Гърция завърши достойно европейските квалификациите с реми срещу Франция

23:59
Гърция завърши достойно европейските квалификациите с реми срещу Франция

Франция завърши квалификациите за Евро 2024 с равенство като гост на Гърция в Атина - 2:2. Отборът на Дидие Дешан беше безгрешен до момента и с лекота си осигури място на финалите в Германия, но не успя да запази стопроцентовия си актив. Рандал Коло Муани откри за "петлите" в 43-ата минута, в началото на втората част домакините отговориха с попадения на Анастасиос Бакасетас и Фотис Йоанидис, а далечен удар на Юсуф Фофана в 73-ата минута оформи крайния резултат. Гърците имаха и голяма доза късмет, защото на три пъти гредите ги спасиха, включително след шут на появилия се от пейката Килиан Мбапе във финалните секунди на двубоя.

"Петлите" вече се бяха класирали за финалите на шампионата на Стария континент, но искаха да завършат пресявките с пълен актив от точки. До момента съставът на Дидие Дешан имаше 7 победи и голова разлика 27:1. Гърците пък знаеха, че не могат да изместят Нидерландия от второто място в групата заради по-лошите си показатели в преките двубои. Южните ни съседи обаче ще разчитат да се доберат до финалите на Евро 2024 през плейофите.

Гърция игра в система 3-5-2, като в защита действаха Панайотис Рецос, Константинос Мавропанос и Пантелис Хаджиакос. В предни позиции Жерард Нус, който водеше отбора в отсъствието на наказания селекционер Густаво Пойет, заложи на Йоргос Масурас и Фотис Йоанидис, а по двата фланга започнаха Димитрис Янулис и Лазарос Рота.  

Дешан направи цели 8 промени в сравнение с двубоя срещу Гибралтар преди няколко дни, спечелен с рекордното 14:0. Титулярните си места запазиха само Тео Ернандес, Адриен Рабио и Антоан Гризман, който изведе отбора с капитанската лента. Звездата на Атлетико Мадрид записа своя 84-и пореден мач с екипа на националния тим. На вратата застана Брис Самба, Жул Кунде се завърна като десен бек, а Усман Дембеле и Рандал Коло Муани помагаха с пробиви по крилата на тарана Оливие Жиру.

Както и се очакваше, французите контролираха случващото се на терена от самото начало, а домакините се опитваха да изненадат съперника с контраатаки. В 6-ата минута Рабио отправи неточен удар. Гърците отговориха с опасно центриране на Рота, но топката не стигна до Янулис. След четвърт час игра Гризман тества рефлекса на Одисеас Влаходимос с шут извън наказателното поле. Вратарят на Гърция внимаваше и изби в корнер.

Последваха по-спокойни минути, в които никой от отборите не създаде нещо интересно в офанзивен план. Французите не пресираха достатъчно активно и това позволи на домакините в отделни периоди да задържат по-продължително топката. В 33-ата минута перфектен дълъг пас на Юсуф Фофана намери Гризман, който отигра с едно докосване, но топката срещна гредата. Секунди след това нова добра френска атака завърши с несполучлив удар на Тео Ернандес.

"Петлите" все пак се оттеглиха с преднина на почивката благодарение на Коло Муани. Нападателят на Пари Сен Жермен откри резултата в 43-ата минута, когато получи хитро подаване от Жиру и едва не скъса мрежата. Въпреки че шутира от малък ъгъл, Коло Муани не остави никакви шансове на Влаходимос. Гърция пък завърши полувремето без нито един точен удар.

В началото на втората част обаче домакините се активизираха, а Франция сякаш искаше да пести сили. В 55-ата минута Тео Ернандес загуби топката по елементарен начин и стана причина за поредица от удари към вратата на Самба. Първите два от тях бяха блокирани, но не и този на Бакасетас, който спря в мрежата - 1:1.

Пет минути по-късно нова разконцентрирана проява на френски футболист доведе до втори гол във вратата на Самба. Кунде позволи на Димитрис Янулис да го премине с лекота и да подаде по тревата на Йоанидис, който отблизо заби дебютното си попадение с екипа на националния отбор.

Дешан веднага прибегна към смените и пусна в игра Килиан Мбапе, Кингсли Коман и Жонатан Клос, а малко по-късно Маркюс Тюрам замени Жиру. "Петлите" се настаниха в противниковата половина и голът беше само въпрос на време. Изравняването не дойде след атака с много пасове, а с бомбен изстрел на Фофана. Халфът на Монако получи топката от Мбапе и шутира с всичка сила, а Влаходимос нямаше какво да стори - 2:2.

Французите не спряха да атакуват. В 85-ата минута Рабио и Тюрам взаимно си попречиха и топката излезе в аут. В самия край на редовното време Коман преодоля двама гръцки играчи и опита ниско центриране, топката се отклони от бранител в синьо и докосна и двете странични греди, но не премина голлинията. Това беше предпоследният шанс за "петлите", защото в добавеното време и напречната греда помогна на Гърция след отличен удар на Мбапе и намеса на Влаходимос.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация