Борислав Михайлов: Горд съм, че успяхме да спасим човешки животи

19:01
Борислав Михайлов: Горд съм, че успяхме да спасим човешки животи

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов бе изслушан пред Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание за скандалите и протеста около двубоя между "лъвовете" и Унгария. 

Той говори за кореспонденцията между БФС, УЕФА и СДВР в дните преди европейската квалификация и отново заяви, че футболната централа не може да поеме отговорност за сблъсъците миналия четвъртък. Михайлов открои, че с действията си полицията е спасила човешки животи, и категорично отрече да е имало политически натиск върху него. 

"Вчера изпратихме цялата хронология и сте запознати всички. Цялата комуникация идва от сведения от компетентните органи в България, от фейсбук страници, от изследване на проблемите за сигурността на този мач от страна на УЕФА. Очакваха се над 3500 фенове от крайнодесни фракции от Унгария. Ние няма как да знаем какви са заплахите като футболен съюз. Затова има компетентни органи и изпратени писма", отговори Михайлов на първия въпрос, касаещ защо БФС не е запознал предварително футболната общественост за комуникацията на централата със СДВР и УЕФА за изместване на двубоя между България и Унгария.

Последва изявление на Борислав Михайлов, което той прочете пред Комисията. В него той отново отрече БФС да поеме отговорност за кървавия протест миналия четвъртък.

"Уважавана г-жо председател, уважаема комисия! Благодаря ви, че отново имам възможността да изясня хронологията по организация на двубоя с Унгария. БФС носи отговорност на стадиона, но не и извън него. Недопустимо е да се търси отговорност от БФС за случващото се извън стадиона. Отговорност трябва да се търси от провокаторите и хората, които са им платили. БФС не може да се превърне в изкупителна жертва.

"УЕФА наказва за нахлуване на стадиона, за чупене на държавно и частно имущество с цел прекратяване на мача. Организираме мач, в който трябва да сме сигурни за сигурността на хората, на футболистите и всички служители. Свастиките не са толкова опасни, защото ще ни накажат с глоба. Горд съм, че успяхме да спасим човешки животи", започна Михайлов.

"Политически натиск съм нямал. Никой не ми се обаждал, нито някой ми е писал. Тук съм дошъл като човек, който уважава тази институция. Не съм дошъл да се превръщам в жертвено агне. Различно се тълкува от всеки тази толкова дълга кореспонденция. Никой не търси фактите, а иска да има жертва. Жертвата вече е посочена. Това не е никакво изслушване, а нападение срещу мен", продължи президентът на БФС.

"УЕФА отказаха да продават билети заради силната препоръка да няма фенове на мача. Това е сериозна и много дълга кореспонденция между всички страни. Ние не сме отказали билетите, просто Унгарската федерация не пожела. От две години и половина е това нещо заради шепа хора. Подобни хора подбуждат медийно и по всякакъв начин. Има други хора, които ги финансират. Хулиганите превърнаха мирния протест в немирен. Не може всеки протест да води до оставката на някой, без да е казано кой е виновен и доколко е доказана тази вина".

"Ако мачът се играеше в Пловдив, унгарците щяха да кацнат в Пловдив. Ако беше в Кърджали, унгарците знаеха, че е близо до Пловдив. Когато е на закрити врати, мачът може да се играе на стадион с категория 3 на УЕФА, какъвто е този в Кърджали. Да си шеф на БФС е отговорност, а моят живот е футбол. Винаги се говори за платени протести, когато има протести. Има нормални хора, които протестират и други 150 човека с маски. Те започват да бутат и да правят проблеми", каза още Михайлов.

"Следващият домакински мач ще бъде март месец и се надявам дотогава да няма нови ексцесии. Надявам се да има и нов стадион до 2-3 години. Надявам се да можем да въртим стадионите, както правят и в другите държави, за да може националният ни отбор да играе не само в София.

Мачът е добре организиран вътре. Всичко се случва навън. Името на организатора е публично известно и ясно може да се види кой подстрекава протеста. Самият министър е казал името му.

След всички тези кореспонденции, мачът беше определен като рисков. Ако си спомняте преди четири години, тогава пак беше страшно на мача с Англия. Това невинаги може да бъде овладяно".

"Всички знаят вашето отношение към мен и вашите борби. Всичките ви въпроси са извън темата и отказвам да отговарям", беше отговорът на Борислав Михайлов към Радостин Василев, който запита шефa на БФС кога ще подаде своята оставка.

"Футболният съюз не се занимава с политика и не виждам защо точно от Народното събрание вие предизвиквате човек да си подаде оставката, избран от футболните хора. Аз казах, че ще свикам Изпълком. Нищо не сте направили за футбола, за да ми искате оставката. Дали сме цялата кореспонденция, всеки може да я тълкува", завърши изслушването си президентът на Българския футболен съюз - Борислав Михайлов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари