"На много от нас ни се иска Везенков да попадне в Чикаго, защото градът е Малката България"

17:24
"На много от нас ни се иска Везенков да попадне в Чикаго, защото градът е Малката България"

Александър Везенков - актуалният Спортист №1 на България, който е и сред кандидатите за наградата през отминаващата година, този път има сериозна конкуренция. Два месеца след официалния си дебют за тима на Сакраменто в Националната баскетболна асоциация той не успява да постигне това, за което си беше мечтал - да се утвърди и да стане част от титулярния тим, както беше преди това в Олимпиакос. Какво се случва, защо е така, какво да очакваме и време ли е за промяна с друг отбора - разговаряхме с Иво Иванов. Той е писател и журналист, много добре познат в спортните среди. Завършил Националната спортна академия със специалност Баскетбол, както и Журналистика в Софийския университет. От дълги години работи и живее в щата Канзас.

За времето, което му се отпуска, Сашо се представя блестящо, твърди Иво. - На всички ни се иска треньорът Майк Браун да му има повече доверие. И от това, което сме наблюдавали толкова години в Европа, ми е повече от ясно, че ако му се даде възможност, той ще оправдае доверието. Въпросът е, че той трябва да извоюва – за кой ли път – доверието на още един треньор.

И допълва: Неговият период на аклиматизация, в който да свикне с различните натоварвания в САЩ, е по-стеснен. На Никола Йокич например му отне година-две, докато започна да се чувства комфортно. Но Везенков вече се е реализирал като баскетболист и аз мисля, че още в началото на 2024 година той ще се чувства много комфортно. Въпросът е да му се даде възможност, защото той играе в отбор, който разполага със страшно много играчи на неговата позиция. Той в момента е 9-ти – 10-ти в ротацията и минутите, в които играе, са крайно недостатъчни, за да покажеш на какво си способен.

Но пък от друга страна, ние българите, които сме почитатели на баскетбола, сме горди, защото самият факт да попаднеш в тази лига, сред тази шепа богоизбрани, само по себе си е изключително постижение.

Иво допълва с поглед върху Лигата: НБА е малка лига като брой играчи, те се познават помежду си и са познати за всички. Играта на Везенков е на показ и не казвам, че трябва да се прави трансфер, но съм сигурен, че има отбори, които не биха имали нищо против да го имат. В моите мечти, той би се вписал великолепно в Сан Антонио, където треньор е Грег Попович е неговите схеми на игра биха паснали великолепно на стила на Везенков. Знам, че Торонто има интерес към него, там е вторият треньор в историята на Лигата, който е чужденец. На много от нас ни се иска Везенков да попадне в Чикаго, защото градът е Малката България и това е отбор, който се опитва да се освободи от няколко играчи, които не го водят към победи. Там той ще има подкрепата на много голямата българска диаспора.

Иво Иванов разказа и какво му предстои на писателското поприще: От години работя по три проекта – театрална пиеса, художествен роман – нещо, което не съм правил досега, и друга колекция от разкази. Надявам се поне един от тях да бъде завършен през 2024-та.

Автор: Владислав Стоянов, БНР

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация