Какво ще представлява футболният Франкенщайн, наречен "Суперлига"

15:35
Какво ще представлява футболният Франкенщайн, наречен "Суперлига"

“A22” - компанията, която стои начело на идеята за Суперлигата, очерта как ще изглеждат новите европейски футболни състезания. Компанията обявява ново предложение за европейски състезания за мъже и жени в средата на седмицата, в които участието ще се основава на спортни постижения, промоция и изпадане и няма да има постоянни членове.

Това е съществена разлика с първоначалната идея за Суперлигата, обявена през април 2021 г., която предвиждаше 20 отбора, от които 15 бяха клубовете-основатели и не се предвиждаше отпадащи отбори. Така или иначе обаче почти всички от първоначалните участници в проекта се отказаха, като само Реал Мадрид и Барселона останаха поддръжници на идеята за такова състезание, а мнозинството от футболните привърженици също посрещнаха с негодувание евентуален такъв проект.

Новото предложение за Суперлигата идва след решението на съда на ЕС, който обяви, че ФИФА и УЕФА злоупотребяват с господстващото си положение, а двете организации не могат да санкционират клубове, които искат да участват в нови клубни футболни надпревари. Сега се предвижда форматът на Суперлигата да зачита пирамидата на европейския футбол. Проектът ще се състои от 64 участващи клуба в три лиги - Звездна, Златна и Синя. Това ново предложение за Суперлига е резултат от обширен диалог с многобройни заинтересовани страни в областта на футбола през последните две години, включително фенове, играчи, клубове, лиги, политически представители и експерти.

Основните елементи на предложението за Суперлигата са следните:

- Първите две лиги - Звездната и Златната - са с по 16 клуба, а Синята лига е съставена от 32 клуба;

- Участието се основава на спортни заслуги, без постоянни членове;

- Ежегодно повишаване и понижаване между лигите. Достъпът до Синята лига ще се основава на представянето в националните лиги;

- Клубовете ще играят домакински и гостуващи мачове в групи по 8 тима, като общият брой мачове на клуб е минимум 14 на година - 7 домакински и 7 гостуващи;

- В края на сезона във фазата на елиминациите ще се определят промоциите и шампионите на клубовете от всяка лига;

- Няма да има европейски мачове извън тези, които вече са предвидени в настоящите състезания, а мачовете в средата на седмицата няма да пречат на календара на националните лиги през уикендите;

- През първата година на състезанието клубовете ще бъдат избирани въз основа на индекс от прозрачни критерии, основани на резултатите.

- Правила за финансова устойчивост и прозрачност. За да се осигури стабилност при стартирането на състезанието, приходите за първите три години са гарантирани и тази сума надвишава предвидената за следващия цикъл. Солидарните плащания представляват 8 % от приходите на Суперлигата, като минималното плащане е 400 млн. евро, което е над два пъти повече от сумата, разпределяна в настоящото европейско състезание.

Предложеното женско състезание ще следва същите принципи като мъжките лиги: Звездната и Златната лига ще имат по 16 клуба, разделени в две групи по 8, с домакински и гостуващи мачове и гарантиран минимум от 14 мача на клуб годишно.

Предвидена е също иновативна нова платформа за цифрово предаване, с която можете да се гледат всички мачове на живо и безплатно. “A22” предлага да създаде водещата  стрийминг платформа за спортни събития, наречена Unify, където милиарди фенове ще имат възможност да гледат безплатно мачовете от Суперлигата.

В допълнение към мачовете на живо платформата ще предлага най-интересните моменти, анализи и информация за мачовете, специфично за клубовете съдържание и много други интерактивни опции. Всички мачове от женската лига също ще бъдат показвани на платформата. Това ще постави женския футбол в центъра на вниманието и ще му осигури растежа и глобалното покритие, които заслужава.

През следващите седмици “A22” ще обсъди своето предложение с всички заинтересовани страни с цел инициативата да бъде придвижена възможно най-бързо. Главният изпълнителен директор на компания е Бернд Райхарт заяви: “Решението на Съда на ЕС слага край на 69-годишния монопол на УЕФА. То отваря безспорния път за клубовете да организират и управляват европейските футболни състезания.

Вярваме, че нашето предложение ще създаде най-вълнуващото футболно състезание в Европа, генерирайки по-добра и по-устойчива екосистема за мъжкия и женския футбол. Това ще укрепи историческите клубове, които в момента се борят да се конкурират на международно ниво, като същевременно ще донесе сила на цялата футболна пирамида.  Искаме да предоставим това уникално и зрелищно състезание на феновете по целия свят. Искаме те да имат достъп до най-добрите мачове и иновативно изживяване по най-лесния начин. Имайки предвид феновете, така ще затвърдим позициите на футбола като единствения наистина глобален спорт”.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация