В Барса потриват доволно ръце след решението на съда

14:27
В Барса потриват доволно ръце след решението на съда

Барселона, който заедно с Реал Мадрид, бе един от  клубовете, инициирали идеята за създаване на Суперлига, излезе с позиция относно днешното решение на Съда на Европейския съюз, в която изрази подкрепата си за проекта, който беше замразен, и призова всички страни за подновяване на дискусиите относно създаването на нова футболна надпревара.

„Футболен клуб Барселона иска да изрази задоволството си от решението на Съда на Европейския съюз (CJEU) относно проекта за Суперлига, предложен от A22 Sports. Като един от клубовете, движещи проекта за Суперлигата, ФК Барселона смята, че присъдата проправя пътя за ново футболно състезание от елитно ниво в Европа, като се противопоставя на монопола над футболния свят, и желае да започне нови дискусии относно пътя, по който европейските състезанията трябва да бъдат приемани в бъдеще.

От основаването си през 1899 година футболен клуб Барселона винаги е бил пионер в света на спорта, водещ стремежа към по-професионални структури както на местно, така и на международно ниво, по отношение както на мъжки, така и на женски състезания, в различни спортове и от различни социални проблеми. Ето защо, както твърди през последните години, клубът смята, че средносрочната устойчивост на европейския футбол предполага необходимостта от създаване на концепция от вида на Суперлигата, предложена от A22. Това е надпревара с такава система, която би решила проблеми като претоварването на календара и прекомерния брой мачове на националните отбори. Система, която ще работи за регулиране на финансовия феърплей сред участващите отбори и която ще постави местните и международни играчи и феновете в центъра. Тази система трябва да зачита функциите и устойчивостта на вътрешните състезания и трябва да бъде меритокрация, която се основава предимно на резултатите на терена.

В годината, когато клубът празнува своята 125-та годишнина, Барса иска да продължи да предлага своя опит и познания за различни спортове, за да предложи решения за текущи проблеми в елитния спорт. Ето защо клубът декларира подкрепата си за Суперлигата, рекламирана от A22, и насърчава конструктивен дебат както между националните, така и между международните футболни органи – нещо, което бе одобрено от днешното решение на Съда на Европейския съюз“.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация