни пряк свободен удар, но Пикфорд внимаваше. Евертън не съумяваше да спира постоянните нахлувания на Ман Сити в наказателното поле. Стигна се и до разбъркване пред Пикфорд, при което Аке стреля, а Онана спря топката с ръка. След кратко колебание реферът Джон Бруукс посочи бялата точка. Пикфорд се опита да разконцентрира Алварес, за което получи жълт картон. Изпълнението на аржентинеца не беше убедително, но топката спря във вратата. 

Алварес се разписа за пети път от началото на кампанията в Премиър лийг. Ман Сити продължи да диктува събитията на терена, а Шон Дайч потърси промяна с включването на Доминик Калвърт-Люин и Майкък Кийн.

Четвърт час преди края Калвърт-Люин имаше златен шанс да изравни, но от чиста позиция не можа да преодолее Едерсон. Мачът се изнерви заради прекомерната агресия в играта на Евертън и Джон Бруукс вдигна няколко жълти картона, за да успокои страстите.

В 85-ата минута Алварес се освободи на границата на пеналта, но ударът му беше неточен. Интригата окончателно изчезна в 87-ата минута след блестящ гол на Бернардо Силва. Португалецът наказа много груба грешка на Джордан Пикфорд и с перфектен прехвърлящ удар оформи победата на Ман Сити.

В добавеното време удар на Фил Фоудън срещна гредата. 

Следващият мач на "гражданите" е на 30 декември у дома срещу последния в класирането Шефилд Юнайтед. Евертън пък ще приключи годината с гостуване на набралия скорост Уулвърхямптън.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация