ПСЖ се позабавлява с Милан

00:12
ПСЖ се позабавлява с Милан

Френският първенец Пари Сен Жермен постигна категоричен успех с 3:0 като домакин на Милан в двубоя помежду им от третия кръг на група F в Шампионската лига. Суперзвездата Килиан Мбапе (32’), централният нападател Рандал Коло Муани (53’) и резервата Канг Ин Лий (89’) отбелязаха попаденията за парижани, за които това беше историческа първа победа срещу този съперник на европейска сцена.

От друга страна, миланският гранд можеше да загуби и с по-разгромен резулта, въпреки двете си сухи мрежи при нулевите ремита с Нюкасъл и Борусия Дортмунд. „Росонерите“, които бяха без италианец в титулярния си състав, този път допуснаха попадения във вратата си, но отново не успяха самите те да отбележат поне един гол. Така за първи път в клубната си история Милан записа пети пореден мач в евротурнирите без да вкара попадение, като тази негативна тенденция започна още през миналия сезон в полуфиналните сблъсъци в ШЛ срещу градския съперник Интер (0:2 и 0:1).

Луис Енрике този път заложи на 4-3-3 като схема на игра и така направи цели шест промени в стартовия си състав след победата с 3:0 над Страсбург. На вратата мястото си запази недолюбваният от феновете на гостите бивш страж на Милан Джанлуиджи Донарума. Люка Ернандес и капитанът Маркиньос също останаха титуляри, докато новите имена в защита бяха тези на Милан Шкриняр и Ашраф Хакими. В халфовата линия се появиха Уарен Заир-Емери и Мануел Угарте, които помагаха на Витиня. В атака пък заедно със суперзвездата Мбапе действаха Усман Дембеле и Коло Муани.

В своя мач номер 200 начело на "росонерите" Стефано Пиоли извърши четири промени след загубата с 0:1 в сблъсъка с Ювентус. Завърнаха се две важни фигури, които бяха наказани срещу „бианконерите“ – вратарят Майк Менян и Тео Ернандес. Така левият бек не само носеше капитанската лента, но и за първи път в своята кариера се изправи срещу брат си Люка. Другите две промени бяха свързани с включването на десния бек Пиер Калюлю и опорния халф Раде Крунич. В атака играеше познатото трио, съставено от Кристиан Пулишич, Рафаел Леао и Оливие Жиру.

Феновете на домакините показаха невероятна хореография преди първия съдийски сигнал. Тя беше посветена на легендарния френски актьор Жан-Пол Белмондо, който приживе беше и върл фен на тима. В единия краен сектор на „Парк де Пренс“ той беше изобразен с екип на тима и шлифер, държейки пищов в дясната си ръка, а под него с транспарант беше изписано: „Държа ги под прицел като Белмондо“. Освен като цел беше набелязана емблемата на Милан, а на отсрещната трибуна беше изобразен клубният символ на „росонерите“ – дявол, който също беше под прицел. Агитката също така направи пирошоу с факли, а в едната по-широка трибуна имаше огромен транспарант с клубните инициали ПСЖ.

На трибуните на „Парк де Пренс“ беше и селекционерът на Франция Дидие Дешан, който наблюдаваше от първата минута цели деветима представители на страната, от които четирима бяха в състава на Милан. Любопитното е обаче, че нито един от титулярите на „росонерите“ не беше италианец, което се случи за първи път в европейски мач на клуба. Така единственият италиански футболист, който стартира срещата, беше Донарума на вратата на ПСЖ. Все пак Пиоли пусна двама играчи от Апенините – Давиде Калабрия и Томазо Побега, но това стана чак през втората част.

В първите 20 минути липсваха голови положения, но за сметка на това имаше няколко прояви на груба игра, заради което се стигна до бързи жълти картони на Тиау и Крунич за гостите, както и за Хакими за домакините. В 22-рата минута Мбапе стреля от дъгата на наказателното поле, но Менян успя да улови топката. Последва кратко прекъсване на играта поради нахлули на терена фенове, насочили се именно към нападателя. В 26-ата минута Леао опита шут от голяма дистанция, но топката мина покрай далечната греда. В 30-ата минута Мбапе направи нов опит да се разпише, но този път дори не намери целта. Това обаче не го смути и само две минути по-късно той все пак даде аванс на своя тим чрез шут по земя след асистенция на Заир-Емери, който успя да се пребори с Тижани Райндерс.

Началните минути на втората част се оказаха изключително вълнуващи и динамични. Първо Донарума рискува със свое излизане напред, от което гостите обаче не се възползваха. В 48-ата минута Угарте изблъска Юнус Муса, след което последва контраатака на неговия тим, довела до гол на Дембеле. Последва обаче проверка с ВАР и главният съдия свири фал в атака вместо гол. Още при подновяването на играта Милан можеше да изравни резултата. Тогава Менян изрита силно топката и така Пулишич я овладя чак в наказателното поле, където пусна пас към Жиру, но ударът на нападателя завърши във външната страна на мрежата.

В 53-тата минута Мбапе изпълни къс корнер за Дембеле, чийто изстрел беше отразен от Менян, но Коло Муани беше безгрешен при добавката си за 2:0. Пет минути по-късно Мбапе имаше добра възможност за втория си гол в двубоя, но този път противниковият вратар спаси удара му. След още пет минути Пулишич опита изстрел, който завърши в ръцете на Донарума. Последва шут на Дембеле, който обаче се оказа твърде разочароващ. В 67-ата минута Леао също отправи несполучлив удар. В 70-ата минута Жиру се пробва да прехвърли Донарума, който все пак улови топката.

В 78-ата минута Леао нахлу в наказателното поле, но с помощта на Хакими стражът успя да избие удара на португалеца, който беше насочен в близкия ъгъл на вратата. Малко след това резервата на „Дявола“ Ясин Адли се опита да си изпроси дузпа, но не успя да убеди главния рефер. В 82-рата минута Жиру стреля с глава при корнер, но не успя да преодолее Донарума. Секунди по-късно при контраатака на ПСЖ Мбапе нанесе опасен шут, който беше избит от Менян, а топката се отклони в гредата и излезе за корнер. В 86-ата минута Хакими отправи доста неточен удар. Минута преди края на редовното време Заир-Емери нахлу в наказателното поле и пусна пас към Гонсало Рамош, който умишлено или не се размина с топката и тя отиде при Лий, а със своя удар южнокореецът оформи крайното 3:0.

ПСЖ - МИЛАН 3:0

1:0 Мбапе 32'
2:0 Коло Муани 53'
3:0 Лий 89'

ПСЖ: Донарума, Хакими, Маркиньос, Шкриняр, Л. Ернандес, Заир-Емери, Угарте, Витиня, Дембеле, Коло Муани, Мбапе;

Милан: Менян, Калюлю, Тиау, Томори, Т. Ернандес, Муса, Крунич, Райндерс, Пулишич, Жиру, Леао;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация