Стана ясно колко са ранените след протеста на феновете срещу БФС

07:08
Стана ясно колко са ранените след протеста на феновете срещу БФС

Вчерашният 16 ноември 2023 г. можеше да бъде запомнен като една от онези поредни футболни вечери, в които един отбор играе добре, но в крайна сметка не успява да спечели след злощастен автогол в последните минути. Събитията преди и след двубоя между България и Унгария от група “G” на квалификационния турнир за Евро 2024 направиха така че спортно-техническите аспекти да са последното нещо, с което да бъде запомнена футболната среща.


След потресаващо фиаско квалификацията се изигра при закрити врата без родните фенове, които останаха извън секторите на стадион “Васил Левски” в столицата. Те обаче се събраха около спортното съоражение, за да протестират срещу ръководството на БФС. Очаквано се стигна до пререкания между полицаи и протестиращи, които ескалираха и се стигна до грозни сцени, кулминирали в брутално насилие от страна на органите на реда.


Все пак не се стигна до загуба на човешки животи, което е цяло чудо предвид потресаващите кадри, които се появиха в края на вечерта.


По последни данни над Центърът за спешна медицинска помощ в София е получил над 19 сигнала за пострадали по време на събитията около мероприятието, като някои от пострадалите са прегледани на място от прегледаните екипи, а други са отведени по болнични заведения, предава БТА. Информацията е за един приет в болница “Царица Йоана”, който е бил напръскан със спрей. Друг от пострадалите е приет във Военномедицинска академия с травма на главата. Още двама пък са откарани в болница “Св. Анна”, като единият от тях също е с травма на главата, а другият има счупени костици на носа.


Източникът съобщава за пострадали и сред полицаите, като информацията е за поне петима от тях. Първоначално се твърдеше, че провокацията е започнала от феновете, които нападнали полицейски служители с жилетки “антиконфликт” и въпреки множеството предупреждения последните били замеряни от ултраси с “павета, кюлчета, паркинг елементи и пиротехника”.


Появи се и информация, че метежът е започнал след сбиване между феновете на отделните отбори, които подкрепят. По-късно в социалните мрежи се появиха коментари на участващи в боя, които отрекоха подобно нещо да е истина и натояха на тезата, че боят е бил провокиран от органите на реда.


Междувременно се появиха и видеоклипове как протестиращи са заобиколени от полицейски служители от двете страни в улица, където не им се позволява да минат и масово всички биват повалени на земята при видно мирно поведение от страна на гражданите.


Всичко това в известен смисъл остава на заден план, защото до него просто можеше и да не се стига. Преди всичко самият мач се игра без публика именно от опасението, че точно тези ексцесии ще се случат на самия стадион и това ще бъде петно върху целия ни футбол. Също така бяха впрегнати драконови мерки за сигурност с над 1600 униформени полицаи, както и голяма част от централната част на града беше блокирана, за да не се стигне до инциденти. В крайна сметка беше хвърлено и петното, и инцидентите се случиха.


А България изпраща поредния неуспешен квалификационен цикъл, като ръководството на БФС, което вече управлява почти две десетилетия, все още твърди, че не носи отговорност за тези резултати.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация