От МВР разкриха защо протестът срещу БФС ескалира в кърваво меле

21:14
От МВР разкриха защо протестът срещу БФС ескалира в кърваво меле

Заместник-директорът на СДВР - Стефан Иванов, излезе след войната между ултраси на определени футболни клубове и полицията в центъра на София, и разясни как протестът срещу БФС е ескалирал в масови безредици.

"Само да ви кажа - в един момент между тях започна масов бой, които са исторически враждуващи фракции. Множество контузени и наранени полицаи, на които им се застраши живота и здравето с много опасни и тежки предмети. Имахме информация, че са подготвяли коктейли “Молотов”.

Преди мероприятието задържахме доста пиротехника, сигнални пистолети, боксове, метални тръби и дурги забранени елементи. Имаме информация кой е организатор на протеста. В момента не мога да му кажа името. В момента уточняваме ранените полицаи. Има доста ранени полицаи, кото са с малки травми и се установяват. Те са стиснали зъби, за да помогнат на колегите.

Организаторът има уведомление в общината. Да, ние го познаваме. Той се разграничи от феновете, каквото и да значи това.

Има доста задържани лица. Те са от контингента, крайните фенове, ултрасите. Както видяхте, вандалските прояви с нищо не са провокирани. Не това е начинът да се искат промените, които се искат.

В момента са локализирани, водим наблюдение и започваме мероприятие по издирване на виновните за тези деяния. Ранените и задържаните в момента ги уточняваме. Ще дадем допълнителна информация.

Част от предизвикалите сблъсъците ги познаваме. Нямахме информация, че ще се стигне до такива сблъсъци. Тарторите на въпросните агитки и крайни фенове се разграничиха от този протест.

Част от тарторите бяха тук. Тепърва ще работим. Имаше не само софийски фенове. От Варна имаше - на Черно море и на Спартак (Варна), на Локомотив (Пловдив) и Ботев (Пловдив), на ЦСКА - София и Левски (София). Това са разпознаваемите хора от отборите. Може би има и други. Може би има и хора, които са дошли спонтанно с добри намерения, но доста голяма група от феновете опорочи протеста.

Бяха над 4000 протестиращи и не мога да ви кажа точно от кои фракции. Направихме множество предупреждения, използвахме водна струя. При използването й физическият контакт е ограничен, за да няма пострадали, да се разотидат, но агресията им не помогна в този момент", казаха от полицията.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари