Франция победи Нидерландия като гост

00:16
Франция победи Нидерландия като гост

Франция победи с 2:1 като гост Нидерландия в голямото дерби в група "B" от днешните евроквалификации и по този начин официално се класира за Евро 2024 в Германия. В герой за "петлите" се превърна голямата им звезда Килиан Мбапе, който реализира  двете красиви попадения за тима си (7', 53'). Дебютантът Куилиндши Хартман върна едно попадение за "лалетата" в 84-тата минута, но за повече нямаше време. Тимът на Дидие Дешан бе по-добрият отбор в Амстердам и заслужено се поздрави с пореден успех.

Така французите продължиха с перфектното си представяне дотук, като все още нямат загубена точка в групата и по този начин вече отборът и математически е на еврофиналите догодина. Нидерландия пък ще има тежка битка за второто място в групата с Гърция, като двата тима се срещат в пряк двубой през следващата седмица. Потвърди се и статистиката, която категорично продължава да е на страната на французите, които вече имат 5 победи в последните шест официални срещи с "лалетата".

Нидерландците имаха сериозни проблеми с контузени, като в лазарета бяха важни футболисти като Коди Гакпо, Френки де Йонг, Матайс де Лихт, Мемфис Депай, Майк Флекен и Юриен Тимбер.

Младият вратар на Брайтън Барт Вербруген стартира за пръв път на вратата на "лалетата", а бранителят на Фейенорд Лутсхарел Геертрюда замени де Лихт в тройката бранители, като партнираше на Вирджил ван Дайк и Нейтън Аке. Куман бе предприел и още редица промени в състава си в сравнение с победата над Ейре в предишната евроквалификация, като Ваут Вегхорст бе предпочетен пред Донийл Мален и бе на върха на атаката, подпомаган от Тижани Райндерс и отлично представящия се за РБ Лайпциг Шави Симонс. В халфовата линия пък имаше цели трима нови титуляри в лицето на Джоуи Ферман, Мартен де Роон и Куилиндши Хартман от Фейенорд, който също записа дебюта си за националния отбор. Те замениха сред титулярите Матс Вийфер, контузения Френки де Йонг и Дейли Блинд.

Селекционерът на Франция Дидие Дешан също трябваше да решава някои проблеми в отбраната си, като заради травми отпаднаха бранителите Уилиам Салиба, Дайо Упамекано, Жул Кунде и Аксел Дисаси, а на тяхно място бяха повикани дебютантите Кастело Лукеба и Мало Густо.

Майк Менян стартира на вратата за "петлите". Защитникът на Марсилия Жонатан Клос и Ибрахима Конате заеха местата на Конде и Упамекано във френската отбрана, като партнираха на братята Люка и Тео Ернандес. Орелиан Чуамени и Адриен Рабио бяха двойката дефанзивни халфове. Атаката на Франиция водеше Рандал Коло Муани, подпомаган от Кингсли Коман, Антоан Гризман и Килиан Мбапе.

Срещата започна с наглед по-активна игра на домакините, но Франция нанесе своя удар още в 7-ата минута. Жонатан Клос центрира добре отдясно, а защитатата на Нидерландия бе напълно подготвена, от което се възползва Килиан Мбапе, който с хубав удар от въздуха откри резулата за "петлите" - 0:1. "Лалетата" изглеждаха шокирани от ранното попадение и дълго време не успяха да реагират. Французите спокойно разиграваха и напълно контролираха нещата, като не даваха никаква възможност на момчетата на Роналд Куман да създадат каквато и да е опасност. Едва в 27-ата минута дойде първото по-добро положение  за лалетата", когато Дензъл Дъмфрис се включи добре и подаде на Джоуи Ферман, който обаче стреля неточно. Сякаш окуражени от това, още в следващата минута Шави Симонс направи добър индивидуален рейд и стреля опасно, но шутът му рикошира и не намери целта.

Добрите възможности в мача продължиха, като първо в 34-тата минута Антоан Гризман центрира от пряк свободен удар и Ибрахима Конате стреля с глава, но Барт Вербруген се намеси. Две минути по-късно най-опасният играч на Нидерландия Шави Симонс пробва силен далечен удар, но Майк Менян успя да избие. Междувременно Ваут Вегхорст получи контузия и бе заменен от Донийл Мален. В 39-ата минута Орелиан Чуамени също стреля от дистанция, но стражът на нидерландците спаси. Минута преди края на редовното време дебютантът Куилиндши Хартман пробва поредния удар от дистанция, като първоначално Майк Менян не се намеси добре и можеше да си създаде сериозни неприятности, но в крайна сметка спаси.

Втората част започна с възможност пред резервата Донийл Мален, който получи подаване от Джоуи Ферман и стреля, но ударът му бе блокиран от Люка Ернандес и попадна в ръцете на Менян. И отново както през първата част Франция вкара ранен гол след подновяването на играта. След добра атака за Франция топката бе избира от нидерландската защита и попадна в Килиан Мбапе, който със страхотен далечен шут с десния крак удвои преднината на тима си в 53-тата минута. Домакините оитаха да реагират и можеха да се върнат бързо в мача след като Майк Менян увисна след центриране, но френската защита успя да избие. Гол на Донийл Мален в 55-ата минута пък бе отменен заради тънка засада. След това нещата навлязоха в познатото за мача русло - Франция владееше топката и не позволяваше особени опасности пред вратата си. Роналд Куман опита да промени развоя на срещата с редица промени, но те дълго време не доведоха до кой знае каква промяна.

В 82-рата минута Донийл Мален имаше една от малкото добри ситуации за Нидерландия през втората част, но бе неточен с далечния си шут. И когато изглеждаше, че срещата просто се доиграва, "лалетата" успяха да върна един гол. След добра комбинация Стивън Бергвайн проби отляво и подаде на дебютанта Куилиндши Хартман, който с удар с левия кръг излъга Майк Менян и намали на 1:2. Франция реагира бързо на предизвикателството и три минути по-късно можеше отново да поведе с два гола, но далечният му шут нацели горната греда на Барт Вербруген. В продължението на мача отново Хартман можеше да бъде герой за тима, като центрира остро към Стивън Бервайн, но той не успя да засече топката, като това бе и последното опасно положение в срещата.

НИДЕРЛАНДИЯ (3-4-2-1): Вербруген; Геертрюда, ван Дайк, Аке; Дъмфрис, Ферман, де Роон, Хартман; Райндерс, Симонс; Вегхорст;

ФРАНЦИЯ (4-2-3-1): Менян, Клос, Конате, Л.Ернандес, Т. Ернандес; Чуамени, Рабио; Коман, Гризман, Мбапе; Коло Муани;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация