Франция използва цялата си голова мощ срещу клетия тим на Гибралтар (видео)

00:15
Франция използва цялата си голова мощ срещу клетия тим на Гибралтар (видео)

Франция постигна най-голямата победа в историята си, след като се подигра с Гибралтар в Ница в мач от група "В" на евроквалификациите. "Петлите" спечелиха с 14:0, като това е и най-големият успех в историята на квалификациите за европейско или световно първенство. Предишният рекорд на французите бе победа с 10:0 над Азербайджан от 1995 г.

Мачът ще остане в историята по няколко причини. Халфът на Пари Сен Жермен Уарен Заир-Емери стана най-младият футболист, играл за националния отбор на Франция, на 17 години, 8 месеца и 10 дни. Той ознаменува дебюта си с гол в 16-ата минута, но при попадението се контузи и бе сменен. Нарушението срещу него доведе до червен картон на Итън Сантос и това бе една от причините да се стигне до разгрома.

Килиан Мбапе се отчете с хеттрик, като третото му попадение в 82-ата минута бе истински шедьовър. Оливие Жиру влезе като резерва и вкара два гола, като сложи край на мача след попадение със задна ножица.

Отборът на Дешан стартира на много високо темпо. При първата си атака Клос стреля неточно. В третата минута обаче домакините поведоха. Пробив на Клос завърши с негов опит да намери негов съотборник. Сантос пресече подаването, но прати топката в собствената си мрежа. Минута по-късно Мбапе намери Гризман в наказателното поле, а той пусна към Тюрам. Муели опита да му попречи, но не успя да избие топката извън вратата и тя се озова в мрежата. Първоначално попадението бе записано като автогол, но след това бе записано на Тюрам.

Последваха още атаки на французите и неточни удари на Тюрам и Мбапе от добри позиции. Дебютантът Заир-Емери успя да се разпише в 16-ата минута. Халфът на ПСЖ започна атаката, подаде на Коман, който му върна в наказателното поле и той прати топката в мрежата.

17-годишният футболист не успя да отпразнува попадението по най-добрия начин, защото миг преди головия изстрел бе изритан лошо в глезена от Итън Сантос. Той легна на терена и трябваше да получи медицинска помощ. Междувременно съдията разглежда ситуацията на монитор и показа червен картон на бранителя на гостите. Дешан пък реши веднага да извади Заир-Емери, за да не рискува здравето му в решен мач.

"Петлите" нямаха милост и продължиха да нападат. След като пропуснаха няколко възможности се стигна до дузпа за игра с ръка на Каскиаро. Мбапе застана зад топката и не сбърка, отбелязвайки четвъртия гол в мача. При следващата атака на домакините капитанът на Франция пропусна отлична възможност.

Последваха три гола в рамките на няколко минути. Първо Жонатан Клос отбеляза първия си гол за националния отбор с удар от дистанция. След тома Кингсли Коман се разписа след разбъркване в наказателното поле. Секунди по-късно и влезлият като резерва Юсуф Фофана се нареди сред голмайсторите.

Треньорът на Гибралтар Хулио Рибас събра играчите си и проведе разговор с тях на терена преди да се приблекат в съблекалнята. Това сякаш имаше някакъв ефект, тъй като в началото на втората част те бяха малко по-организирани. Това, както и отпускането в тима на домакините, доведе до липсата на голове за известен период.

Първият гол след почивката падна чак в 63-ата минута, когато Рабио се разписа с удар отблизо, след като защитата на Гибралтар не успя да изчисти топката след ъглов удар. Това попадение даде нов импулс в играта на "петлите". Две минути по-късно Коман отбеляза втория си гол в мача след подаване на Мбапе.

Дешан направи тройна смяна и пусна в игра Жиру, Дембеле и Камара на мястото на Тюрам, Коман и Рабио. Резервите имаха желание да се включат във веселбата и бързо го направиха. Дембеле вкара десетия гол за Франция с хубав удар от дистанция. Малко по-късно Мбапе се разписа. Жиру също прати топката в мрежата, но попадението му бе отменено след разглеждане с ВАР.

В 82-ата минута Мбапе оформи хеттрика си след фантастично изпълнение. Той прехвърли вратаря от голяма дистанция за радост на феновете в Ница. Минута преди края на редовното време Жиру стигна до своя гол. Нападателят на Милан обаче бе запазил най-доброто за добавеното време, когато се разписа със задна ножица.

ФРАНЦИЯ - ГИБРАЛТАР 14:0

1:0 - Сантос 3'-а.
2:0 - Тюрам 4'
3:0 - Заир-Емери 16'
4:0 - Мбапе 30'-д.
5:0 - Клос 34'
6:0 - Коман 36'
7:0 - Фофана 37'
8:0 - Рабио 63'
9:0 - Коман 66'
10:0 - Дембеле 73'
11:0 - Мбапе 74'
12:0 - Мбапе 82'
13:0 - Жиру 89'
14:0 - Жиру 90'+1

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация