Везенков изигра най-силния си мач за Сакраменто, но "лъвовете" се предадоха пред мощта на Клипърс

07:55
Везенков изигра най-силния си мач за Сакраменто, но "лъвовете" се предадоха пред мощта на Клипърс

Отборът на Сакраменто Кингс загуби калифорнийското дерби с Лос Анджелис Клипърс. Възпитаниците на Майк Браун допуснаха поражение от своя съперник със 117:131 (27:35, 23:37, 31:30, 36:29) в "Голдън 1 Сентър" в Сакраменто. Това бе втори мач за "лъвовете" през последните 24 часа, като те не успяха да се противопоставят на Клипърс в защита, което си личи и от огромния брой допуснати точки.

Александър Везенков записа ново върхово постижение за точки в НБА, след като се отличи с най-ефективното си представяне в лигата с 13 точки и 5 борби при 5/7 стрелба от игра, включително 3/5 от тройката. Българският национал игра цели 24 минути в срещата днес, като започна мача от резервната скамейка, но влезе с титулярите за старта на второто полувреме и до самия край на срещата бе част от първата петица на "лъвовете". На голямата почивка Везенков бе единственият играч на Кингс с положителен +/- от +7, като той отново впечатли с добро представяне във втори пореден мач, след като вчера имаше основна роля за обрата над Голдън Стейт Уориърс.

Нищо обаче не можеше да спре развилнелите се звезди на Клипърс. Джеймс Хардън започна мача с 14 точки през първата четвърт, след това Пол Джордж пое отговорността в нападение, а накрая Кауай Ленърд се превърна в най-резултатен с 34 точки при 14/18 стрелба от игра. Тимът на Тайрон Лу допусна едва четири грешки в нападение и в един момент стреляше 11/18 от тройката по пътя към победата. 

Във временното класиране на Западната конференция Сакраменто е на шестата позиция с актив от 10 победи и 7 загуби, докато ЛА Клипърс е на десетото място с баланс от 8 успеха и 9 поражения.

Първите минути от калифорнийското дерби протекоха равностойно, като защитата на Сакраменто се справяше добре с опазването на Пол Джордж и Кауай Ленърд. "Лъвовете" водеха с 6:3 след близо пет минути игра, преди Терънс Мен и Ивица Зубац да предизвикат пълен обрат при 6:8 в полза на Клипърс. Джеймс Хардън обаче намери целта при първите си две тройки, а след това Брадата успя да запише кош и фал след нарушение на Домантас Сабонис за 11:14 в полза на тима от Ел Ей. Хардън продължаваше да напомня за най-силните си години с 12-ата си точка в мача, която помогна на Клипърс да дръпнат с шест напред при 14:20. 

Трей Лайлс отново бе предпочетен от Майк Браун за първа алтернатива на позицията тежко крило, докато Сабонис пък си изкара второто лично нарушение още в първата четвърт. Клипърс пък продължаваха да водят в резултата при 21:26 след поредната страхотна изява на Хардън. Десеткратният участник в "Мача на звездите" вече имаше 17 точки след една четвърт игра, а момчетата на Тайрон Лу водеха с 27:35. Александър Везенков се появи за кратко на паркета в края на първата част, но бе изваден почти веднага за последната защита на "лъвовете" в периода. Естествено, българинът започна втората част на паркета и овладя първата си борба в мача, след като извърши нарушение срещу Ръсел Уестбрук. Веднага след това Везенков отбеляза първата си тройка в мача, възползвайки се от дупките в зоновата защита на Клипърс - 30:38. Впоследствие Клипърс излязоха напред с двуцифрена преднина след мощна забивка на Кауай Ленърд, която завърши и с нарушение за 37:48. Везенков изигра солидна защита срещу Ръсел Уестбрук и го принуди да стреля еърбол от средно разстояние, а Дейвиън Мичъл собственоръчно върна Сакраменто на шест точки от своя съперник при 42:48.

Момчетата на Майк Браун обаче така и не можеха да съкратят изоставането си, тъй като Клипърс винаги намираха начин да разчупят защитата на "лъвовете". Везенков отново се отличи с добра изява в защита, след като сложи ръка в лицето на Пол Джордж и не му даде да вкара тройка, но така или иначе най-полезният играч в Евролигата почти не докосваше топката в нападение, а неговият тим губеше с 47:56 в средата на втората част. Везенков излезе, а на паркета неговите съотборници нямаха решение срещу Пол Джордж, който "влезе в зоната" и вече имаше 17 точки за 50:63 в полза на Клипърс. Кауай Ленърд също се присъедини към шоуто и така гостите вече имаха аванс от 18 точки при 50:68, след като стрелбата им от тройката вече бе 11/18. Баскетболистите на Сакраменто изглеждаха изгубени и демотивирани, докато разликата на таблото продължаваше да се увеличава - 50:72 след 24 минути игра. Единствено Везенков беше с положителен +/- от отбора на Кингс на полувремето с +7.

Майк Браун заложи на Везенков в началото на второто полувреме, като той замени Крис Дуарте редом до другите титуляри. И това обаче не даваше резултат, тъй като Клипърс поддържаха сериозната си преднина при 56:79 в своя полза. Българинът отново показа точния си мерник, след като наниза и втората си стрелба от далечно разстояние за шестата си точка в срещата - 59:81. Малко след това Везенков стана и третият най-резултатен играч на Кингс в срещата след борба в нападение и добавка за 68:88. Ивица Зубац надиграваше категорично Домантас Сабонис под коша на "лъвовете", като Клипърс поддържаха 20-точковата си преднина. Везенков пък се отличи с още една страхотна изява в нападение, след като отбеляза флоутър с табло за десетата си точка и 74:94. До този момент той и Фокс бяха единствените с двуцифрен точков актив за Сакраменто. Фантастичната серия на българския национал продължи с още една тройка за него и той вече имаше 13 точки при 5/6 стрелба от игра. Въпреки всички положителни неща в индивидуалното представяне на Везенков отборът на Сакраменто нямаше какво да стори срещу атомното нападение на Клипърс - 81:102 преди старта на последната четвърт.

Везенков остана на терена и за началото на последната четвърт, като общо се задържа на паркета в рамките на 14 поредни минути, преди да бъде заменен от Харисън Барнс при резултат 86:109 в полза на Клипърс. Сакраменто най-сетне успя да съкрати разликата до под 20 точки при 97:113 след кошове на Фокс и Монк. Тройка на Монк вдигна феновете на крака, тъй като разликата вече бе 13 точки при 100:113 в средата на финалния период. Везенков и Сабонис се завърнаха на паркета за оставащите пет минути от редовното време при 105:120 в полза на гостите. Кауай Ленърд обаче бе неудържим от другата страна и с лекота водеше отбора си към победата - 117:131 в полза на Клипърс.

Кауай Ленърд завърши с 34 точки и 9 борби за успеха на ЛА Клипърс. Джеймс Хардън допринесе с 26 точки, 6 асистенции и 5 откраднати топки, Пол Джордж прибави 19 точки и 7 асистенции, Терънс Мен наниза 18 точки, а Ивица Зубац се разписа с 14 точки и 8 борби.

Ди'Аарън Фокс се отличи с 40 точки и 5 борби за Сакраменто. Малик Монк бе втори по резултатност с 15 точки, Александър Везенков завърши с 13 точки и 5 борби, а Домантас Сабонис добави едва 11 точки при 3/12 стрелба от игра.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

САКРАМЕНТО: Ди'Аарън Фокс, Крис Дуарте, Кевин Хъртър, Харисън Барнс, Домантас Сабонис;

ЛА КЛИПЪРС: Джеймс Хардън, Терънс Мен, Пол Джордж, Кауай Ленърд, Ивица Зубац;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация